Felhívás!

Kevés a reál szakos tanár

Egy, a Kovászna megyei tanfelügyelőség által végzett felmérés is igazolja az országos szinten is tapasztalt, aggasztó jelenséget: egyre kevesebb reál szakos tanár van a pályán, nagyon sokan nyugdíjba mennek a következő 4–5 évben. Válságkezelés szükségeltetik.

Sajtótájékoztatón osztotta meg a bizonyító erejű statisztikát Kiss Imre főtanfelügyelő. A krízis a matematika, fizik, kémia, biológia szakos tanárok esetében tapasztalható, a versenyvizsgákra már most kevesen jelentkeznek, sok nyugdíjas is pályán van, mert nagy szükség van rájuk.

A megyében tanító 161 matektanár közül 16 nyugdíjas vagy szakképzetlen, 31%-uk több mint 30 éves régiséggel rendelkezik, 29 tanár esetében ez a 36 évet is meghaladja. 33%-uk 56 évnél idősebb, 21-en vannak a 61–65 év közötti korosztályban. Fiatalok (23–30 év között) mindössze 12-en tanítanak.

Kémia szakosok összesen 45-en vannak, 1 harmincas van köztük, 29%-uk betöltötte a 60. évét, 17-en 50 és 60 közöttiek, mint ahogy az 53 fizikatanár közül is 35-en. Itt négyen huszonévesek. A pályán 52 biológia szakos tanárt számlálunk az idei tanévben, két huszonéves mellett 21-en vannak 50-60 közöttiek.

Kiss Imre a Babeș–Bolyai és Sapientia egyetemek vezetőségével is konzultált ez ügyben. Megoldásként szóba jött, hogy ösztöndíjakkal igyekeznének ezekre a szakokra csábítani a fiatalokat, illetve ottmaradásra bírni őket, hiszen sok matekos átnyergel az informatikára, vagy ha nem, akkor is később ebben az ágazatban dolgozik, és nem pedagógusként. Nyilvánvalóan a sokkal jobb fizetések csábítják oda őket, na meg a pedagógusi pályával járó nagy felelősség, bürokrácia és stressz, illetve az oktatási ágazat kaotikus működése sem túl vonzó.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.