Felhívás!

Nem nőtt az esetszám

Egyelőre még nem nőtt jelentősen a koronavírusos betegek száma a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban, viszont a legtöbb beteg súlyos állapotban van, és mindegyikük oltatlan – közölte a vezetőség.

Jelenleg a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban ápolt koronavírusos betegek száma 16, de 5 olyan személyt is beutaltak, aki gyanús, és akiknél a PCR-teszt eredményre várnak. Az öt beteg közül hárman elkülönítőben vannak, ketten az intenzíven.

A 16 igazoltan koronavírusos beteg közül 12-en vannak a fertőző osztályon, 92 százalékuk súlyos állapotban, oxigénpótlásra szorulnak. Három személyt – két nőgyógyászati és egy általános sebészeti problémával jelentkezőt – a Covid-sebészeten ápolnak. Az intenzíven osztályon jelenleg egy beteg van kritikus állapotban. Az elmúlt héten 12 beteg gyógyult meg, és engedtek haza a kórházból, de ugyanakkor 7 haláleset is történt: három nő és négy férfi hunyt el, életkoruk 34 és 80 év között volt, mindannyian társbetegségekkel küzdöttek, magas vérnyomással, szívelégtelenséggel, veseelégtelenséggel, illetve krónikus tüdőproblémákkal.

András-Nagy Róbert menedzserigazgató arról is beszámolt, hogy elkészült a felmérési-kiértékelési központ, ahol a koronavírusos betegeket látják el. A szolgáltatás finanszírozási kérdése is megoldódott, a legújabb miniszteri rendelet szerint ez a biztosítóházakra hárul egy szerződésmelléklet révén. Ezek a szolgáltatások csak azoknak a betegeknek szólnak, akiknek pozitív a koronavírus tesztjük, és otthoni elkülönítésben vannak. Újdonság, hogy a betegek számára felírt antivirális gyógyszerek kiadása egy központon keresztül történik, így a következő időszakban együttműködnek a háziorvosokkal is, hogy a folyamat gördülékenyen zajoljon. Fontos, hogy, akik ebben a központban jelentkeznek, először a családorvost kell felkeressék, aki javasolja a további kivizsgálást. A központban négy infektológus orvos dolgozik majd, illetve egy belgyógyász is segíti a munkájukat. Ez nem egy második poliklinika, de ha indokolt, akkor szakorvost is hívnak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.