Hirdetés
Hirdetés

Jobban odafigyelnek a románra

Jobban odafigyelnek a románra Kovászna megye

Benedek Huszár Erika igazgatónő az iskola struktúrájának bemutatásával kezdte beszámolóját a baróti, szeptember 30-i tanácsülésen, amelyre meghívták Derzsi Ráduly Kázmér líceumigazgatóval együtt (lásd hétfői lapszámunkban). Mint ismertette, a Gaál Mózes Általános Iskola szerkezete az óvodától az elemi iskolán át az általános iskolai oktatásig terjed Baróton és a hozzá tartozó településeken.

Hirdetés
Hirdetés

A falvakon egy-egy vegyes csoportú óvoda működik, ugyanakkor két párhuzamos osztály az elemi oktatás szintjén, Köpec kivételével, ahol három elemi osztály van. Az iskolának az
V–VIII. osztályai Baróton vannak, az oktatás négy különböző helyszínen öt épületben zajlik.

„Gyakorlatilag több mint tíz épületben működünk, ami tíz fűtésrendszert jelent, tíz informatikai rendszert és így tovább. Idén 60 óvodásunk van, 337 gyermek jár elemi osztályainkba, illetve 280 diák az általános iskolába” – hangsúlyozta. Az iskolának 65 pedagógusa van, közülük 46-an címzetes állásban voltak tavaly. Tizenheten kisegítő személyzetként vannak alkalmazásban, és van 7 munkásuk.
A járvány lejártával a tavalyi tanévben több mint száz diák vett részt versenyeken, mások kirándultak, és a Határtalanul program keretében diákokat fogadtak.

„A Diakónia Alapítvány segítségével pályaorientációs felkészülésen is részt vehettek a végzős diákok, igyekeztek nekik különböző szakmákat is bemutatni, kirándulásokkal összekötve. Ez a projekt idén is folytatódik. A vizsgákra való felkészülésben is támogatta az iskolát a Diakónia” – hangzott el a beszámolóban.

Az igazgatónő megemlítette, hogy gondjuk a folyamatos osztályteremhiány, de felsorolta a beruházásokat is: az önkormányzat felújította Baróton a tornaterem előtti járdát, Bodosban renoválták az osztálytermeket, Köpecen elkészült a fogyatékos-feljáró, illetve a vizes blokk felkerült az alagsorból, és felújítottak ott is egy tantermet. Felsőrákoson kalákában tetőt javítottak, illetve azokba az iskolákba, ahol nincs vezetékes víz, víztisztítókat szereltettek be, 33170 lej értékben. Az erre szánt, megmaradt pénzből pedig okos­táblákat vásároltak. Bár sok eszközzel bővült az iskola leltára, van még beszereznivaló: „minden osztályt szeretnénk felszerelni interaktív táblával” – mondta Benedek Huszár Erika.

Tanácsosi kérdésre válaszolva a nyolcadikos diákok vizsgaeredményeire is kitért, mondván, hogy leg­inkább a román nyelvvel vannak problémáik. „Próbáljuk a gyermekeinket minél jobban felkészíteni, és próbálunk olyan fajta fordítói és nyelvi versenyeket bevezetni, ami a román nyelvhasználat hétköznapi szintjét javítaná diákjaink körében – hangsúlyozta. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások