Felhívás!

Kell valamilyen rendelet

Kell valamilyen rendelet Kovászna megye

Hogyan lehet bárkinek a mozgását korlátozni azt követően, hogy a szükségállapottal együtt érvényüket vesztik a katonai rendeletet – tettük fel a kérdést Márton Árpádnak. Sehogy – jött a szűkszavú válasz az RMDSZ parlamenti képviselőjétől.

A korlátozó intézkedéseket a katonai rendeletek írják elő, amelyek azt követően jelentek meg, hogy kihirdették a szükségállapotot, ám ezeknek az érvényessége szigorúan arra az időszakra vonatkozik, amíg a szükségállapot érvényben van.

– Ha a szükségállapot lejár – márpedig Klaus Iohannis államfő többször megfogalmazta, hogy május 14-e után nem hosszabbítja meg azt –, minden katonai rendelet érvényessége azonnali hatállyal megszűnik. Elvben tehát, ha a tulajdonosok jónak látják, kinyithatnak a vendéglők, kávézók, akár pontosan úgy, mint ahogy bezártak, és senkinek nem lehet előírni sem azt, hogy hánykor menjen vásárolni, sem azt, hogy mikor sétáltassa a kutyáját – magyarázza Márton Árpád.

A képviselő azt mondja: a korlátozásokat csak úgy lehet fokozatosan feloldani, ha meghosszabbítják a szükségállapotot, és kiadnak egy, vagy időben több, kevésbé restriktív katonai rendeletet.

Beszélgetésünket követően Klaus Iohannis egyféle „készültségi állapot” bevezetését lebegtette meg. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások