Hirdetés
Hirdetés

Jogunk van megtorlás nélkül kitűzni!

Jogunk van megtorlás nélkül kitűzni! Kovászna megye

A március 15-e alkalmából kitűzött piros-fehér-zöld jelképek miatt egyes prefektusok által kiszabott indokolatlan bírságokra hívta fel a figyelmet a bukaresti képviselőház plénumában elmondott politikai nyilatkozatában Miklós Zoltán, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti
képviselője.

Hirdetés
Hirdetés

„Március 15-e, a magyarság nemzeti ünnepe minden évben lehetőséget kínál arra, hogy egyes megyék prefektúrái megbírságolják azokat a polgármestereket, akik a magyar nemzet szimbólumaival, piros-fehér-zöld színű zászlókkal, kokárdákkal és szívekkel díszítik a városokat. A Kovászna és Hargita megyei prefektúrák, a korábbi évekhez hasonlóan, 2021-ben is 10.000 lejre büntették a sepsiszentgyörgyi és 5.000 lejre a székelyudvarhelyi polgármestereket, arra hivatkozva, hogy megsértették a román zászló kitűzéséről szóló 1994/75-ös törvényt, amely előírja, hogy más államok hivatalos zászlóit csak a román nemzeti zászlóval együtt lehet kitűzni.

Felhívom a figyelmet, hogy március 15-én az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörését ünnepeljük, ez az esemény fordulópont volt a nemzet életében, ezáltal az egész magyar nemzet ünnepe! A megemlékező események során a magyar közösség a nemzet szimbólumait használja a világ minden táján. Hangsúlyozom, hogy a március 15-i rendezvényeken használt szimbólumok NEM a Magyar Állam hivatalos zászlói, azok minden állami tartalmat nélkülöznek. A piros-fehér-zöld kokárdák, zászlók és szívek az etnikai identitás kifejezésének módját jelentik, amely a romániai magyar közösség magyar nemzethez való tartozását tanúsítja, csakúgy, mint a piros-sárga-kék színek a román közösség számára” – fogalmazott.

Felhívta a figyelmet, hogy Románia az egyetlen állam, ahol a sajátos nemzeti színeiket ünnepek alkalmával megjelenítő magyarokat büntetik. Így tehát a prefektúrák által kiszabott, ismételt bírságok indokolatlanok, és nem tesznek mást, mint megzavarják a két közösség közti békés együttélést. Ráadásul primitív és romboló gesztus a prefektúrák részéről a büntetés, amely ellentmond Románia államelnöke és miniszterelnöke által idén március 15-e alkalmából megfogalmazott üzeneteinek is. „A prefektusok és alprefektusok agresszív viszonyulása jelentősen hozzájárult a nacionalista hangok felerősödéséhez, amely egy mélyen nacionalista politikai párt Románia parlamentjébe való bejutásában csúcsosodott ki” – hangzott el Miklós Zoltán szerdai politikai nyilatkozatában.

Leszögezte: „A hatályos zászlótörvény egyértelműsítésére van szükség ahhoz, hogy a jövőben elkerüljük az indokolatlan büntetéseket. A zászlótörvény kimondja, hogy »idegen államok zászlaját csak kivételes alkalmakkor, csak a román trikolórral együtt szabad kitűzni». A törvény alkalmazási módszertana pedig leszögezi: «azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket«.

Világossá kell tennünk, hogy a romániai magyar közösség által a piros-fehér-zöld színű lobogó, kokárda, szalag és egyéb díszek használata NEM egy „idegen állam” szimbóluma, hanem a magyar nemzet saját jelképe, függetlenül attól, hogy melyik országban élnek!” 

(RMDSZ területi sajtóirodája)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások