Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dacia helyett Volkswagen

Dacia helyett Volkswagen Kovászna megye

Hatszázhetven ezer lej értékben felújították, és tegnap a sajtónak is bemutatták a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház szemészetének műtőjét. Az új, modern eszközökkel akár negyed­óránként el lehet végezni egy szürkehályog-műtétet.

Dr. Albert András autós hasonlattal élve azt mondta: eddig volt „egy jó Loganjuk”, amivel akárhová el lehetett menni, de azt most lecserélték „egy rendes Passatra”.

– Az ezelőtti, 10–12 éves felszereléssel tulajdonképpen minden olyan műtétet meg lehetett csinálni, mint ezzel az újjal. A különbségek ugyanazok, mint az autónál: az új géppel rövidebb ideig tart, kevésbé balesetveszélyes, kényelmes és kevésbé megterhelő betegnek és orvosnak – magyarázta dr. Albert, akinek a hangján azért lehetett érezni: vannak a Passatnál jobb autók is…

Elmondta: a gyakorlatilag sebészetként működő szemészeti osztályon idén mintegy 1600 beteget láttak el, abból 1500 műtétre került, ezen belül mintegy 1250 páciensen hályogoperációt hajtottak végre. A legfontosabb berendezés egy háromcsatornás, LED-technológiás mikroszkóp, amely egy, másodperecenként 28 ezer rezgést végző, ultrahangos, folyadékhűtéses, porszívós ütvefúróhoz hasonlítható – maradt az orvos a laikusnak is elképzelhető hasonlatoknál.

Konkrétan egy 2,5 milliméteres lyukat „fúrnak” a szembe, azon hatol be az 1,5 milliméteres tölcsérhegy, amely egy 0,9 milliméteres belső átmérőjű csövön keresztül „kiszívja” az összeroncsolt lencsét, és „befújja” a műlencse anyagát, ami kitölti a régi, rögzített tokot. A lyuk úgy viselkedik, mint egy szelep, a folyadék belső nyomása tartja, gyakorlatilag nem kell varrni, hamar begyógyul, ezért a rehabilitáció nagyon lerövidül, és a reggel megműtött beteg délutánra rendesen lát – foglalja össze a kívülről „egyszerűnek” tűnő folyamatot dr. Albert András.

Hirdetés
Hirdetés

A szakorvos hozzátette: a műtét gyors, biztos és kényelmes elvégzését segíti a négy részben állítható ágy, illetve az olyan „okos” fényforrás, amelynek a színhőmérsékletét a szövetminta kontrasztigénye szerint lehet állítani, és amely „észreveszi”, hogy például egy benyúló kéz árnyékot vet, és „ráerősít” a lámpatest más részén lévő LED-ekre, így árnyékmentes marad a megvilágított felület.

András-Nagy Róbert kórházmenedzser azt mondja: „kissé elhanyagolták” a szemészetet, de ez csak annak tudható be, hogy „azokat a munkálatokat kellett folytatni, amelyek el voltak kezdve”.

Tamás Sándor megyei tanácselnök optimistának mutatkozott, hogy a központi költségvetésből eszközbeszerzésre kiutalt 18 millió lejt karácsonyig „az utolsó baniig” felhasználják. Úgy vélte: a kórház „három komponense”: az épület, a felszerelés és a szakszemélyzet egyre jobban egyensúlyba kerül.
Érdeklődésünkre a megyei tanácselnök ismét a torjai javasasszony halálára hivatkozott, mert – szerinte – egyedül csak ő tudta volna megmondani, hogy mikorra tűnik el az építőtelep a kórházból. Ha a technológiát minden osztályon legtöbb tízévenként le kell cserélni, akkor egyelőre nem várható a munka vége – vélekedett.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások