Hirdetés
Hirdetés

Ketten életüket vesztették

Ketten életüket vesztették Kovászna megye

A Kovászna Megyei Munkaügyi Felügyelőség adatai szerint tavaly 35 munkabaleset történt, ezek közül kettő halálos kimenetelű volt, a munkahelyeken tapasztalt szabálytalanságok miatt pedig összesen 136.000 lej büntetést osztottak ki.

Két – 35, illetve 46 éves – férfi vesztette életét tavaly megyénkben munkabaleset következtében, további 33 esetben az érintettek ideiglenesen munkaképtelenné váltak. Összehasonlításképpen: egy évvel korábban, 2020-ban 34 munkabalesetből kettő végződött az érintettek elhalálozásával, tehát a számok majdhogynem azonosak.

Hirdetés
Hirdetés

Annak függvényében, hogy milyen területeken történtek a balesetek, a megoszlás a következő: kereskedelem (öt férfi és egy nő sérült meg), fémfeldolgozás (két nő és két férfi szenvedett balesetet), élelmiszeripar (két nő és két férfi érintett). A halálos kimenetelű balesetek egyike, amelyben egy 46 éves férfi vesztette életét, az erdőkitermelésben történt.

Időszakos munkaképtelenséget okozó esetek fordultak elő az építkezésben (három férfi), fafeldolgozásban (két férfi), autóalkatrész-gyártásban (egy nő és egy férfi), szállításban (egy férfi), mezőgazdaságban (egy férfi), közigazgatásban (egy nő és egy férfi), tanügyben (egy férfi), textiliparban (három nő), műanyaggyártásban (egy férfi), fa- és parafatárgyak gyártásában (egy férfi és egy nő).

Annak érdekében, hogy a hasonló esetek megelőzhetőek legyenek, a Kovászna Megyei Munkaügyi Felügyelőség 577 ellenőrzést folytatott le a megyei munkaadóknál, szemben a tavalyi 639-cel. Az észlelt hiányosságok közül a legfontosabbak: a villamossággal működő felszerelések, gépek nem megfelelő használata, védőöltözet, védőfelszerelés hiánya, nyomás alatt levő eszközök biztonsági szelepének hiányos ellenőrzése stb. Több helyen gondot jelentett, hogy nem fordítottak figyelmet a megfelelő levegőellátottságra, az arra kijelölt dolgozókat nem oktatták elsősegélynyújtásra, gyakori volt a munkaorvosi ellenőrzések elmulasztása, és általánosságban a biztonságra, megelőzésre vonatkozó szabályok megszegése.

Az elmúlt évek sajátos munkahelyi kihívása volt a koronavírus terjedésének megfékezése, azonban ezen a téren is meglehetősen hanyagul jártak el egyes cégek. Nem tájékoztatták megfelelően a dolgozókat, nem tették kötelezővé az ügyfelek számára a védőmaszk használatát, nem biztosítottak kézfertőtlenítőt az egység bejáratánál és a munkavégzés minden külön területén, nem szabályozták a ki- és bejárást stb.
A fenti hiányosságok valamelyikét 878 esetben jegyezték, összesen 29 bírságot róttak ki 136.000 lej értékben, 849 esetben pedig figyelmeztettek. 2020-ban ezzel szemben 33 ízben bírságoltak, összesen 179.500 lejre, és 999 figyelmeztetést osztottak, 1.032 szabálytalanságot jegyeztek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük