Felhívás!

Kiürül az ország, szülni kell

Kiürül az ország, szülni kell Kovászna megye

Kiürült az ország, húszéves negatív trendet je­gyeznek a demográfiai mutatókat illetően, lassan fenntarthatatlanná válik a társadalombiztosítási rendszer – mindezek olyan aggasztó jelenségek, amelyek fölött nem lehet szemet hunyni, és amelyek orvoslására az RMDSZ egy átfogó családvédelmi törvénytervezetet dolgoz ki. Ennek részletei is szóba kerültek Miklós Zoltán háromszéki képviselő legutóbbi sajtótájékoztatóján.

A születések számának növelését, a gyermekvállalási kedvet növelni hivatott intézkedések nagyon sok tárgyalás témáját képezték a közelmúltban, az RMDSZ munkacsoportja, melynek Miklós Zoltán gazdasági szakember is részese, ebből nagyon aktívan kivette a részét, mivel elsőrendű fontosságú feladatának tekinti a népességfogyás megállítását. Gyakorlatilag a javaslatukra létesült a családügyi minisztérium, amelyet most Gabriela Firea vezet, és ez azt is jelenti, hogy a kormány is komolyan veszi az érdekképviseletünk által jelzett problémákat és javaslatokat, van politikai akarat a rendezésre. Az említett minisztériumnak is az a célja, hogy olyan közpolitikákat dolgozzon ki, amelyek hatására nő a születésszám – részletezte a képviselő. Az RMDSZ tényleges javaslatait illetően Miklós Zoltán elmondta, tervezeteikben szerepel a fiatal házasoknak nyújtandó, az állam által garantált készpénzhitel-konstrukció, amelyben a gyermekek érkezésével egyre csökkennének a szülők fiskális terhei, kamattámogatás biztosítása egy hitelre ingatlant vásárló és ráadásul három (vagy több) gyermeket vállaló házaspárnak.

Arra is gondolnak, hogy a sokgyermekes anyáknak legyen ingyenes egészségbiztosítása. A családi autó megvásárlására nyújtott támogatására vonatkozó javaslat, amelynek értelmében 35.000 lejt kapnának a négygyermekes családok, hogy hétszemélyes autót vásároljanak, már be is van nyújtva a parlamentben, de egyelőre jegelik.

A pénzbeli támogatások, az egyre növekvő gyermekpénz folyósítása helyett, vagy azt kiegészítve csak célzottan felhasználható utalványokkal támogatnák a gyermekes családokat, például kicsik esetében bölcsődére, kisiskolások esetében délutáni oktatásra, nagyobbak esetében táboroztatásra lehetne felhasználni ezeket. Azon családok esetében, amelyekben az egy főre eső jövedelem kisebb, mint az országos átlagbér, az állam átvállalná a délutáni oktatás költségét, míg a jövedelmi szint emelkedésével nőne a szülők hozzájárulása is, amely kipótolná az önkormányzat és az állam által fizetett költségeket. Ezek a javaslatok részei egy olyan csomagnak, amelyen még legalább egy fél évig dolgoznia kell az RMDSZ-frakciónak, utána pedig a koalíciós pártok is hozzáteszik a maguk meglátásait, ezután kerülhetnek a parlament elé a törvénytervezetek. A munka összetett, mivel minden bevezetendő intézkedés több más törvényt is érint, annak módosítását is maga után vonja.

Mindezek azért szükségesek, mert tavaly csak 178 ezer gyermek született, húsz éve csökken a születésszám (volt ez 300 ezer is, sőt, a Ceaușescu-korszakban 500 ezer), sok millióan kivándoroltak, főleg az aktív munkaképes lakosságból, így a költségvetésben egyre inkább meg kell pótolni a nyugdíjkeretet, ez tíz év múlva növekvő hitelekhez, növekvő deficithez, kevesebb beruházáshoz fog vezetni. 

Fotó: depositphotos.com

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. január 20., 6:05
  ÉRTÉKELÉS: 21

  Micsoda otletek! Megall az eszem.Szoval aki nyakra fore elli a purecokat mint egy allat,minden szezonban,mivel ugye most a gyerekpenz is tobb,annak jarjon ingyen biztositas,penz kocsira,stb.Normalisok vagytok?Hamarosan csupa roma lesz Haromszeken,Isten barmai! Azok osztan fizetnek nekunk nyugdijalapot!

  • User
   Dátum: 2022. január 22., 23:39
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Szülhetnek a magyarok is, nem csak a rromák! (Nekem 6 van s nem szégyellem, magyar vagyok, tervezett családba született mindenik, nem véletlenül).

 • User
  Dátum: 2022. január 20., 12:56
  ÉRTÉKELÉS: 16

  3 gyermekes szülőként mondom, itt ezek a javaslatok mit sem érnek. A fiatalok számára nincs jövő! Az iskolából úgy kerülnek ki, hogy másnap nézelődnek a neten külföldi munka után , még egyetemről is. Egy 4 gyermekes családban mikor tudnak az itteni fizetések mellett új autót vásárolni? Melyik iskola tud délutáni programot meleg ebéddel biztosítani? Fontos lenne minél több bölcsőde és a becsületes állampolgárok védelme úgy anyagilag mint minden téren! A szociális segély osztogatassal, gyermekpènz alamizsnákkal nem a közép réteget segítik. Biztos egészségüggyel, komoly iskola programmal lehetne ösztönözni a gyerek vállalást, nem hitelekkel meg ilyen olyan kamu támogatásokkal ami sokakhoz el sem jut.

 • User
  Dátum: 2022. január 23., 23:42
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Nem ertem, a mostani gyerekeknek sem tudunk megfelelo eletminoseget biztositani, sok az arvahazas gyerek, a fiatalok vandorolnak el mert itthon az eletszinvonal, vasarloero nagyon alacsony, a nyersanyagkeszlet lassan fogy, az energiaarak, a lakasok arai az egekben jarnak, az inflacio 8% korul alakult 2021-ben, a maganszektorban a fizetesemelesek meg sem kozelittek az inflacio erteket,. A legi, viz, hang szennyezodes is mar rogton elviselhetetlen a nagyobb varosokban, az automatizalas egyre tobb teret hodit, a Kauflanban, Lidleben, Carrefourban mar automata kasszak vannak, a szamlak fizetese is mar megoldhato online, a ketkezu munkas munkavallalasi lehetosege csokken es nem lessz mindenkibol, kutato, politikus, tanar, orvos, stb. Mar 8 milliardan vagyunk a foldon, ha 2 szulotol, 4 gyerek szuletik, 30 ev mulva ha mindegyik gyerekunk lebabazik csak 2 gyereket a lakossag szama 6 szorosa lessz a mostaninak, akkor nem fogunk ferni a foldon. Ha valami nem jo mi mar hamar kicsereljuk, “ujat csinalunk”, pedig a mostanit kellene csak “megjavitani, apolni”. Szerintem nem uj gyereket kell szulni, hanem a mostani gyereknek megfelelo nevelest, iskolazast es majd munkahelyet kellene biztositani, hogy maradjon itthon a szulofoldje kornyeken es kamatoztassa a tudasat itthon, alapitson csaladot itthon, De ez csak egy egyszeru ember gondolata, nem vagyok kutato, szociologus, gazdassagi guru.