Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Koholt vádakkal riogatnák?

Koholt vádakkal riogatnák? Kovászna megye

Furcsa fordulatot vett egy fiatal egyetemista állatmentési próbálkozása, a rendőrség ugyanis nem a bepanaszolt kutyatartót, hanem a panasztevőt büntette meg.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy egy felelőtlen gazda a gidófalvi mező közepére, raklaphoz kötött ki két kutyát, hogy földjét őrizzék a semmi közepén, a tűző napon. Az incidenst egy állatvédő egyetemista, a gidófalvi Igyártó Nándor jelezte a hatóságoknak, majd lapunknak.

A tavalyi incidenssel kapcsolatosan a megyei rendőrség akkori szóvivője, Bartok Alexandru kifejtette, hogy „kollegái azonosították a kutyákat kikötő személyt, és hamarosan bírságolják is”. Az állatjóléti szabályok be nem tartásáért a megyei állategészségügyi igazgatóság szabott ki borsos büntetést – tájékoztatott érdeklődésünkre dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos.

Idén megismétlődött a „színjáték”, ezúttal 3 kutyát kötött ki a személy ugyanarra a parcellára, egy elpusztult a helyszínen, mi több, miután a fiatal újra jelezte az illetékeseknek az esetet, a gazda utólag feljelentette a hatóságoknál a fiatalt „becsületsértésért”.

Hirdetés
Hirdetés

Az eset pikantériája viszont, hogy a törvénysértések tükrében múlt vasárnap – immár második alkalommal – a gidófalvi rendőrőrsre „invitálták” a törvénytelenségeket jelző fiatalt, és búcsúzásképpen megbírságolták.

– Korábban már behívattak kihallgatni, hiszen a gazda azért jelentett fel, mert állítólag rámentem a földjére, miközben lefotóztam a kikötött kutyákat. Nem volt igaza, ezt a távoli fotókból is jól lehetett látni. Most vasárnap újra behívattak a gidófalvi őrsre, és azzal „vigasztaltak”, hogy jól megúsztam, mert az állatkínzást dokumentáló Facebook-bejegyzésem miatt akár büntető eljárás is indulhatna ellenem, de végül sikerült kiegyezni a sepsiszentgyörgyi rendőrökkel, és megúszom egy figyelmeztetéssel. Ezek után mondta a rendőr, hogy írjam alá hamar a papírt, hogy itt voltam, mert vasárnap van, és mindenkinek dolga van. Miután aláírtam a jegyzőkönyvet (később kiderült, hogy bírság), szóltak, hogy 1000 lejre megbírságoltak azért, mert megsértettem a becsületét a gazdának a bejegyzésemben, ahol hitványnak neveztem – panaszolta Igyártó, elismerve, hogy naiv volt, hogy aláírt, de hangsúlyozta, el sem képzelte volna, hogy pont a rend őrei vezetik meg. A büntetőjegyzőkönyvben az áll, hogy a fiatal „hitványnak” (nesimțit) nevezi a feljelentőt, név szerint V. E.-t, ezzel becsületébe gázolt. Ez első ránézésre azért sántít, mert a szóban forgó posztban Igyártó – miután jelzi, hogy egy kutya időközben elpusztult, és kettő továbbra is kikötve tengődik – semmilyen nevet nem említ, mi több, a hitvány szót sem egyetlen emberre használja, hanem többes számban, magyarán az állatkínzókra utalva, akik ilyesmit tesznek („hitvány emberek”).

A fiatal nem hagyja igazát, ezért ügyvédi segítséghez folyamodik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. július 7., 8:51
  ÉRTÉKELÉS: 19

  A Dsv szétnézhetne a tehentarto gazdák haza táján is, mert van olyan,hogy szegények térdig a trágyában tengődnek, le se tudnak feküdni, a kutyákról ne is beszélve!

 • User
  Dátum: 2020. július 7., 12:06
  ÉRTÉKELÉS: 20

  Egy tàrsadalom civilizàltsàgànak a mèrtèket az is mutatja, hogyan bànnak az àllatokkal!
  Èn nem hiszem, nàlunk valaha is alkalmaznànak olyan törvènyt, ami alapjan megbüntetnèk azt, aki bàntja az àllatokat. Sajnos!!!!!!

 • User
  Dátum: 2020. július 7., 13:08
  ÉRTÉKELÉS: -7

  Nem szeretnék gidófalván lakni,mert mindjárt az is baj ha a bolha jóbra ugrott nem balra mint a nagy álatvédő akarta,mindig piszkál valakit.Sajnálom a kutyákat ,azért kellene gondoskodjon rolluk a jó gazda.

 • User
  Dátum: 2020. július 7., 18:15
  ÉRTÉKELÉS: 15

  „… a gazda utólag feljelentette a hatóságoknál a fiatalt „becsületsértésért”. Még egyszer leírom BECSÜLETSÉRTÉSÉRT !!! Valaki látja, ebben a helyzetben, a gazdában lapuló becsületet ? Hát azt ami nincs, nehezen lehet megsérteni. Ne hagyd magad Nándor…

 • User
  Dátum: 2020. július 8., 7:51
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Az hogy tej származékkal eteti a kutyákat jól látszik a képen is ilyen távolságról mert a gazda vezet fére mindenkit az állatvédő egyetemista a jóindulat és segítőkészség példaképe. A mai világba aki tisztessegesen dolgozik az hitvány, aki adományt gyűjtöget az dicséretet érdemel, csak az szereti az állatot aki a nagyszobában a kanapén tartja, de azért szeretjük a hagyományos termékeket, csak hagyományosan élni, dolgozni nem szabad és nem helyes.
  A gazda elfogadja a hatóság bírságát mert tudja, hogy ez a dolguk és lehet a törvényt egy ilyen állatvédő egyetemista készítette aki meg van győződve hogy a tehén lila, de az egyetemistának nem tetszik ha valaki meg próbálja tanítani, hogy hazudni nem szép dolog, mást félrevezetni azért hogy engem dicsérjenek egyenesen aljasság, az ilyen állatvédő egyetemistákat úgy hívtak volna régen hogy hazug spicli, de hát most van és nem régen
  Az éremnek két oldala van, akkor kell ítélkezni miután mindkettőt megvizsgáltuk és csak az nem téved aki nem dolgozik, aki segíteni akar az szó és feltétel nélkül teszi, aki el van ájulva magától hogy mennyire tudja szeretni az állatokat az érezzen egy kis empátiát embertársai iránt is, próbáljon minden élőlényt egyformán értékelni.
  Megtörténhet, hogy egy állatvédő egyetemista jóbban rászorul a sajnálatra mint az állatok akiket meg szeretne menteni, vagy eseteg tőle kell megmenteni az állatokat mert felelőtlenül veszélybe sodorja őket és embertársait is a nagy mentőakció során.

  • User
   Dátum: 2020. július 8., 12:59
   ÉRTÉKELÉS: 9

   Én mint állattartó ,és kutyákat is tartok,még nem kötöm ki a mezőre a kutyáim. Hanem gondoskodom róluk rendesen és helyesen. Több gazdát és embert is kellene ellenőrizni,hogy ki és milyen körűlmények között tartja az állatait. És hirtelen megtelni a közösség spiclivel meg becsületes gazdával a sajtó és a környék is…ahogy ön fogalmazott. Én a büntetés mellett el is koboznám a kínzott állatokat.(Z.E.K.)

   • User
    Dátum: 2020. július 8., 16:36
    ÉRTÉKELÉS: -1

    A kínozott állatot el is lehetne, de ne egy állatvédő egyetemista döntse el hogy azok az állatok kínozva vannak. A kutyák nem a mezőn laknak pár napig voltak és megfelelően el voltak látva, különben sem lakik mindenki palotában, de attól még lehet boldog.
    A nagyobb hiba ott van hogy ez az egész történet egy nagy hazugság amit egy eltartott adománygyűjtő próbál elhitetni a hozzá hasonló emberekkel, mert gondolom ha gazdálkodik már önt is sütötte meg a mezőn a nap, lehet önnek is kitúrtak 6 ha kukoricáját a vadak és emiatt még július elején is próbálta ujravetni, hogy a többi állatának is enni tudjon adni a tél folyamán. Így igaz minden állatnak szüksége van bizonyos életkörülményre és ezért megtörténik, hogy mi emberek mindent félre téve nekük áldozzuk az életünket, mert nem jár le a munkaidőnk nincs betegség se szabadság és még igy se minden tökéletes, de nem kell nézzük hogy a szomszéd mit csinál rosszul, sőt ha valakinek segítünk nem számoljuk mennyivel vagyunk minuszba, és ha valaki segít azt nem felejtjük el. Az az ember is hazaviszi a mezőről a kiscicát aki nem posztolja a közösségi oldalon és odaadja a szendvicsét az állatnak szó nélkül mert lehet hogy még ideje se lenne hogy megegye.
    De hát azt hiszem aki állatot tart ilyen és ehhez hasonló dolgokon már átesett, megpróbálja az állatainak a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot idejében biztosítani hogy ne kelljen adományért könyörögni mert az nem biztos, és adomanyozni is csak az tud aki valamit termel vagy jövedelme van nem szorul más segítségére.

 • User
  Dátum: 2020. július 8., 22:45
  ÉRTÉKELÉS: 9

  A szomszédomnál az udvaron vannak kikötve a kutyák, olyan is van amelyiknek alig jut árnyék.Ha nyomorult kutya felcsavarja magát jól elveri, megrúgdossa.Pár éve vizet adtam a kertem mellett levő kutyájának, szerencsétlennek a szeme könyörgött amikor én a csemetéket öntöztem.Mindig megitattam amig észre nem vette.Elkötte másfele aztán amikor a kutya belepusztult a hőségbe meggyanúsított hogy megmérgeztem.De volt oylan ismerősöm is akik a mezőre kikötték a kutyákat és hőgutát kaptak, már nem tudtak rajtuk segíteni.A mezőre kikötött kutya nem riasztja el a vadat sem az embert.Akkor mi értelme a tűző napon kínozni?

  • User
   Dátum: 2020. július 9., 8:09
   ÉRTÉKELÉS: -4

   Nem is riasztásra voltak kikötve a gazda is minden éjjel ott volt velük lehet hogy nem 9 órától de ahogy elvégezte a többi állat ellátását nem aludni ment hanem a mezőre és reggel vissza az egyébb munkához, ezért megtörténhet hogy elkoppan a szeme és szükség van valamire hogy jelezzen, és a vad is ha zajt hall azért kerüli, akarhogy is folyik a lejárató kampány ezek a kutyák nincsenek nem is voltak és amig a gazda él nem is lesznek veszélybe, mindaddig amíg ezek az állatvédők nem sodorjak veszélybe mint a tavaly mikor a főút mellett elengedték veszélyeztetve ezzel a kutyákat, az arra járó bucikliseket és az autósokat is, de hát mindenképpen a gauda a hibás, ezek után szegény állatvédő 2 napig kereste őket de a rossz gazdával este a föld végen szembe szaladtak amiért „legalább meg tudtak mozdulni”. Akkor is odakerült egy dög kutya rejtélyes módon csak akkor néhányan kiderítettek hogy a gazda verte agyon a büntetés miatt és annyi, de az idén az az értelmes állatvédő hivatalosan is bebizonyította hogy az újjabb dög kutya nem is hasonlít a gazda kutyáira csak azt elfelejtette nyilvánosságra hozni, sőt még a rendőrség a hibás mikor ő nem is ott jelentgetett az idén csak a tavaly és össze vissza hazudozik a rendőrségnek is, mint mindenkinek, posztjában azt állítja hogy a kutyákat tej származékkal etetik és azt mondja hamis vád hogy bejár más földjére, hát honnan tudja akkor, hogy mi van a vedebe a kutya előtt vagy mi nincs, most már csak a nem létező tejgyár ellenőrzését kell várja a gazda hogy honnan van a tej származék mert már egyebet mindent feljelentés miatt ellenőriztek nála. Egy tekergő kölyök járatja a hatóságokat és rabolja egy munkás ember idejét azért hogy lássák milyen nagy állatvédő, celeb szeretne lenni szerintem, rengetegszer megszegi a törvényt és ő szeretné másokkal betartatni.
   Ön is megtudta itatni a szomszéd kutyáját annélkül hogy láttam volna a közösségi oldalon, más is megteszi és vagyunk egy páran akik ettől még nem vagyunk hősök, lehet még más jellegű segítség nyújtás után se érezzük magunkat annak, annyit és akkor segítünk amikor tudunk de azt jóérzéséből és nem a dicséretért vagy a pozitív visszajelzésekért.

 • User
  Dátum: 2021. június 6., 3:07
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Túlzottan gyanús sokaknak a gidófalvi származású „egyén” 1 nagy hős beállított egyéni tevékenysége…. ugye köztudott hogy az igazi elszánt állatvédők a törvényeknek alárendelve cselekednek…. mert az IGAZSÁG KARDJA is kétélű!!! Vannak hivatalos állatvédők akik végzik a dolgukat megfelelően ahol nem merűlnek fel efféle problémák mert nem hiánycikk az etikai alapveművetlség és szakismeret…. mint annak aki civil személyeként elismerést és pénzeket guberál a NagyBabilon utcáin!!!