Felhívás!

Jobbik–Fidesz szövetség?

Mráz Ágoston érdekes szöveget közölt a Magyar Időkben, melyben azt boncolgatta, ha netán sikerülne a Jobbik és a(z ál)baloldal együttműködésének eredményeképpen az összehangolt jelöltállítás, és ennek köszönhetően a Fidesz elvesztené jövőre az abszolút többségét, akkor a Jobbik nem a magukat balra soroló erőkkel lépne kormányra, hanem egy Orbán nélküli Fidesz lenne számára az optimális partner. Mráz szerint Simicska is ebben reménykedhet, mert így szerezhetné vissza régi befolyását egykori pártjában.

Az elmélet kétségkívül érdekes. Az biztos, hogy a Jobbik még jelenlegi, konfúz eszmei-ideológiai állapotában is sokkal közelebb áll értékrendileg a Fideszhez, mint a kommunista utódpártokhoz. Az elmélet mégis megbukik. Éspedig azon, hogy a Fidesz elnöke és miniszterelnöke Orbán Viktor, aki aligha állna félre egy ilyen hipotetikus helyzetben. Inkább arra játszana, hogy legyen kormányválság, és az új választásnak a Fidesz megnövekedett esélyekkel futna neki. Másrészt Simicskát sem fogják tárt karokkal várni egy orbántalanított Fideszben, amit, ismétlem, nem sorolok a reális lehetőségek közé. Orbán Viktort nemcsak a választók elsöprő többsége tartja alkalmasabbnak vetélytársainál, hanem a párton belül is méltán nagy a tekintélye.

Annyi biztos, ha előáll a fentebb vázolt helyzet, amikor egyetlen erőcsoport sem tud önállóan kormányt alakítani, a Jobbik dilemmája igencsak nagy lesz. Akkor azt kell majd eldönteni a párt orruknál sokkal tovább nem látó stratégáinak, hogy mitől remélhetnek többet: egy Orbán vezette Fidesszel való összefogástól (amibe a Fidesz vagy belemegy, vagy nem), a magát baloldalnak nevező politikai bűnszövetség pártjaival alkotott kormánykoalíciótól, vagy átengedik a kormányalakítás lehetőségét a többi politikai erőnek.

A Fidesz számára sem lenne kisebb a dilemma, hogy a Jobbik vagy az MSZP felé nyissanak. Az LMP mindkét párt számára potenciális koalíciós partner lenne, de a párt, ha egyáltalán bejut a törvényhozásba, akkor sem fog tudni többet hozni a közösbe, mint 5–6%-ot. Akárhogy forgatjuk a dolgot, a legvalószínűbb és egyben a magyar sorsalakulás szempontjából optimális forgatókönyv az, hogy a Fidesz megismétli a 2010-es és 2014-es választásokon elért eredményét.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.