Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kiszámíthatóságot kértek

Kiszámíthatóságot kértek Kovászna megye

Pénzügyi kiszámíthatóságot és a digitalizáció megerősítését kérte egyebek mellett az ország vezetőitől a Municípiumok Országos Egyesülete (AMR) – számolt be tegnapi sajtóértekezletén Antal Árpád. A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint „mindent feljegyeztek, de semmit nem ígértek”.

Az AMR vezetősége kedden találkozott Ludovic Orban kormányfővel és a kabinet néhány tagjával, illetve a törvényhozás két házának elnökével és a parlamenti pártok frakcióvezetőivel. Az önkormányzati vezetők azt szorgalmazták, hogy a személyekről, a járművekről, a területekről és a cégekről szóló négy nagy országos adatbázist hangolják össze, és tegyék hozzáférhetővé.

– Azt kértük, hogy olyan rendszert dolgozzanak ki, amely lehetővé teszi, hogy ha az egyik államhatóságnál létezik egy információ, ahhoz a többi államhatóság is hozzáférjen, hogy az adatokat egymás között cseréljük ki, és ne az embereket küldözgessük egyik hivatalból a másikba. Ezzel nem csak a polgárok pénzét és idejét kímélnénk, de az állam is spórolna, hisz kevesebb alkalmazottra lenne szükség – mutatott rá Antal Árpád.

Hirdetés
Hirdetés

A polgármester Bukarestben is megismételte: a digitalizáció nem indulhat lentről, azt fentről kell, egységesen bevezetni.

– Hiába döntünk mi úgy a sepsiszentgyörgyi tanácsnál, hogy gyorsan és egyszerűen, digitális formában adjuk ki a – mondjuk – urbanisztikai bizonylatot, hogyha azt a többi hivatalban nem fogadják el, mert nincs rajta két pecsét és három aláírás, ahogyan azt a törvény most kimondja – fejtette ki a polgármester.
Rámutatott, van pozitív példa is, a ghiseul.ro platform, ahol magán- és jogi személyek egyaránt adókat, illetékeket, bírságokat fizethetnek ki, és – láss csodát – a rendszer nem fagy le, nem akad el, napi 24 órában működik.

A polgármesterek azt is kérték, hogy ne változtassák évente legfontosabb bevételi forrásuk, a személyi jövedelemadóból (SZJA) visszaosztott hányad mértékét. Jelenleg a sokszor évközben elfogadott költségvetési törvényben írja, hogy a helyi tanácsok az SZJA hány százalékát kapják meg, és ezt évente módosítják. Ehelyett ezt a helyi pénzügyek törvényébe kellene belefoglalni, és azt lehetőleg 4–5 évig megtartani.

– Úgy semmilyen tervet nem lehet készíteni, hogy áprilisban tudod meg, hogy mennyi pénzből gazdálkodsz. Arról nem beszélve, hogy ha hitelért fordulsz egy bankhoz, az – nem egészen alaptalanul – kockázati tényezőnek tekinti, hogy te nem tudod bemutatni stabil jövedelmi forrásaidat – mondta Antal.
Kérték továbbá, hogy az európai uniós pályázatokat „ne tartsák hónapokig a minisztérium fiókjaiban”, hogy „adják vissza” a helyi rendőrséget az önkormányzatoknak, hogy állítsák vissza a kulturális intézmények eltartására létrehozott pénzalapot, és hogy ne az ország egészére, hanem a regionális járványhelyzet szerint hosszabbítsák meg a veszélyhelyzetet.

A polgármester szerint a kormány és a parlament képviselői szorgalmasan jegyzeteltek, „azt nem merték mondani, hogy nincs igazunk”, de semmire nem mondták azt sem, hogy megoldják.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük