Felhívás!

Készül a Gödri Ferenc városfejlesztési terv

Készül a Gödri Ferenc városfejlesztési terv Kovászna megye

Készülőben van a Gödri Ferenc városfejlesztési terv, amely azt szolgálja, hogy „Sepsiszentgyörgy legyen az a város, ahol a kisvárosi előnyök a nagyvárosi szolgáltatásokkal párosulnak”, ahogy Antal Árpád polgármester fogalmazott tegnapi sajtótájékoztatóján, melyet Csák Lászlóval, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem szentgyörgyi közigazgatás szakának koordinátorával együtt tartott a városházán.

A Sepsi 2030 – Gödri Ferenc Városfejlesztési terv nem egy polgármesteri mandátumnyi időre tekint előre, hanem tíz évre tervez, annál is inkább, hogy az uniós költségvetési ciklus is 2021–2027-ig szól, de megvalósítása kinyúlik 2030-ig – számolt be Antal Árpád.

Csák László elmondta, 2006 óta foglalkozik település- és térségfejlesztéssel csíkszeredai vállalkozása keretében. Tíztagú csapatával, melynek négy magyarországi közlekedési szakértő, illetve egy szociológus, egy településfejlesztési informatikus is tagja, az év végéig fogja kidolgozni a megyeközpont integrált városfejlesztési tervét, illetve a Sepsiszentgyörgyre és a környező 13 településre vonatkozó mobilitási tervet. Hangsúlyos szerepet szánnak a helyi lakosoknak, a problémák, lehetőségek, elvárások kijelölésénél számítanak a különböző csoportok véleményére, és ezért szeptember 22-től november 3-ig szerdánként személyesen is konzultálnak a helyiek olyan különböző csoportjaival, amelyek közös gondokkal, jellemzőkkel rendelkezhetnek. Így már tegnap a város kulturális intézményeinek dolgozóival egyeztettek, de a fiatalokat, a 75 éven felülieket, a vállalkozókat, a közlekedési szereplőket, a mozgáskorlátozottakat és más speciális mobilitási igényekkel rendelkezőket (gyengénlátókat, időseket, kisgyermekes anyukákat), a hivatásos autóvezetőket, a kerékpárosokat, a magánházban lakókat is megkérdezik.

A stratégia kidolgozói foglalkoznak még a városi szegénységgel, oktatásfejlesztéssel, az oktatási intézményekkel, és felveszik a kapcsolatot a szentgyörgyi diaszpórával is, hogy megtudják, mire lehet szükségük a külföldön élőknek ahhoz, hogy hazatérjenek, esetleges vállalkozásaikkal együtt. Nyilván e tervekhez majd a költségvetési forrásokat is meg kell találni.

Újságírói kérdésre a polgármester elmagyarázta, a városnak már meglévő uniós mobilitási pályázata egy előző mobilitási terv alapján készült, ennek a továbbgondolása történik most, ezúttal a megyehatárokig, Kököstől Sepsibükszádig. Többek között így lenne kiküszöbölhető, hogy a mindenféle távolsági autóbuszok a városon áthaladjanak és rontsák a levegőt, miközben a város a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére törekszik. Kökös, Uzon, Illyefalva, Előpatak, Kőröspatak, Árkos, Málnás, Mikóújfalu, Bodok, Gidófalva, Sepsibükszád, Maksa, Réty önkormányzatainak a következőkben majd létre kell hozniuk egy közösségfejlesztési egyesületet, hogy a tervek kivitelezhetők legyenek.

Antal Árpád ez alkalommal jelentette be azt is, hogy legutóbbi polgármesteri eskületételének egyéves évfordulójára, október 26-án egy kis újságot juttat el minden családhoz, amelyben beszámol egyéves tevékenységéről, illetve egy kérdőíven a fejlesztési stratégiát is mindenki véleményezheti, elmondhatja meglátásait. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. szeptember 23., 9:30
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Propaganda , uresbeszed. A legkisebb porcikajukkal se engednek, hogy a varos proletarjai egy hajszalnyit is beleszolhassanak valamibe, lasd az elmult 12 evet.