Felhívás!

Röviden

Év végi pénz Kézdinek

Tegnap reggel rendkívüli tanácsülést tartottak, amin ismét módosították a költségvetést. A büdzsébe közel 2,9 millió lejt foglaltak bele.
A tanácsülés objektív okok miatt Whatsuppon zajlott, az ülést Bejan András vezette le, a határozatot pedig a gazdasági szakbizottság is pozitívan véleményezte. Szilveszter Szabolcs alpolgármester előterjesztése szerint Bokor Tibor polgármester lobbizásának köszönhetően a kormány egy jelentős összeget utalt át a város számlájára, ebből többek között elvégzett munkálatok ellenértékét is ki tudják még idén fizetni. A befolyt összeg az általános forgalmi adóból való pénzkiegyenlítésből származik, a kétmillió lejes tételt működési költségekre fordítják, ugyanakkor 842 ezer lej megy a Bem József utcában zajló munkálatok egy részére. Így a költségvetés bevételi oldala összesen közel 2,9 millió lejjel módosult. A büdzsébe egy kisebb, adományból származó összeget is belefoglaltak, valaki 5000 lejjel támogatta meg a kézdivásárhelyi kórházat. (bl) 

Optimista várakozás

Mit hozhat az erdélyi magyarságnak az, hogy az RMDSZ kormányzati szerepet vállalt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység Szolidaritás Pártja alkotta USR–PLUS Szövetség mellett – kérdeztük a megye és a megyeszékhely elöljáróitól.

Tamás Sándor szerint az RMDSZ kormányba lépése politikailag és tartalmilag is az „elmúlt 30 év legnagyobb lehetősége”, ugyanakkor „felelősség és feladat” is. „Az RMDSZ a parlamentben és a kormányban is a mérleg nyelve, olyan körülmények között, hogy a két másik szövetséges párt távolabb van egymástól, mint az RMDSZ-től. Másrészt, az RMDSZ jó tárgyalási technikával fontos minisztériumokat szerzett meg. Ilyen a fejlesztési minisztérium, amely szó szerint a mi településeink fejlesztéséről (is) dönt, a környezetvédelem, amelynek jelentősége az európai Zöld Megállapodás (Green Deal) okán megnövekedik, és amelyhez visszavettük az erdőket és a vízgazdálkodást, és a sportminisztérium, ami nem csak teljesítményről, de fiataljaink egészségről is szól” – részletezte Tamás.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester egy mondatba foglalta össze elvárásait: „Erdély modernizációja, a magyarok által lakott települések fejlesztése, a magyar közösség jogainak bővítése”. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.