Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Indul a SUMAL 2.0

Indul a SUMAL 2.0 Kovászna megye

A fa útját a kijelöléstől a feldolgozásig nyomon követő SUMAL 2.0-program február 1-jén indul – ez nem képezi alku tárgyát – szögezte le az elmúlt napokban többször is Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter. A közbirtokosságok, önkormányzatok, magánerdészetek képviselői – legalábbis azok, akiket megkérdeztünk – fenntartásaiknak adtak hangot.

Ez az egész egy újabb bizonytalansági tényezőt vezet be – mondta el megkeresésünkre Lukács Attila. Az ozsdolai közbirtokosság kitermelő cégének vezetője szerint az esetleges falopást kevésbé befolyásolja, de a bürokráciát jócskán megnöveli az új rendszer.

Hirdetés
Hirdetés

– A médiában naponta megjelenő hírektől eltérően az erdőből eddig sem lehetett nagy mennyiségű fát ellopni. Matematikailag is lehetetlen az, amivel tele van a sajtó (hogy tavaly Romániában hivatalosan 18 millió köbméter fát termeltek ki, míg az ellopott famennyiség 20 millió köbméterre rúg – szerk. megj.). Egy kamionra durván 20 köbméter fér fel, akkor a 20 millió köbméter fa egymillió kamiont jelent – majdnem háromezer kamion az év minden egyes napján, ez fizikailag lehetetlen – mondja Lukács.

Meglátása szerint az egyik probléma a szállításnál lesz, hisz csak erre a célra regisztrált járművel lehet fát fuvarozni – a szekér nem tartozik ezek közé. Ez azt jelenti, hogy János bácsinak akkreditált céget kell megbíznia, hogy a saját erdejéből kitermelt fát lehozza úgy, hogy annak egy okostelefonos alkalmazással minden adatát feltöltötte a programba, és mellékelt legalább három, különböző szögből készített felvételt.

Ettől némiképpen eltér a véleménye Fodor István bodoki polgármesternek, aki személyesen ugyan nem érdekelt, de az emberek tőle (is) próbálnak segítséget kérni.

– Az én olvasatomban, János bácsi továbbra is lehozhatja a fáját szekérrel az erdőről, mert a szekér nem gépjármű, arra nem vonatkozik a törvény. Az még nálunk is csúfság lenne, hogy miután fizetett azért, hogy saját erdőjét őrizzék, hogy a saját fáját kijelöljék, kivágják, most azért is fizetnie kelljen, hogy hazahozzák – sorolja Fodor.

Lukács Attila szerint a dolog „még ennél is rosszabb”, mert ha lehozattad a fát a saját udvarodra, és az alszegen lakó gyermekednek is adni akarsz belőle, ahhoz is licenccel rendelkező autót kell bérelni.

Székely László, a Hatod Magánerdészet vezetője szerin a SUMAL 2.0 „teljesen fölösleges és csak bonyodalmat okoz”.

– Van egy SUMAL 1, ami jól-rosszul működik. Ezt kellett volna szakemberek bevonásával kijavítani és tovább működtetni, és valóban leállítani azokat, akik adókat és illetékeket megkerülve, feketén fuvarozták a faanyagot. Ehelyett kitaláltak egy újat, ami – ismerve az eddigi gyakorlatot – ki van zárva, hogy működjön, s ami február 1-jével blokkolni fogja az egész rendszert – véli a szakember.

Az erdészmérnök úgy véli: ez a program „alapvető emberi jogokat sért”, de a kisember szempontjából nem változtat az eddigieken, ez az erdészetet, a kitermelő és szállító cégeket dolgát bonyolítja el. Hogy mi lesz ebből az egészből, arra február első napjaiban visszatérünk.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. január 21., 11:53
  ÉRTÉKELÉS: 5

  En ertem hogy kenyelmetlen egy dolog a Sumal de azt nem ertem miert vesztegelnek az Orex elott a fas kamionok egessz SOTETEDESIG majd akkor indulnak es persze tudni kell hogy egy kamionra nem 20 kobmeter fa fer fel!

 • User
  Dátum: 2021. január 21., 13:48
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Hat hogyne ez a sok kreten roman tulzas! Hany europai orszagba belyegeznek es van sumal1? En megmondom egybe se. Hitvany politikusok elloptak az erdokbol amit tudtak es most megnyomoritsak a szegeny embereket a hulye torvenyeikkel amit eltuloztak. Ahogy egyik volt baratom mondta ” tanuld meg edes fiam, azoknak az emberek leszamazottjaibol akik ide voltak szamuzve Romabol mert csaltak es hazudtak, azokbol csak olyan leszarmazottak lesznek” es ekkor a roman neprol beszelt a duna es a karpatok kozt letelepedtekrol.