Felhívás!

Jó úton a baróti kórház

Jó úton a baróti kórház Kovászna megye

Egy világjárvány közepette, amikor egyre aggasztóbb hírek érkeznek a különböző kórházak állapotáról, az orvosoknak és az asszisztenseknek a járvánnyal való küzdelméről, amikor azt halljuk, hogy egyre több egészségügyi dolgozó hagyja ott munkahelyét a körülmények vagy csak egyszerűen a félelem miatt, addig Erdővidék egyetlen kiskórházánál, a baróti kórháznál mindenki a helyén van. Bár az intézmény nincs a járvány elleni küzdelem frontvonalában, az itt dolgozók készen állnak, hogy eleget tudjanak tenni mindenkori hivatásuknak: az erdővidéki betegek ellátásának.

Dr. Lozsádi Attila Botond sebész főorvossal, a baróti kórház orvos igazgatójával a rendkívüli helyzetre való tekintettel és nyilván óvatosságból a kórház kapusszobájában, védőfelszerelésben beszélgettünk az intézmény adott helyzetéről és jövőjéről.

– Jelenleg minden beteget el tudunk látni, akit mégsem, azt továbbküldjük megyei kórházakhoz. A hozzánk fordulóknak ideiglenesen most elég, ha a személyazonossági igazolványuk náluk van, egészségügyi kártyára nincs szükség – mondta.

Nem volt fennakadás az itt dolgozók védőfelszereléssel való ellátásában, folyamatos volt az utánpótlása a kórháznak e tekintetben, a költségek fedezésére egyébként ígéretet kaptak a megyei és a helyi tanácstól is.
– Sőt magánszemélyektől és magukat megnevezni nem akaró erdővidéki cégektől is kaptunk már segítséget, amit hálásan köszönünk – nyomatékosította dr. Lozsádi, hozzáfűzve, hogy a baróti Simonffy Alapítvány számlaszámaira továbbra is szívesen fogadnak adományokat azoktól, akik szívügyüknek tekintik a baróti kórház sorsát. A bankszámlaszám:

OTP BANK ROMANIA SA
IBAN RON: RO85OTPV300000244854RO01
IBAN EUR: RO42OTPV300000244854EU01

Egyelőre koronavírusos beteg nincs a baróti kórháznál, ha lesz, akkor ezeket a betegeket egy külön részlegen fogadják, erre az eshetőségre is felkészültek.

– Helyzetünk jónak mondható, próbálunk egy-két lépéssel mindig a járvány előtt járni, magam is arra törekedtem, hogy többet tegyek az itt dolgozók védelme érdekében, mint amennyit a törvény megkövetelt – részletezte. Elővigyázatosságból még azt is megtették, hogy a kórház személyzetét két csapatra osztották, ha valaki az „A” csapatból megbetegedne, a „B”csapatból rögtön pótolni tudják vagy fordítva. Lozsádi doktor 3 éve van a baróti kórháznál, és úgy fogalmazott, hogy azóta rengeteget javult az intézmény helyzete. Újdonság, hogy immár kardiológusa is van a kórháznak, hamarosan pedig intenzív terápiás orvos és ideggyógyász is érkezik.

– Még egy-egy röntgenorvosra, gyermekorvosra, valamint belgyógyászra lenne szükségünk, hogy az erdővidékiek alapvető betegellátását teljesen le tudjuk fedni, annál több pedig nem is várható egy ilyen kis kórháztól, mint amilyen a mienk – fogalmazott.

Az orvos igazgatónak Erdővidékről és az erdővidéki betegekről is volt véleménye: „Szeretem Erdővidéket, és úgy érzem, betegeimtől is visszakapom azt a szeretetet, amit én adok nekik. Az erdővidéki emberek lelkileg nagyon hálásak” – fogalmazott. Úgy vélte, egy orvosnak mindig kell legyen néhány jó szava a betegeihez, egy doki sem lehet annyira elfoglalt, hogy erre ne maradjon ideje. Kifejezte reményét, hogy a járványnak a sok rossz mellett talán lesz némi jó hozadéka is: „hátha ráébreszti vezetőinket arra, hogy az egészségügyből nem lehet mindig csak lefaragni, olykor tenni is kell azért, hogy jól működjenek a dolgok” – összegzett.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. április 2., 6:44
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Hogy lehet valakinek ekkora ego-ja?Uristen,komolyan mondom,marketingbol jeles!Talal a vezetoseg tobbi tagjaval.Minden zzuper a baroti korhazban,csak “a nyaka veres.”

  • User
   Dátum: 2020. április 2., 8:22
   ÉRTÉKELÉS: 18

   Valóban.Lozsadi doktor úr ahányszor hozzá kerültünk bármelyik családtagommal, mindig ember volt.kedves, körültekintő.nagyra ertekeljuk.ez nagyon fontos egy beteg embernek.es ott van Bartha dr.no, Huszár dno és Ágoston drno. Ők is a szaktudasuk mellett kedvesek.szeretjuk őket. Serester tőlük kéne tanuljon emberséget.
   Adakozzunk korhazunknak, Erdővidék!

   • User
    Dátum: 2020. április 2., 16:43
    ÉRTÉKELÉS: -3

    Jaj uram,pont Bartha,Huszar es Agoston….a fenyek az ejszakaban….az en tapasztalatom az,hogy elkuldeni mashova priman tudnak.Huszar fel a szulesektol,Bartha meg csak a penzre megy.

  • User
   Dátum: 2020. április 2., 10:16
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Tehát értsünk egyet azzal, hogy tényleg lepukkant helyzetben volt a kórház. Nem volt egy hozzá értő vezetője. Most azért nem lehet egyhamar helyreállítani egy olyan helyzetet amilyen 2,3 évvel ezelőtt volt.

  • User
   Dátum: 2020. április 2., 11:23
   ÉRTÉKELÉS: 17

   A kórház anyagi helyzetébe nem látok bele ( ha van az elég szégyen hogy rá nem jut pénz ) De ha csak az életem utolsó 30 evet említem is amiben a kórház összes osztályát igénybe kellet vegyem akkor is csak POZITÍV VÉLEMÉNYT TUDOK MONDANI AZ OTT DOLGOZÓKRÓL ( volt dolgozókról ) Soha nem ert negativ dolog mindig kedvesen fogatak soha se én se a csaladom gyermekeim nem kapak rossz kezelést elutasítást sőt!!!!!!!! ÉS VOLNA EGY PÁR ORVOS ASSZISZTENS AKIKET NÉVLEG IS SZIVESEN KIEMELNÉK HÁLÁM JELÉÜL de ennek most itt nincs helye MERT MOST MINDENKI EGYÉRT EGY MINDENKIÉRT!!!! En kívánok kitartást az egész baroti kórház dolgozojanak az igazgatótól a kapusig Érőt egeseget !!!

  • User
   Dátum: 2020. április 2., 16:05
   ÉRTÉKELÉS: 9

   Én bent feküdtem egy hetet nyolc hete. Amúgy magyarból három éve költöztem ide. Három órás mütétem volt amit főorvos úr végzett el s állithatom hogy magyarban sem találni párját. Nagy tudású s biztos kezű.

 • User
  Dátum: 2020. április 2., 8:14
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Megerősítem, hogy jó úton halad a baróti kórház. Nemrég sürgősségi ellátásban és kórházi kezelésben részesült az egyik családtagom, de maximális odafigyelést, kezelést kapott. Mindamellett, hogy családtagok egyáltalán nem látogathatták maximalis volt az orvosok, nővérek és az ápolók hozzáállása. Tetszett a rend ami körülvette a kórházat és látszott, hogy komolyan veszik ezt a helyzetet. Köszönjük szépen!

 • User
  Dátum: 2020. április 2., 10:42
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Okoska! Nem azt mondta, hogy minden szuper! Olvasd el figyelmesen, tanulj meg értelmezni, akár elemezni, (a szövegértéseddel baj van) azután hangoztasd a véleményedet!

 • User
  Dátum: 2020. április 2., 10:56
  ÉRTÉKELÉS: 18

  Kár fanyalogni, Sok olyan orvosra és emberre volna szükség a kórházakban, mint Lozsádi doktor. Egy városi kórház lehetőségei eleve kisebbek, mint a nagyvárosi klinikáké vagy a megyei kórházaké, a baróti kórháznak mégis nagyon jó híre lett az utóbbi időben, remélem, sikerülni fog a tervezett fejlesztés is. Hajrá, csak így tovább!

 • User
  Dátum: 2020. április 2., 11:28
  ÉRTÉKELÉS: -5

  Biztos helyről tudom…néha csak az adományokból tudnak főzni amely külföldről jön,főleg Hollandiából egyházi adományként…zöldfuszulyka konzerv amiból jól fellisztezve főzeléket készítenek aztán megy a moslékba .

  • User
   Dátum: 2020. április 2., 15:52
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Talán nem fogalmaztam egyértelmüen .Amikor a kórház sanyarú állapotáról írtam hogy néha konzervekből tudnak főzni NEM a személyzetet vádoltam ,hanem akik fenntartják a siralmas helyzetet…az állami apparátus és a helyi apparátus.Nincs pénz,nincs pénz erre meg arra.De kivételes nyugdíjakra arra még mindig van….ugye egy pár napja psd sek /a szociálisan nagyon érzékeny párt/ tagjai leszavazták a 20% -os megnyirbálását!

 • User
  Dátum: 2020. április 2., 13:26
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Most nem a helyes irast kell nezni kedves ismeretlen ,hanem az ertelmet.En sem tudok ekezettel irni azert meglehet erteni .Mindegy ,hogy egy T vagy ketto ,lenyeg a korhaz sorsa a jo es a rossz oldala .En szemely szerint minden osztalyon fekudtem halas vagyok mindenkinek orvostol a takaritonoig !!!Kulon koszonet Lozsadi doktor urnak a felvalalt munkajaert !

 • User
  Dátum: 2020. április 2., 16:55
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Aki nemvolt rászorulva a sebészeti osztályra csak az mond rosszat róla. A főorvos biztos kezű figyelmes és a beteg érdekeit nézi s mindent megtesz gyogyulásukért, magyar országi vagyok ot születtem s éltem. Öt mütétem volt ott. Három éve költöztem ide Erdélybe, s ha tudtam volna hogy it ijen kiváló orvos létezik it mütétem volna már elöb meg magamat. A nővérek is lelki ismeretesen végzik munkájukat. Egy biztos a kórházat érdemes támogatni mert tudom hogy van értelme tapasztaltam!!

 • User
  Dátum: 2020. április 2., 21:58
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Sokat nem feküdtem korházban de mindkét gyerekemet Baróton szültem Szentgyörgyön is feküdtem de Baróton mindig sokkal jobban és biztonságban éreztem magam.Most is kicsit megnyugodyam hogy azt mondja a dr Ur hogy eléggé jò a hejzet.
  Biztos hogy vannak anyagi gondok és hiányosságok de erre az illetékesek most még jobban kéne figyeljenek.
  Egy biztos hogy hálásak kell hogy legyünk hogy van a
  korház Baróton és nem kell mindenért máshova mennünk.
  Minden korházi dolgozónak kitartást és egésséget kivánok!

 • User
  Dátum: 2020. április 3., 10:45
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Tekintettel a jelenlegi helyzetre azt gondolom az erdővidéki emberek nagyon jól izolálják magukat, fegyelmezettek és(vagy)erős immunrendszerrel rendelkeznek. Lozsádi dokiról meg annyit hogy a baróti korháznak főnyeremény a dr.Úr!Egészséget és kitartást!

 • User
  Dátum: 2020. április 3., 17:24
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Tisztelet a ritka profizmusnak.
  Sajnos a receptfelíratásra vonatkozó rendeletet egyáltalán nem tartják sem Fazakas Márta, sem Téglás Elza családorvosok rendelőjében. A telefonos receptíratás és íméles kézbesítés náluk csak álom. Nem tudják kártya nélkül felírni, nincs frissítve a rendszerűk, inkompetencia a köbön. A rendelőkbe jó esetben félórákat várnak a nyugdíjasok, egyébként 2 napos fertőprogram lesz az ügyből, és csak másnap vehetik el a receptet.

 • User
  Dátum: 2020. április 10., 23:38
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Gratulálunk a Baróti orvosoknak ápoloknak, az egész egészségügyi szemelyzetnek. Kitartást, jó egészséget kívánunk mindannyiuknak.Molnarek Bibarcfalvarol. Áldott Húsvéti ünnepeket kivanunk.