Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jó gabonatermés várható

Jó gabonatermés várható Kovászna megye

 

Országos viszonylatban az elmúlt 10 év legjobb termésátlagát produkálja idén a búza, az árpa és a repce is, mindhárom haszonnövény termésátlaga kiemelkedő, a két gabonaféle esetében több mint duplája a tavalyinak, közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium. A Kovászna megyei helyzetről Kozma Bélát, a mezőgazdasági igazgatóság vezetőjét kérdeztük.

– A megyében a gabonafélék betakarítása mindössze 30%-nál jár, ezért csak hozzávetőlegesen tudjuk megbecsülni a hozamot, nincs még terménykiértékelés. Ahol már végeztek az aratással, az Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely környéke, amely alkalmasabb is gabonának, és nagy parcellákon, szakszerű gépekkel dolgoztak, ennek eredménye is van. Erdővidéken és Kovászna környékén jellemzően kisebb területeken vetnek, és a föld minősége is kevésbé kedvező, vélhetően kissé lefelé húzza majd az átlagot, ha onnan is befutnak a számok. Ugyanakkor tavaly a szélsőséges szárazság súlyos károkat okozott a mezőgazdaságban, az őszi vetés jelentős része kárba veszett, Háromszéken azonban kiemelkedően jó évet jegyeztek, ahhoz viszonyítva 1000–1500 kilóval kevesebb lehet a gabona hozama hektáronként, minőségileg is picivel gyengébb az előző évinél, azonban az elmúlt évek átlagát tekintve jó termésnek tekinthető, a repce is jó átlagos hozamot produkált – osztotta meg Kozma.

Hirdetés
Hirdetés

A burgonya szedéséhez kevés helyen láttak hozzá, csak a leszerződött korai fajtákat kezdték szedni, ezért pontos adatok még nincsenek, „gazdaszemmel”, a mezőgazdászok becslése szerint azonban úgy tűnik, valamivel kevesebbet gyűjthetnek be a tavalyinál. A végleges adatokat sok minden befolyásolhatja még, jelenleg a gazdák a szárazsággal küzdenek, aki teheti, öntözi a földjeit.

Az igazgató elmondta azt is: a megszabott határidő előtt egy nappal sikerült befejezni a mezőgazdasági összeírást, az zökkenőmentesen zajlott, a gazdák együttműködőek voltak. Bevezették a számítógépes rendszerbe az adatokat, jelenleg zajlik azok feldolgozása. Ha elkészülnek vele, átfogó, sok mindenre kiterjedő képet kapunk a megye helyzetéről, mezőgazdaságáról. 

Idén országos szinten a búza esetében a ter­més­átlag hektáronként 5,4 tonna. Ez több mint duplája a tavalyi 2,5 tonnának. A teljes termés 11 millió tonna körül lesz, meghaladva a korábbi, 10,1 millió tonnás rekordot. Ezt 2018-ban sikerült elérni, 4,8 tonnás hektáronkénti átlaggal.
Árpát 311 ezer hektáron vetettek, szemben a tavalyi 430 ezer hektárral. A kisebb termőterületet ellensúlyozza a kiemelkedő, hektáronkénti 5,6 tonnás termésátlag, ez messze túlszárnyalja a korábbi évek eredményeit.

A repce idei hozama is kiemelkedő, hektáronként 3 tonna, míg tavaly csak 2,1 tonna volt. Az elmúlt évtized rekordja 2,8 tonna volt, amit 2016-ban és 2017-ben sikerült elérni.

Az eddigi adatok fényében úgy tűnik, hogy a 2021-es gazdasági növekedésnek fontos tényezője lehet a mezőgazdaság. Tavaly visszafelé húzta a gazdaságot, a gabonatermés 40 százalékkal maradt el a 2019-es mennyiségtől. Két évvel ezelőtt Románia az Európai Unió első számú kukoricatermesztője volt, búzatermesztésben pedig a negyedik helyen állt, 2020-ban azonban visszaesett a második, illetve a hatodik helyre.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások