Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Korlátokat bont a szeretet

Korlátokat bont a szeretet Kovászna megye

Szépszámú közösség gyűlt össze a megyeközpont melletti Benedekmezőn, ahol vasárnap délelőtt a Kovászna megyei örökbefogadó családok és gyermekeik találkozhattak a megyei gyermekjogvédelmi igazgatóság kezdeményezésére. Nekik a nap is kisütött, és biztatásként ki is tartott a sokféle program idejére.

A szeretet ledönti a fizikai korlátokat, mondta Kovács István unitárius esperes, a megyénkbeli örökbefogadott gyermekek családjait tömörítő Pro Adopt Egyesület elnöke. A leendő szülőknek kell is a biztatás, számos megpróbáltatáson, vívódáson vannak túl, sokan tízéves gyermekvárás után hozták meg a döntést, hogy ehhez a megoldáshoz folyamodnak. De öröm volt látni a sok aprósággal, nagyobbacska gyermekkel is kézen fogva érkező felnőttet, akik most már elmondhatják, hogy teljes a család. Vagy talán nem?

Vass Mária, az eseményt szervező Kovászna Megyei Gyermekjogvédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, számos indokkal fogadnak örökbe a szülők: nemcsak akkor szeretnének gyereket, ha nincs, ha nem lehet, hanem akkor is, ha elvesztettek már egyet, ha nem akarnak valamilyen betegséget átörökíteni, vagy ha a sajátjaik megnőttek, és úgy érzik, még van energiájuk egyet, kettőt felnevelni, esetleg a meglévő saját utód mellé fogadnak be továbbiakat. Többen egyszerűen csak segíteni szeretnének, és akkor is megteszik ezt a lépést, ha nincs akadálya annak, hogy megszülessen saját gyerme­kük. Egyedi eset, egy családnak egyszerre három testvért ad örökbe a hivatal (ők nem szétválaszthatók ugyanis), természetesen a szülők szokásos, igen alapos felkészítése után. Ez három hónapot tart, számos érzékeny kérdést érintő beszélgetéssel, amelyek azonban elébe mennek azoknak a konfliktushelyzeteknek, amelyeket tartogathat ez az élethelyzet. Ezek után kapják meg a családok a bizonylatot, és kezdődhet a számukra legalkalmasabb jelölt felkutatása a rendszerben.

Az igazgatónő azt is elmondta, nő az örökbefogadási kedv a megyékben, és főleg a Kárpát-kanyaron kívül az arra való hajlandóság is, hogy nagyobbacska gyereket fogadjanak örökbe. Ha nálunk többnyire hároméves kor a felső korhatár, a román megyékben tizenéveseket is fogadnak. Ez annak is lehet a következménye, hogy – legalábbis Kovászna megyében – kevesebb az elhagyott gyermek, tavaly 26-ot jegyeztek (az évi átlag 30–40), idén még csak 3-at. 2018-ban 18 gyermek talált szülőkre, a felkészítés megkezdésétől átlag 1 évre. Ez az időszak a legoptimálisabb esetben is 5–6 hónap, az igényekkel arányosan nőhet a várakozási idő is, akár le is telhet a szülők alkalmasságát tanúsító bizonylat érvényességi ideje (2 év), amelyet ebben az esetben fel kell újítani.

Hirdetés
Hirdetés

Miután a gyermek a családba kerül, még két évig figyelik a gyermekvédelmi rendszer munkatársai, jelenleg 50 ilyen esetük van.

Benedekmezőn lufit csavartak, eregettek, gyöngyöt fűztek, mesét hallgattak, homokoztak és lovagoltak a gyermekek, közös ebéd, ajándék- és emléklap osztása zárta a programot. Előtte, de közben is alkalmuk volt a szülőknek kibeszélni a gondokat, tapasztalatokat, ismerkedni egymással, és ez azért jó, mert egy támogató közösség a későbbiekben is mindenkinek jót fog.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük