Felhívás!

Kegyelmi időkben

Kegyelmi időkben Kovászna megye

Tegnap a magyar kormány miniszteri biztosának, a budapesti Semmelweis Egyetem kancellárjának és a Pető András Kar dékánjának jelenlétében Illyefalván hivatalosan is megnyílt a Pető Fejlesztő- és Képző Központ, amely a hungarikumnak minősülő Pető-módszer előretolt hídfője.

Huszonöt évvel a Keresztyén Ifjúsági és Pedagógiai Alapítvány létrejötte, 23 évvel a Gyermekfalu megalapítása után Illyefalván hiánypótló intézmény nyílt meg, melynek kezdeményezői, mint az előbbieknek is, Kató Béla református püspök (akkor még illyefalvi lelkész) és felesége, Kató Ibolya tiszteletes asszony. A gyermekfalu immár megüresedett házait a magyar kormány anyagi támogatásával alakították át a célt szolgáló épületegyüttessé, melyben már három éve folyik a Pető Intézet munkatársainak segítségével a központi idegrendszeri sérüléssel élő gyermekek és felnőttek rehabilitációja a konduktív pedagógia módszerével. E gyakorlati tevékenység után nagyot léptek előre a működtetők, mert két hónapja a Pető András Kar oktatói által az akkor még félig kész épületegyüttesben elindult a szakirányú képzés is, háromhetes elméleti kurzusok, illetve az azokat követő háromhetes gyakorlati foglalkozások keretében. Jelenleg 10 jövendő konduktor tanulja a módszert, mind Székelyföldről. Még ebben az évben várható a szak az Emberi Erőforrások Minisztériuma által megítélendő akkreditációja is.

Az illyefalvi képzőközpont megalapítása egy jó átgondolt stratégia része – fogalmazott Kató Ibolya a hivatalos megnyitóünnepségen, az immár teljes egészében elkészült épületegyüttes avatóján. Mint ahogy az idevezető út állomásai, a pszichodráma-, bibliodráma-, mediátor- és mentálhigiénés-képzés is mind hiánypótló jellegűeknek számítottak, a konduktorok formálása is ilyen, nagy igényeket hivatott kielégíteni, hiszen sok a sérült gyermek, felnőtt, akiknek a hazai egészségügyi rendszer igen szegényes, vagy igen költséges terápiás lehetőségeket nyújt.

Az oxigénhiányos születés vagy más agyi sérülés, agy- vagy szívinfarktus, szklerózis multiplex következtében mozgássérült gyermekek és felnőttek a Pető-módszernek is nevezett fejlesztés keretében aktívan, teljes személyiségükkel részt vesznek a folyamatban. Ez olykor napi kétórás megerőltető szellemi és fizikai munkát jelent az érintetteknek, de már egy háromhetes turnus után észlelhető a haladás, hiszen az agy sérült területeinek funkcióját részben vagy egészben átvehetik más idegközpontok.

A református egyház mindig feladatának érezte a szegények istápolását. A segítségnyújtás ősképe pedig a Jézus által gyakorolt módszer, amely az ember akaratára, hitére építve éri el a gyógyulást, ebben hasonlít hozzá a Pető-módszer is, fejtette ki Kató Béla püspök, aki a KIDA alapításának 25. évfordulója kapcsán kifejezte reményét, hogy ezzel nyitnak újabb sikeres, Istentől megáldott tettekben gazdag 25 éves korszakot. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.