Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Korszerű az újszülöttosztály

Korszerű az újszülöttosztály Kovászna megye

Tegnap sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház újszülöttosztályának orvosai. A 33 ággyal működő osztály szakemberei, személyzete gondoskodik mind az egészséges, mind a koraszülött, beteg újszülöttekről is, s országos szinten igencsak előkelő helyen állnak a rangsorolásban: a megyeszékhelyi kórház újszülöttosztálya 2-es besorolásban működik, eme besorolás fölött csupán az egyetemi klinikai központok működnek.

Hirdetés
Hirdetés

Az osztályt dr. Gyulai Gabriella osztályvezető, gyerekgyógyász főorvos felügyelete és ötleteinek alapján újították fel, és a szakemberek elmondása szerint felszereltség terén sincs kifogásolnivalójuk: talán egy új ultrahangos gépre (ekográfra) lenne még szükség, de erre is ígéretet kaptak a vezetőségtől.
Dr. Gyulai Gabriella osztályvezető, illetve dr. Ivácson Lilla, dr. Grigore Ioana és dr. György-Burián Emőke újszülöttgyógyász szakorvosok munkáját 18 egészségügyi asszisztens, 6 betegápoló és 3 takarító segíti. A felújított osztályon a saját mosdóval rendelkező kórtermek rooming-in típusúak, magyarán az anya és csecsemője egy szalonban vannak.

A szakorvosok lelkesen beszéltek arról, hogy milyen korszerű felszereltséggel rendelkeznek, és kifejtették, hogy ennek köszönhetően az újszülött újraélesztését, a beteg újszülöttek intenzív terápiás kezelését, mesterséges lélegeztetését is biztosítani tudják, a babát zárt inkubátorban tudják ellátni. De végeznek fényterápiát, köldökvéna vagy periferális katéterezést, teljes vagy részleges parenterális táplálást, enterális táplálék-kiegészítést kornak megfelelő tápszerekkel, biztosítják az életfunkciók megfigyelését, antibiotikus kezelést, ultrahangvizsgálatokat, hallás-screeninget, ritka metabolikus betegségek szűrését, a beteg radiológiai kivizsgálására is lehetőség van az osztályon, illetve nem invazív bilirubinszint meghatározását, állandó vérgáz-analízist is megejtenek. A 2-es besorolásnak megfelelően, 1,5 kilogrammnál nagyobb újszülötteket fogadhatnak be, kezelhetnek az osztályon, illetve koraszülötteknél az alsó határ a 32 hét. Az orvosok elmondták, a 3-as besorolás elérése már csak azért sem céljuk, mivel itt egy születési – befogadási – szám is meg van határozva, és ezt Háromszéken, figyelembe véve a lakosság számát, képtelenség elérni.

Dr. Gyulai az újszülött első, a születés utáni egy percben történő vizsgálatának fontosságát, egészségügyi állapotának felmérését hangsúlyozta. Tőle tudtuk meg, hogy bizonyos területeken nem eléggé tájékozottak a leendő szülők, éppen ezért idén egy kismamakurzust is indítanának. A kismamák itt hasznos információkat tudhatnak meg: a sajtótájékoztatón is kiderült, hogy például kritikus fontosságú tesztek segítségével lehet idejében – a születés utáni percekben – azonosítani súlyos következményekkel járó betegségeket, így időben lehetne kezelni a kicsiket, ám a legtöbb szülő ezt tájékozatlanság miatt nem tartja fontosnak, nem vállalja az esetleges pluszköltségeket, miután „első ránézésre” egészségesnek ítéli meg a babáját.

– Szerencséseknek mondhatjuk magunkat, hiszen amellett, hogy az osztályon megfelelő infrastruktúrával, támogatással, felszereltséggel rendelkezünk, orvosaink, asszisztenseink, személyzetünk is felkészült. Dolgoztam már olyan kórházban, ahol a szerény költségvetés tükrében az orvos a saját zsebéből adott pénzt, hogy az újszülötteknek tejport vehessen a személyzet – összegzett az osztályvezető.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 11., 13:43
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Gratulálok Gyulai doktornőnek. 7 évvel ezelőtt is meg voltunk elégedve vele, lelkes volt és már akkor próbált változtatni és jó irányba mozdítani az újszülött osztályt. Üdv. egy ikres apukától.

 • User
  Dátum: 2020. március 11., 22:33
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Gyulai doktornőt nekünk is volt szerencsénk megismerni😊
  Kisfiammal küldtek’ hozza…abszolút pozitív-emberbarát,gyerekbarát…
  Bárcsak minden orvos ilyen lenne…

  • User
   Dátum: 2020. március 13., 23:28
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Dr. Ivacson Lilla a mi angyalunk <3 Mindkét fiamat ő követte figyelemmel. Elsőt nem vele szültem, de másodikat igen. Mindenkinek ajanlani tudom, hiszem megbízható és ha kell önfeláldozó is a babák es anyukál érdekében is.