Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Jókedvvel kitartani

Jókedvvel kitartani Kovászna megye

Nehéz helyzetbe hozza a 8-as katonai rendelet a rezidenciális otthonok személyzetét, hiszen két hétre be kell költözniük az intézménybe, majd azt követően az újabb szolgálatba állásig eltelt két hétben is fokozottan kell figyelniük a szociális távolságtartásra, hogy elkerüljék a maguk és az ellátottak, gondozottak megfertőződését. Vass Máriával, a Kovászna Megyei Szociális Gondozási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság vezetőjével beszélgettünk arról, milyen a hangulat az alárendeltségükbe tartozó intézményekben, hogy viselik az alkalmazottak a szigorú megkötéseket.

– A 8-as számú katonai rendelet péntek hajnalban lépett érvénybe, 24 óránk volt, hogy alkalmazkodjunk hozzá – mondta Vass Mária igazgatónő. – Az alárendeltségünkbe tartozó hidvégi idősotthonban, minden bentlakásos otthonban a személyzetnek kialakítottuk a megfelelő pihenőhelyet, az étkeztetésüket szintén az otthonokban oldjuk meg, illetve a támogatásukra is jobban odafigyelünk. A kéthetes váltások közötti időben a személyzet ún. preventív házi elkülönítésben kell maradjon, ennek értelmezéséhez némi útbaigazítást is kaptunk: idegenekkel nem léphetnek kapcsolatba, nem mehetnek zsúfolt helyekre, de ez nem otthoni elkülönítés. Orvoshoz elmehetnek, de vásárolgatni már nem ajánlott. Az alkalmazottak családtagjaira is érvényes a fokozott óvatosság kötelezettsége, hiszen a legfőbb cél, hogy semmiképpen ne kerüljön be a vírus az intézményekbe.

Plusz óvintézkedésként az igazgatóság szeretné megszervezni a jövő pénteken esedékes váltáscseréig, hogy az összes bemenő alkalmazottat teszteljék, csak ennek a módja kérdéses még: a Közegészségügyi Igazgatóság ugyanis ezt nem tudja vállalni, így az igazgatóságnak valamelyik magánlaborral kellene szerződést kötni a tesztelésre. Ennek a költségvonzatai sem elhanyagolhatók: mintegy 200 személyről van szó, egy teszt ára pedig több mint 200 lej.

Hirdetés
Hirdetés

Az eddigi óvintézkedéseknek köszönhetően jelen pillanatban egy koronavírus-fertőzött sincs a rendszerben. Sürgősségi elhelyezés esetén a közösségből beutalt gyerme-keket tesztelték, és az eredmény kézhezvételéig elkülönítve tartották, kizárva az esetleges megbetegedését.

Egyelőre a gyermekek szinte táborozásként fogják fel ezt az időszakot, nincs baj a munkatársak moráljával, hangulatával sem, az igazgatóság munkatársai, a pszichológus kollégák és az igazgatónő maga is gyakran felveszi velük a kapcsolatot online, és tartják bennük a lelket.

– A helyzethez képest rendben mennek a dolgok. Nagyon jóleső érzés, ha küldenek pár képet a családi otthonokból: látom, együtt főzőcskéznek, társasoznak, kertészkednek, ha van lehetőség. Az emberek nyitottabbak, összetartóbbak lettek, megerősödtek közöttük a kapcsolatok. Remélem, hogy szerencsésen és egészségesen kikerülünk ebből a helyzetből – mondta az igazgatónő.

Nemcsak a rezidenciális otthonokra figyelnek kiemelten a járványhelyzetben, hanem a nevelőszülők családjaira is. Ők maszkokat, kesztyűket kaptak, hogy a szükséges kijáráskor kellőképpen védve legyenek. Bár a rehabilitációs és a nappali központok tevékenysége fel van függesztve, a kapcsolattartó szakembereket bármikor meg lehet keresni tanácsért, esetenként pedig ők maguk hívják a nehezebb helyzetben levő családokat, támogatást nyújtva.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások