Felhívás!

Kezdődik a rendház felújítása

Kezdődik a rendház felújítása Kovászna megye

Amint arról már korábban beszámoltunk, Magyarország kormányának támogatásával újulhat meg Kézdivásárhely egyik legrégebbi épülete, a kantai Szentháromság-templom melletti minorita rendház. Az ingatlan felújítása révén az önkormányzat régi tervét valósítja meg, ennek részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be a tegnap.

A sajtótájékoztató elején Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere vázolta, miért fontos a minorita rendház felújítása a város számára. „Nagyon sok tárgyalásunk volt a mai napig, és most eljutottunk oda, hogy a kivitelezésről beszélhetünk, amit remélhetőleg két éven belül megvalósíthatunk. Nagyon örülök, hogy Kézdivásárhelyen meg tudunk menteni egy értéket, és bizonyítani tudjuk évszázadok múlva is, hogy itt voltunk, és itt leszünk. Talán a legfontosabb az, hogy élettel tudjuk majd az épületet megtölteni, elsősorban fiatalokkal, és ennek megvalósítására senki nem alkalmasabb, mint Böjte atya” – mondta a céhes város elöljárója, aki egyúttal köszönetét tolmácsolta ezért az atyának, rajta kívül pedig Tamás Sándornak, Kovászna Megye Tanácsa elnökének és Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek, hogy az ügyet messzemenően felkarolták.

Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke kifejtette, egy Hargita megyében működő iskola modelljét másolják le, és ültetik gyakorlatba. Ez azt jelenti, hogy a hátrányos helyzetben levő gyermekek is szakmát tudnak majd tanulni. „Kézdivásárhelyen hagyománya van a kézműves szakmáknak, és igény is van mesteremberekre, hiszen a mindennapi életünket könnyebbé teszik. Csíkszentsimonban van egy jól működő mezőgazdasági képzésünk, ez az állami oktatást egészíti ki. Kézdivásárhelyen a szociális kollégiumban kézműves szakmát oktatnánk pluszképzés formájában. Így nemcsak uborkát szedhetnek Kézdivásárhelyen, hanem szakmát kapnak a kezükbe” – mondta az atya, hozzátéve, hogy a munkálatok tavaszszal kezdődhetnek meg, a kivitelező cég pedig egy háromszéki, jó nevű vállalkozás lesz.

A minorita rendház felújításának az ötlete pár éve, véletlenszerűen fogalmazódott meg – számolt be Fejér László Ödön szenátor, aki négy évvel ezelőtt, Lemhényben találkozott az atyával. Böjte testvér az épület állapotát látva kezdetben vonakodott a gondolattól, de miután sikerült kilobbizni az anyagi támogatást, belement, hogy Kézdivásárhelyen a jövőben iskolát működtessen. Ami nem csak a hátrányos helyzetű fiatalokat fogadja be, kapuja minden érdeklődő előtt nyitva lesz.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a sajátos romániai jogszabályok miatt az iskola nem működhet bentlakásos, árva gyerekeknek szánt otthonként, de a rendszer reform előtt áll. Böjte atya úgy ítélte meg, a munkálat befejezését követően legalább félszáz gyerek tanulhat szakmát, és indulhat neki az életnek. „Ha minden jól megy, 2020 szeptemberére lehetne beiskolázni” – mondta lapunk kérdésére Böjte Csaba, akinek csak a Zsil völgyében több gondozottja van, mint a román államnak összesen.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.