Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Jövő héten oltáskampány a kórházban

Jövő héten oltáskampány a kórházban Kovászna megye

Öt gyanús, 37 pozitív koronavírusos eset volt a kórházban tegnap, december 23-án – számolt be András-Nagy Róbert kórházmenedzser heti sajtótájékoztatóján. Azonban a napi statisztikákon kívül sok más kérdésről is szó esett.

Az öt fertőzésgyanús beteg a tüdőgyógyászaton vár a teszteredményre, másik 28 súlyos és középsúlyos esetet kezelnek a fertőző osztályon, akiknek többnyire oxigénellátásra van szükségük, az intenzív osztályon pedig heten fekszenek kritikus állapotban, de még egyikük sem szorul intubálásra. A sebészeten két covidos ortopédiai esetet láttak el a múlt héten.

Hirdetés
Hirdetés

Huszonöt koronavírusos páciens gyógyultan távozott a kórházból, sajnos viszont hat, 55 és 83 év közötti, egyéb súlyos betegségekkel (leukémia, stroke, demencia, diabétesz, veseelégtelenséggel rendelkező) diagnosztizált személy hunyt el a fertőzés következtében.

Több negatív teszttel hazaengedett beteg visszatér utógondozásra, illetve az új típusú vírusfertőzés maradványtüneteivel (fáradékonyság, nehézlégzés), de a novemberben regisztrált nagyszámú eset egy része még várhatóan ezután jelentkezik postcovid-szindrómával.

A kórházmenedzser arról is beszámolt, hogy jövő héttől beüzemelik a moduláris sürgősséget ellátó, 4000 literes külön oxigéntartályt, amely körülbelül két hétre elegendő. Jövő héten pedig megkezdődik az első vonalban levő kórházi dolgozók oltása. A megyei kórház épületében egy külön teremben oltásközpontot rendeztek be e célra. Hogy hányan oltatják be magukat, azt majd a hétvégén mérik fel, jelen pillanatban nem tudni arányukat.

Új rendszer szerint, ha a járóbeteg-rendelőben elmarad egy-egy beprogramozott konzultáció, mert az orvos valamely okból nem tud rendelni, akkor erről a betegeket SMS-ben értesítik (ha megadják a telefonszámukat a bejelentkezéskor), majd utóbb telefonon veszik fel velük a kapcsolatot, hogy egy másik rendelési időpontot egyeztessenek.

„Jó, hogy az ünnepek közeledtével csökkent az esetszám, és ez nem annak köszönhető, hogy sokkal kevesebbet tesztelnek” – mutatott rá András-Nagy. Várható, hogy az ünnepek előtti tumultusban, a családi összejövetelek kötetlen hangulatának köszönhetően megugorhat a betegek száma, holott az elővigyázatosság továbbra is indokolt, mondta, annál is inkább, hogy ez befolyásolja az iskolák, óvodák későbbi működését, illetve egyéb megszorítások alkalmazását. Inkább időben és olyan időszakokban vásároljunk, tanácsolja, mikor nincs zsúfoltság az üzletekben.

Az ünnepek alkalmából érvényes állami munkaszüneti napokon a poliklinikán sem lesz rendelés, de a kórház osztályain és a sürgősségen természetesen biztosítva lesz az állandó ügyelet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük