Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kézdivásárhelyen rekordidő alatt bölcsőde és uszoda épül

Kézdivásárhelyen rekordidő alatt bölcsőde és uszoda épül Kovászna megye

Kedden Kézdivásárhelyen a Gábor Áron-líceum udvarán építendő bölcsőde alapkövét tette le Cseke Attila fejlesztési miniszter, Manuela Irina Pătrășcoiu, a Nemzeti Befektetési Vállalat (CNI) elnöke és Bokor Tibor polgármester, majd az uszoda kivitelezési szerződését írták alá, végül az illetékesek sajtótájékosztatón számoltak be a részletekről.

Hirdetés
Hirdetés

A polgármesteri hivatal gyűléstermében tartott sajtótájékoztatón a fejlesztési miniszter Bokor Tibor érdemeit is méltatta az uszodaépítés ügyében. „Kézdivásárhely az uszoda tekintetében is sokat köszönhet a polgármesterének, hiszen nem telt el olyan hónap, hogy ne kérdezett volna, »hogy állunk az uszodával?«” Hozzátette, a lényeg, hogy eljött a nap, amikor a 2006-ban kezdődött álom, amely másfél év után megszakadt, majd 13 évig a levegőben lógott, újraindult a megvalósulás útján.

„Jelentős, 22 millió eurós, kormánytámogatással megvalósuló beruházásról van szó, és úgy vélem, az is egy fontos üzenet, hogy tudtunk segíteni, mert a helyi közösség bízott bennünk” – hangsúlyozta. Megjegyezte, a fejlesztési minisztérium által kezdeményezett uszodaprogram keretében az elmúlt két évben 14 uszodát adtak át, és további 60 megépítését jóváhagyták. „A kivitelező M. I. S. Grup képviselője megígérte, a 36 hónapos határdő előtt befejezik az öt medencét magába foglaló uszoda építését”, hangsúlyozta Cseke, aki újságírói kérésre afelől biztosított mindenkit, hogy a finanszírozást az esetleges építőanyagár-növekedések ellenére biztosítja az állam.

Augusztus közepére elkészül a bölcsőde

A 2021 elején az RMDSZ javaslatára indított bölcsőde-program kapcsán kiemelte, ma már 230 bölcsőde finanszírozása biztosított. „Ennek valamivel több, mint fele uniós forrásból fog megépülni, a többi állami támogatásból, a fejlesztési minisztérium költségvetésén keresztül. „Kellő szerénységgel azt gondolom, ez a program egy sikertörténet lehet” – hangsúlyozta.

Cseke Attila, Manuela Irina Pătrășcoiu és Bokor Tibor a bölcsőde alapkőletételénél

A céhes városban létesítendő, negyven gyerek befogadására alkalmas bölcsőde építését illetően remek hírrel szolgált a miniszter. „Az ígéret szerint a kivitelező rekordidő alatt, augusztus 15-éig átadja a munkát, így az új tanévben már fogadhat gyerekeket” – jegyezte meg. Hozzátette, a program keretében épülő bölcsődék felszerelését is a minisztérium finanszírozza az említett kormányzati programon keresztül, az önkormányzatok hozzájárulása a gáz, víz és szennyvíz odavezetése, továbbá a telek biztosítása.

Újabb ANL-s tömbházat építenének

Az Országos Lakásügynökség (ANL) által fiatalok számára épített tömbházat is meglátogatta a miniszter. „A polgármester úrral azt beszéltünk, ha tudunk, segítünk a továbbiakban, hogy egy újabb hasonló épület létesítéséhez is hozzálássanak a jövőben.” Összegzésként elmondta, mindezek jelentős beruházások, de a kézdivásárhelyi közösség ezeket megérdemli. „Külön örülök az uszoda történetének, mert a polgármester úr telefonjaiból is tudom, mennyire fontos annak megépítése a helyi közösségnek” – hangsúlyozta.

Látogatás a fiatalok számára az újonnan épített lakásokban

Bokor Tibor az uszoda kapcsán így nyilatkozott. „Végre, egy újabb nagy álom valósult meg a jégpálya után. És ami nagyon fontos, hogy a bölcsődét is ideszámítva ez a két beruházás messze meghaladja Kézdivásárhely éves költségvetését, és mindez kormánypénzből történik” – hangsúlyozta. Cseke Attila korábbi gondolatához társulva megjegyezte, „nagyon sokan jelentkeztek az egy–két hónapon belül kiosztandó ANL-s lakásokra, ezért gondolom, közösen megteszünk még egy nagy lépést, hogy legalább még egyet építsünk a fiataloknak” – jelentette ki az elöljáró.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. március 15., 18:24
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Halad a városka, de nem úgy mint a XXI. század Európájában! Közpénzre annyit elherdáltok, h csak! Nincs még 20.000 lakosa sem a városnak Oroszfalu, Szászfalva, Sárfalva és Nyújtód nélkül!!! Ott csak éppen csurran, cseppen 1-1 kicsi a befizetett adókból! 2 évtizedig 1 óvoda árát odaadtátok „ovibérbe”😁😂 Asszem vagy 3 Dusteretek is van + a seggny@lóitoknak vmivel olcsóbbak! A központ környéke 100 évet van lemaradva 1-1 gondozott községközponthoz képest! Munkahelyek? Olyan jól fizettek, hogy csak a felsőbb 10.000 fogja megengedni a belépőt!!! Fortyogó?! Egyéb fejlesztések?! Anl?! Hány olyan lakótok van akinek még 1-2 háza itt ott van?!