Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ismerni kell a lovat

Ősztől új szak indul a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskolában: lovászokat képeznének. 15 fővel indulna a csoport, a szak végzettjei jó eséllyel elhelyezkedhetnek a megyében működő lovardák valamelyikében.

Ahogy azt Demeter Dávid iskolaigazgatótól megtudtuk, a következő tanévtől kezdve indítanák a hároméves lovászképzést. A lovászat ugyan nem szerepel az akkreditált szakok között, de az állattenyésztés szakon belül lehetőség van helyi fejlesztésű tantárgyakat is tanítani, azaz olyanokat, amelyek által egy bizonyos területen igényelt szakembereket képeznének, helyi igényekre válaszolva. Adott esetben a Puskásban lótenyésztés, lóegészségügy lehetne ilyen tantárgy.

Hirdetés
Hirdetés

A Puskás Tivadar Szakközépiskolát a kőröspataki Kálnoly Alapítvány kereste meg kérésével, hogy kínálja fel ezt a lehetőséget is a diákoknak. Mivel az általa fenntartott és működtetett lovarda jó kapcsolatokat ápol a mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakképző Iskolával, annak specifikus tananyagai az elméleti oktatásban elérhetők lennének a helyiek számára is, a későbbiekben csereprogramokra is sor kerülhet majd. Az oktatáshoz szakembereket is biztosítana az alapítvány, de gyakorlatra is fogadná a diákokat.

A Puskás Tivadar Szakközépiskola jelenleg mintegy 40 háromszéki céggel ápol jó kapcsolatokat.

– Így lehetünk sikeresek, ha a vállalkozók jelzik szakemberigényeiket, s az iskola válaszol azokra, hiszen a továbbiakban a cégek kell neveljék, képezzék, majd alkalmazzák a végzősöket – mondta Demeter Dávid. – Egyre többen vesznek lovat, de nincs ahol tartsák, akár vállalkozási forma is lehetne, hogy egy falusi istállóban 5–10 lovat valaki ellát – indokolta az új szak szükségességét az igazgató. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük