Felhívás!

Kevés a lejárt termék

A téli ünnepek alatt napi rendszerességgel ellenőrzik a háromszéki élelmiszer-előállító, -feldolgozó és -forgalmazó egységeket. Az illetékesek folyamatosan szolgálatban lesznek, akiket idevágó incidensek esetén riasztani kell.

Dr. Örsi Csaba, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője elmondta, november végén rajtolt, és egészen január 3-ig tart az az ellenőrző akció, amelynek során kollégái napi rendszerességgel górcső alatt tartják az élelmiszereket előállító, forgalmazó, feldolgozó egységeket, így előzve meg az esetleges tömeges ételmérgezéseket vagy hasonló incidenseket.

– A 0800.826.787-es zöld számon lehet riasztani minket, illetve a piacokon is ki vannak függesztve azok a telefonszámok, amelyeken a trichinella-bevizsgálásokról lehet érdeklődni. Szerencsére az elmúlt esztendőkben nem jegyeztünk fel tömeges ételmérgezést, illetve trichinella-fertőzést sem. A koronavírus-járvány miatti intézkedések, szigorítások alatt az üzletek, vendéglők kevesebb terméket tartanak raktáron, így az eddigi ünnepidőben esedékes feltorlódások miatti rendellenességek (korábban akár folyosón, a földön is tárolták a nyersanyagot) is ritkábbak – avatott be dr. Örsi.

Rámutatott, az üzletekben több éve még akadt lejárt élelmiszer, amit sok esetben szándékosan „felejtettek” a polcokon, de amióta 50 ezer lejre rúgott az ilyenkor kiszabható bírság, azóta nem rizikóznak a felelőtlenebb kereskedők sem. A szakember a vendéglőkben megejtett kontrollok kapcsán elmondta, a járványügyi szigorítások miatt kialakult egy trend, miszerint főképpen előre leegyezett eseményekre, rendezvényekre rendelnek jelentősebb mennyiségű élelmiszert az egységek, és leginkább előhűtött, fagyasztott nyersanyagból dolgoznak, hiszen már nincs olyan nagy forgalom, mint korábban, és ez így hatékonyabb.

A november végén rajtoló ellenőrzések alatt elsőként a nagyobb, engedélyezett, illetve bejegyzett egységeket vizsgálják, hiszen itt a forgalom miatt nagyobb a veszély, ha romlott élelmiszer kerül a polcokra, a tányérokba. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.