Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Korosodik, rozsdásodik

Korosodik, rozsdásodik Kovászna megye

Ma kerül a sepsiszentgyörgyi helyi tanács elé jóváhagyás végett a Gábor Áron utcai híd felújítására vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány. Amennyiben a tanácsosok rábólintanak, az önkormányzat a felújítás költségét belefoglalja a város költségvetésébe, és elindítja a közbeszerzési eljárást a tervező, kivitelező kijelölésére.

Az 1972-ben épült híd állapotát 2013-ban és 2019-ben is felmérték. Az utóbbi felmérést végző bukaresti cég azt állapította meg, hogy a korábbi szakvélemény tévesen minősítette azt kritikus állapotúvá, ez évben a szakértő már csak „elégtelen” minősítéssel illette a felüljárót. Főbb hibáiként a következőket konstatálta: a híd jelenlegi magassága elmarad az előírt 5 méterestől, az alatta áthaladó magas járművek a beton tartógerendákat kicsorbították, azokban a vas merevítés deformálódott és rozsdás, a hídon hiányzik az esővíz-elvezetés, a szerkezetbe beszivárog a víz, a tartóoszlopokról hull a vakolat, a hídkorlát állapota rossz.

Hirdetés
Hirdetés

Az átépítés többek között a következő munkálatok elvégzésével járna: az összes vas tartóelemet le kellene pucolni, a réseket kitölteni. Új, szélesebb támasztórendszer és a járda tartószerkezetének teljes megújítása szükséges, a híd alatt, illetve a volt borvizes bódé helyén egy 11 férőhelyes parkolót is kialakítanának. Az átépítés után a hídon áthaladó közút szélessége 7,80 méter lenne, két oldalán 1,20 m szélességű járdával és új hídkorláttal, ami a megfelelő utcai világítást is biztosítja majd.

„Statikailag nem beteg a híd” – mondta Czimbalmos Csaba városgondnok, aki szerint ha elkezdődnek a munkálatok, amelyek értéke a tanulmány szerint 2.168.050 lej (áfával), azt félsávos útlezárással, szakaszosan kivitelezik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük