Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Korai az iskolakezdés

Korai az iskolakezdés Kovászna megye

Emberemlékezet óta nem kezdődött ilyen korán az iskola, és ez nemcsak a gyerekeket keseríti el. Szerdai sajtótájékoztatóján Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő elmondta, a tanároknak is nagyon hiányzik a szeptemberi két hét, ami meg szokta előzni az iskolakezdést, hiszen ez volt az a periódus, amikor a szabadságolások lejártak, felkészültek a tanévre, összeállították az órarendet. Most erőltetett menetbe kapcsolt az oktatásszervezés.

Hirdetés
Hirdetés

A legfőbb gond – a többi mellett –, hogy a tanerők kihelyezésének a procedúrája még nem zárult le. A mobilitási szakasz – ahogy nevezik azt az időszakot, amíg mindenki megtalálja a helyét a rendszerben – nagyon bonyolult módszertan szerint zajlik, legfontosabb összetevője a címzetes katedrák elosztásáért kiírt verseny. Idén 779 szabad állásra keresett oktatókat a tanfelügyelőség, de ezekből csak 73 volt címzetes. Jelenleg is szabad 334 állás, ezt kellene az iskolakezdésig hátralevő két munkanap során betölteni. A héten megvolt a versenyvizsga e helyekre, folyamatban van a jelentkezők kihelyezése, azokra az órákra, töredékkatedrákra viszont, amelyekre senki nem pályázott, helyileg kell megoldást találniuk. Kiss Imre úgy becsülte, ezekben a napokban még 130 helyet betöltenek, 200-at viszont nem, de különleges erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy a tanítónők és óvónők a kellő létszámban legyenek, mert a kicsiknek nagy szükségük van rájuk.

Az igazgatói versenyvizsga is folyamatban van még, szeptember 8-án írják meg a jelöltek az írásbeli dolgozatot, amit még követ majd az interjúztatás, gyakorlatilag október elején foglalhatják el a helyüket az újonnan kinevezett vezetők. Jelenleg 37 tanintézmény élén a vezetői feladatokkal ideiglenesen megbízott pedagógusok állnak.

Már most látszik, mi lesz számukra az idei év egyik legnagyobb kihívása: a becsült költségekre megyei szinten csak 76%-ban van költségvetésük az iskoláknak, további 10 millió lejre lenne szükség az iskolafenntartók (önkormányzatok) részéről, hogy év végéig ki tudják fizetni a megnövekedett közműszámlákat.

Az infrastrukturális kérdést illetően a megyében egészen jól állnak az iskolák, még akkor is, ha többnek formálisan nincs meg a tűzvédelmi vagy egészségügyi engedélye, és még akkor is, ha több iskolában a még folyamatban levő felújítások és építkezések miatt átmenetileg külső helyszínekre szorulnak a gyerekek, áldozatot kell hozniuk a cél érdekében. Minden iskolában civilizált illemhely és folyóvíz van, 21 iskolának azért nincs egészségügyi engedélye, mert nem iható az ivóvíz. Ahol községszinten ez a helyzet (Vargyas, Mikóújfalu), ott nincs megoldás, máshol szűrőberendezések felszerelésével próbálkoznak.
Ami a tűzvédelmi engedélyeket illeti, megyeszerte 337, oktatás céljára használt épület szerepel nyilvántartásban, ebből 49 van engedélyezve, 224-nek nincs szüksége a tűzoltók láttamozására (mert 1998 előtt épültek, amikor más törvény volt hatályos), 64-nek nincs engedélye, de ez nem azt jelenti, hogy nem biztonságosak – mondta a főtanfelügyelő. 

Fotó: Kocsis B. János

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. szeptember 1., 6:46
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Draga uram, jól tudtak a vakáció kezdeten, hogy mikor kezdődik majd az új tanév. Néhány nappal hamarabb kellett volna elkezdeni a felkészülést mint az előző években. Nekünk, halandóknak, 21 szabadságnak jut egy évben, annyi bizonyára önöknek is kijutott…

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 1., 9:59
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Mindig csak áprilisban derül ki, hogy rövid a tanév, nem eléggé bejáratható az ismerethalmaz. Hajrá kapkodás. Most azért kezdenek hamarabb, hogy levegősebb legyen a beékelt szünet.

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 1., 10:00
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Hat konyorgom mar a tanar urak es holgyek mar majus vegetol vakacioznak , most mar valahogy valamit kellene dolgozni is a foldi halandoknak sokszor 10 nap is nehezen jon ossze!!!

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 1., 11:57
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Június közepe óta gondolom azért kipihenhették magukat, másnak ilyesmi nem adatik meg, szóval hagyjuk a felesleges siránkozást. Amúgy sem napi 8 óra várja őket.

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 1., 12:06
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Aki ennyire haragszik a tanárokra, az iskolára, főleg a Mikó – féle igényesekre, annak nyomós oka van. Nem kell lélekbuvárnak lenni, annak kemény, kegyetlen küzdelmei voltak már az elemiben.

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 1., 14:27
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A tény, hogy hamarabb kezdődik a tanév, nem javít, sőt ront a tanügy amúgy is lesilányodott helyzetén! S még modúlozunk, hogy még jobban tönkre menjen ez a jobb sorsokat megért intézmény!

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 1., 18:32
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Hetfotol kezdodik a fortelmes forgalom az iskolak kornyeken 8-9 ora korul, javaslom mindenkinek, hogy indujon 10-20 percel hamarabb mint szokot. Talan iden tobb labbusz indul mint tavaly…remelem.

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 1., 20:52
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Mondják meg őszintén, van fogalmuk, mi az a modul? És miért rontana a tanügy helyzetén a korábban kezdés? Szinte minden országban szeptember elseje a szabály.

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 2., 7:55
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Azért félelmetes, hogy az emberek abban a hiszemben vannak, hog, a tanárok nem kell dolgozzanak nyáron vagy a vakációkban.
  Irigyek vagytok, s azt se tudjátok mire. Fogalmatok sincs, hogy egy tanárnak iskolaidőbem se csak annyi a dolga, hogy a kölykeiteknek azt a napi 5-6 órát megtartsák, hogy mennyit vesz el a felkészülés, a papírmunka.
  Irigy kutyák.

  • User
   Dátum: 2022. szeptember 2., 9:05
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Amig a tanar a finnorszagi szaunabol jelentkezik be a feszbukon az erasmus izazadsaga kozepen, mit gondolsz, milyen velemennyel lehetnek az emberek?

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 2., 11:59
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Aki a gyerekeinket kölykeinknek nevezi az minket kutyának néz, ezért én az ilyen embert meg tanerőnek és nem pedagógusnak tekintem.