Felhívás!

Kilencedszer BuRRogtattak

Kilencedszer BuRRogtattak Kovászna megye

Szombaton a csernátoni Haszmann Pál Múzeum egy év kihagyás után látványos rendezvénynyel örvendeztette meg a régi gépek szerelmeseit. Az égiek rövid gondolkodás után kitűnő idővel támogatták a szervezőket, így a 9. CseRnátoni BuRRogtatón ismét népes közönség szállta meg a skanzen udvarát.

A déli gépindításkor már rendesen megtelt a múzeumudvar érdeklődőkkel. „Végre a kilencedik BuRRogtatót ismét közönséggel tarthatjuk meg. Nagyon nagy volt az érdeklődés, egész évben hívtak, lesz-e idén, és örvendünk, hogy az idő is velünk tartott. Több mint negyvenöt felvonuló gép jött, vannak itt helyiek és környékbeliek, magyarországiak, és jelen vannak gépészbarátaink is, akik évente kétszer jönnek hozzánk. Szokás szerint egész napos programot kínálunk, hogy az idelátogató családok apraja-nagyja találjon magának kedvére való szórakozást” – fogalmazott Dimény-Haszmann Orsolya muzeológus.

A veterán traktorok 13 órakor vonultak fel Csernáton központjában, majd a múzeumkertben a Székely Sasok dobcsoport, a Felsőháromszéki Ifjúsági Fúvószenekar, a Finom zenekar által kísért kézdivásárhelyi Pitvar néptáncegyüttes, az operettslágereket előadó Lukács Mihály, valamint a Lost Minute zenekar szórakoztatta a nagyérdeműt. A legkisebbek népi gyermekjátékokkal és festegetéssel tölthették a napot, a felhozatalt cséplésbemutató, makettkiállítás és tombolahúzás színesítette.

„Élő videóval jelentkeztünk be a gépek felvonulásakor, emellett a múzeum Facebook-oldalára folyamatosan tölti fel az eseményen készült fotókat csapatunk. Mindezt több hetes szervezőmunka előzi meg, és ha sikerül jól felépíteni, összehangolni a részleteket, valamint megvannak a megfelelő emberek, az eseménysorozatnak a fogaskerekekhez hasonlóan kell működnie ezen a napon. A család mellett idén nagyon sok önkéntes, illetve a múzeum oldalát kezelő személy és fotós is segítségünkre sietett”, nyugtázta a múzeumvezető.

A Magyarország legnagyobb traktorgyűjteményével rendelkező Lévay Sándor gyöngyösi vállalkozó, gépgyűjtő a rendezvény támogatója és állandó partnere. „Tavasszal szokásunk szerint itt jártunk, újra üzembe helyeztük a gépeket, és szerda óta ismét folyamatosan dolgoztunk”, fejtette ki. Értékelte, hogy az elmúlt két évben a múzeumban számottevő fejlesztések történtek: a stabil motorok, ahogy a tűzoltószivattyúk és a cséplőgép fölé is tető készült. „Ez nagy előrelépés a régebbi időkhöz viszonyítva, amikor bizonyos munkálatokat minden évben újra kellett kezdeni amiatt, mert ezek a gépek a szabadban voltak”.

A BuRRogtató egyik hagyománya, hogy évről évre újabb motrokba lehelnek életet a gyöngyösi mezőgépészek. „Volt egy nagyon érdekes gép, amelyet szétszedtünk, takarítgattuk, míg már majdnem minden rendbe volt rakva, csak a csapágy ment tönkre benne. A bronzra sokáig kellett volna várni, és ekkor jött az ötlet, hogy valami erős fából ki lehetne azt esztergálni. Tóni (Haszmann Lajos – szerk.) kőrisfából el is készítette, és a motor, benne a fa csapággyal gyönyörűen működik” újságolta.
Míg előző években a neves gyűjtő is elhozta kollekciója néhány példányát, idén kamionvezető hiánya miatt ez elmaradt. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.