Felhívás!

Költségvetések időszaka

Költségvetések időszaka Kovászna megye

Erdővidéken is az idei költségvetések elfogadásának időszakát élik az önkormányzatok. Ezúttal két község, Bölön és Bardoc elöljáróit kértük meg, vázolják idei terveiket, mire számíthatnak idén falvaiknak lakói.

Rudolf Bélának, Bölön alpolgármesterének elmondása szerint 2017-ben az oktatási intézmények fejlesztésére szánt beruházások élveznek prioriást a faluban. Azt mondta, hogy az új óvoda építését a nyárára befejezik, ősszel már abban kezdhetik a tanévet a gyermekek. Az építkezésnek egy éve fogtak neki, úgy tervezték, hogy három csoport is elférjen benne.

Másrészt a bölöni iskola épületének a manzárdosítása az a beruházás, melyet szem előtt tartanak, megvalósításával egy épületbe járhatnának az alsó és a felső tagozatos diákok is. Ugyanakkor a szennyvízvezeték-hálózat kiépítésének elkezdése szerepel még idei számításaikban, egyelőre az erre vonatkozó pályázati iratcsomónak a fejlesztési minisztériumhoz való benyújtása előtt állnak.

Bardocon a közművesítéssel már nincs gond, a község talán Háromszék szinten is azon kevesek egyike, amelynek minden falujában vezetékes víz- és szennyvízhálózat van. Bardocon két szennyvíztisztító állomás is található, az egyiket – az Erdőfülét és Bardocot kiszolgálót – már 2013-ban átadták, a másikat is hamarosan üzembe helyezik. Az ülepítők úgy vannak megoldva, hogy ha egyikkel gond akadna, a másik átveszi a funkcióját, így az olasztelekiek és a székelyszáldobosiak is használhatják már a régebbi állomást.

Nemrég lapunkban említettük, hogy Bacon község a hozzá tartozó falvakban is spórolós közvilágításra térne át. Bardocon is tervezik ezt, csakhogy itt önerőből oldanák meg az átállást. Balázsi Dénes polgármester elmondása szerint azzal jelentős összegeket takaríthatnának meg: az évi 110 ezer lejes villanyszámla helyett mindössze 35-36 ezer lejt kellene fizessenek, ráadásul úgy, hogy több lámpatest világítana a falvakban. De az idei legfontosabb beruházása a községnek a Székelyszáldoboson átvezető és a falut Bardoccal összekötő út korszerűsítése lenne, továbbá ravatalozók építését is tervezik, egyelőre Erdőfülében és Olaszteleken, de akár egy harmadiknak is nekifognának, ha a telek jogi helyzetét, melyen épülne, tisztázni tudják. Aztán az ésfalusi orvosi rendelőnél újítanának fel szolgálati lakást, iskolaépületek tetőzetét tennék rendbe: Székelyszáldoboson a Jancsó-féle iskolaépületét, továbbá az erdőfülei alsó iskoláét.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.