Felhívás!

Ismét akcióban a ZIKE

Ismét akcióban a ZIKE Kovászna megye

A baróti Zöld Ifjak Környezetvédelmi Egyesülete, a ZIKE immáron sokadjára szervezte meg a hétvégén a szelektív hulladékgyűjtési akcióját, melynek során ezúttal 2,7 tonna elektronikus hulladékot, 300 liter használt étolajat, valamint 250 kilogramm üveget sikerült begyűjteniük a lakosságtól.

Egyed Emőke egyesületi vezető érdeklődésünkre elmondta, hogy a helyi önkormányzattal valamint a TEGA-val közösen, illetve a Memento kocsma segítségével (amely a begyűjtő helyen, Barót központjában, az asztalt biztosította, illetve meleg teát szervírozott a kilenc önkéntesnek) megszervezett hétvégi esemény a vártnál sikeresebb volt, ilyen nagy mennyiségű hulladékot ugyanis még soha nem gyűjtöttek össze a 2011-től rendszeresen megszervezett akcióik során.

Igaz ugyan az is, hogy 2019–2020-ban nem szerveztek gyűjtést, így elképzelhető, hogy felgyűlt a lakosságnál a hulladék. Amit, legalábbis az elektronikus hulladék esetében, a TEGA jóváír, egy kilóért cserébe 30 banit.

A fiatal környezetvédők arra is vállalkoztak, hogy segítséget ajánlottak azoknak, akik nem tudták a helyszínre szállítani a leadásra szánt dolgaikat, legközelebb pedig június első felében ismét megszervezik a hulladékgyűjtést, melyre a jelek szerint van igény Baróton. Közben egy felmérést is végeznek Baróton, és a hozzá tartozó falvakban, arról kérdezve az ott lakókat, hogy mennyire vannak tisztában a szelektív hulladékgyűjtéssel, mennyire ismerik az egyesületet és tevékenységét stb. Arról szeretnének tiszta képet kapni, hogy tíz év alatt (mivel 2011-ben már végeztek hasonló felmérést) mennyire változott a lakosság igénye, hozzáállása a szelektív szemétgyűjtéshez, egyáltalán a környezethez, annak tisztaságához. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.