Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kinga folytatná a kutatást

Kinga folytatná a kutatást Kovászna megye

A kézdivásárhelyi születésű, Kézdialbisban lakó Dán Kinga Kulturális örökségek penészkártevőinek vizsgálata Háromszék környékén című pályázata az idei, 1000 dolláros Székely Előfutár Ösztöndíj egyik befutója. A Szegedi Tudományegyetem elsőéves doktoranduszával a műemlékvédelmet célzó kutatásról és ennél jóval többről beszéltünk.

Hirdetés
Hirdetés

– Milyen út vezetett Kézdialbisból Szegedig?

– A középiskolát a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum biokémia–intenzívnyelv-szakán végeztem. Kolozsváron, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem biológia szakán abszolváltam az egyetemi alapképzést, ezt követően átmentem Szegedre mesterképzésre, majd doktori (PhD) képzésre felvételiztem. A PhD-témám az antifungális proteinek kutatása.

– Pontosabban?

– Eddig azt tudjuk az antifungális fehérjékről, hogy hatásosak különböző fonalas gombák ellen, és az egyik fehérje a Candida albicans ellen is nagyon hatékonynak bizonyult, azt azonban még nem tudjuk, hogyan fejti ki ezt a hatást. A PhD-témám annak kikísérletezésére fókuszál, hogy az említett fehérje gyógyszerként is használható legyen. Jelen formájában azonban megkötné egy vérben található protein, és azt kutatjuk, milyen más fehérjékkel áll kapcsolatban, ami által el tudja pusztítani a sejtet. Ez a kutatás kulcsfontosságú pontja, és ha ezt megtaláljuk, akkor más, hasonló fehérjéket kereshetnénk, amelyek ki tudnák fejteni ugyanezt a hatást. Egy gyógyszermolekulát szeretnénk kikísérletezni.

– Az ösztöndíjat mégis műemlékvédelem témában érdemelte ki.

– A meghirdetett pályázat főleg Székelyföld előremenetelét tűzi ki célul, ezért gondoltuk témavezetőmmel, a kutatásban segítségemre levő dr. Galgóczy Lászlóval, a Szegedi Tudományegyetem biotechnológia tanszékének a docensével, hogy mivel az említett fehérje hatásos a penészek ellen, és a penészedés viszonylag gyakori különböző műemlékeken, erre is fel tudnánk használni, tehát nem csak gyógyszerként. Az említett fehérje nagy pozitívuma, hogy egyszerű vizes oldatban is ki tudja fejteni a hatását, ezért úgy véltük, hogy egy penész ellen, amely megtámad különböző felületeket, akár falakat vagy fatárgyakat, sokkal eredményesebb módszer lenne, mint a jelenleg használt, etanol- vagy izopropanol-alapú eljárások, amelyek károsító hatással is rendelkeznek. Amennyiben az adott felületen használva (in vivo) is eredményes, nagyon jó megoldás lehetne a penészkártevők ellen. Éppen karácsony napján tudtam meg, hogy megnyertem az ösztöndíjat. A folytatásban mintát veszek a kézdialbisi református templom penészflórájából, majd meg kell határozni, hogy melyik gombafajok támadták meg, és ha ez sikerül, a fehérjekoncentráció beállítása következik, amely hatásosan fel tudja venni a küzdelmet a gombával szemben. Ezt követően jöhet annak kipróbálása, hogy a helyszínen hogyan működik a megoldás, majd a tanulmány megírása.

– Mik a további tervei?

– A doktori képzés elején tartok, ez az első félévem. További tervem egyértelműen a kutatásban maradni, azonban a folytatás lassan alakul majd ki, annak függvényében is, hogyan haladunk a kutatással, milyen új problémák vetődnek fel, mert mindig adódnak újabb és újabb kérdések, de valószínű, hogy a téma ugyanez marad.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások