Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Így alakul a településvezetés Kézdiszéken és Erdővidéken

Így alakul a településvezetés Kézdiszéken és Erdővidéken Kovászna megye

Ugyan az RMDSZ a korábbiakhoz képest is jelentős teret nyert Háromszéken az idei helyhatósági választásokon, a többi magyar párt pedig alulmaradt, néhány községben változott a helyzet a polgármesterek és a helyi önkormányzatok képviselői tisztségeit illetően. A kézdiszéki Csernátonban, valamint az erdővidéki Baconban és Bölönben is új személyt léptettek élre a választópolgárok. Összeállításunkban a települések újonnan megválasztott vezetőit és az önkormányzati képviselői listákat fogtuk egy csokorba.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy is mondhatnánk, Felső-Háromszéken a helyzet majdhogynem változatlan: a kézdivásárhelyi  városvezetés az előző mandátummal megegyezően alakult, ugyanakkor a községek esetében csak egyetlen helyen következett be említésre való változás. Ezzel szemben az erdővidéki településeken több esetben is cserélődött a községvezetés, míg Baróton második mandátumára készül a korábbi polgármester.

Az RMDSZ háromszéki településeken indított 37 polgármesterjelöltjéből 34-en szereztek mandátumot, Illyefalván, Bölönben és Baconban az ellenzék győzedelmeskedett.

Kézdiszéken csak Csernáton váltott polgármestert

Kézdivásárhelyen Bokor Tibor 69,77 százalékos szavazati aránnyal aratott fölényes győzelmet az RMDSZ színeiben. Ellenfele, a függetlenül induló, PSD-PNL koalíció és EMSZ által támogatott Imre Csaba a szavazatok mindössze 24,6 százalékát tudta bezsebelni, az MPE-s Lukács László 5,63 százalékkal végzett. A helyi tanácsban 14 hely az RMDSZ, 3 az EMSZ jelöltjeinek jár.

Csernátonban 73,16 százalékkal aratott sikert Mágori István RMDSZ-jelölt a korábbi független polgármesterrel, Rákosi Árpáddal (19,98 százalék), és az EMSZ színeiben induló Matei Zoltánnal (6,84 százalék) szemben. A helyi tanács összetétele a következőképpen alakul: 10 helyet az RMDSZ, kettőt az MPE, egyet pedig az EMSZ képviselője fog betölteni.

Dálnokon 67,61 százalékkal választották meg Marti István korábbi polgármestert az RMDSZ színeiben, ellenfele, az EMSZ-es Muzsnai László 32,38 százalékkal veszített. Kétharmados arányban, 6 széket az RMDSZ és 3-at az EMSZ jelöltjei foglalhatnak el a tanácsban.

Szentkatolnán fej-fej mellett versenyzett két jelölt, akik közül végül az RMDSZ-es Tusa Levente nyerte el a tisztséget 57,97 százalékos támogatottsággal. 42,03 százalékkal maradt alul az EMSZ jelöltje, Zsigmond Zoltán. A tanácsban 7 helyet szerzett az RMDSZ, 5-öt az EMSZ, egyet a Pro Europa Roma Párt.

Ozsdolán nem volt ellenfele a korábban függetlenül, most RMDSZ-színekben mandátumot nyert Pénzes Ágostonnak, aki 1235 szavazatot zsebelt be. Összesen 7 RMDSZ-es, 4 EMSZ-es és 2 roma pártot képviselő tanácsos fog részt venni az önkormányzati döntéshozatalban.

Bereckben az RMDSZ-es Dimény Zoltánt választották újra, ő egyedüli jelöltként indult. A helyi tanács összetétele: 9-en az RMDSZ, 3-an az EMSZ, egy személy a PSD listájáról jutott be.

Lemhényben 764 lakost győzött meg az egyedüliként induló RMDSZ-es Jénáki Csongor. A helyi tanács 11 székének mindegyikét RMDSZ-jelöltek foglalják el, segítve az újrázó polgármester munkáját.

Kézdialmás Molnár Istvánnal folytatja tovább, aki 2018-ban veszítette el a 2004 óta betöltött polgármesteri pozícióját összeférhetetlenség miatt, most azonban újra élre állhat. Az RMDSZ jelöltjét 582-en támogatták, a helyi tanácsban mind a kilenc helyet ugyanezen párt jelöltjei foglalják el.

Esztelneken újra Salamon Balázs fog vezetni, most azonban nem az EMSZ színeiben, hanem függetlenként. Győzelmét 519-en támogatták, akárcsak a tanácsosi listán szereplő kilenc RMDSZ-es jelöltet.

Kézdiszentkereszten 60,11 százalékkal nyert újra az RMDSZ-es Páll Endre, szemben a 39,88 százalékot elérő EMSZ-es Szalló János-Adolffal. A tanácsot 7-en a megválasztott polgármesterrel megegyező párt jelöltjei, 4-en az EMSZ jelöltjei alkotják.

Kézdiszentléleken egyedüliként pályázott a községvezetői tisztségre Balogh Tibor az RMDSZ színeiben, akit 1848-an támogattak. A helyi tanácsban mind a 13 helyet RMDSZ-jelöltek töltik be.

Torján sokadjára szavaztak bizalmat Daragus Attilának, aki RMDSZ-esként 1451 szavazattal menetel tovább az ötödik mandátumában a párt 13 tanácsosával együtt.

Erdővidéken történtek meglepetések

Baróton a négy évvel ezelőtt függetlenként induló, majd az RMDSZ csapatába „átigazoló” Benedek Huszár János 63,15 százalékot gyűjtött be vasárnap, szemben a függetlenként induló, az MPE által támogatott Derzsi-Ráduly Kázmérral, aki 36,84 százalékot ért el. Az RMDSZ 10, az MPE 3, az EMSZ 2 képviselővel jutott be a 15 fős helyi tanácsba.

Baconban érdekesen alakultak az eredmények, sokakat meglepett ugyanis, hogy a függetlenül induló Nagy-István Csongor a szavazatok 64,75 százalékával maga mögött hagyta a korábbi, RMDSZ-es polgármestert, Simon Andrást, akit mindössze 33,44 százalékban támogattak a lakosok. Az EMSZ csúnya vereséget szenvedett, 1,8 százalékot ért el. A helyi tanácsban 10 helyet az RMDSZ, kettőt az EMSZ, egyet pedig egy független jelölt fog betölteni.

Vargyason nem akadt kihívója Imets Lajos RMDSZ-es polgármesternek, aki 787 embert mozgatott meg vasárnap. A tanácsot 8 RMDSZ-es, 2 EMSZ-es és egy független jelölt fogja alkotni.

 Bardocon a többség, 86,28 százalék a régóta polgármesterként tevékenykedő Balázsi Dénesre szavazott az RMDSZ színeiben. Vele szemben azonban az AUR is „remekelt”, 9,46 százalékos támogatottságot szerzett jelöltjük, Borzos Samuil, az MPE-s Tókos Ernő még ennyit sem gyűjtött be. Így 14 helyet az RMDSZ-et képviselők, egyet az AUR jelöltje fog betölteni a helyi tanácsban.

Nagyajtán továbbra is marad Bihari Edömér RMDSZ-es polgármester, aki 601 lakost bírt szavazásra. Színesen alakul viszont a hely tanács: 7-en az RMDSZ-től, egy személy függetlenül, egy a PNL, egy a PSD és egy képviselő az EMSZ részéről fog részt venni a 11 tagú testület döntéshozatalában.

Bölönben a roma közösség választottja, Alexandru Racolța győzedelmeskedett. A Pro Europa Roma Párt polgármesterjelöltje 56,47 százalékkal győzte meg a bölönieket, míg az eddigi településvezető, az RMDSZ-es Ferencz Zoltán 41,18 százalékkal alulmaradt. Kozma Albert független jelölt 2,34 százalékot gyűjtött. A magas számú roma támogatónak köszönhetően a helyi tanács összetétele így alakul: 7 a roma párt, 5 az RMDSZ és egy jelölt az MPE részéről alkotja a 13 tagú testületet.

A háromszéki városokban a polgármesteri tisztségének mindegyikét, valamint a helyi tanácsok kétharmados többségét az RMDSZ-jelöltjei szerezték meg. A sepsiszéki és orbaiszéki települések adataival a későbbiekben jelentkezünk, összeállításunk a kedd délután közzétett részeredményeket tartalmazza.

A sepsi- és orbaiszéki települések eredményeit másik összeállításunkban olvashatja.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. június 12., 7:40
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Az emsz nagyjából minden településen leszerepelt. Le kellene vonni a tanulságot s egyeseknek le kellene mondaniuk. Van-e ehhez vér a pucusban?

  • User
   Dátum: 2024. június 12., 11:18
   ÉRTÉKELÉS: 18

   Igen, jobb helyeken egy ilyen választási vereséget követően a pártvezéreknek illene AZONNAL lemondaniuk. Ez Kézdivásárhelyen különösen vonatkozik az EMSZ helyi elnökére és a kampány hevében egymás közül kinevezett ügyvezető elnökére a merőben kudarcot vallott választási stratégia (visszaléptetett polgármesterjelölt, szövetkezés Patruval, lejárató szándékú, ocsmány kampányvieók stb.) okán. De eddig még egy eldugott sajtótájékoztatót sem tartottak, ahol hamut szórhattak volna a fejükre. A tisztesség azt kívánná, hogy a jelenlegi tanácsosaik azonnal adják vissza a mandátumokat, ne dőzsöljenek tovább az adófizetők pénzéből (hiszen ha eddig semmit sem csináltak, októberig biztosan nem fognak), a bejutó 3 tanácsosuknak pedig át sem szabadna venniük, hogy 4 év múlva megint nem mondhassák az emberek, ott voltak, a fizetést felvették, s a kézemelgetésen kívül csak nem csináltak semmit. De hol vannak ők ettől a politikai kultúrától!

 • User
  Dátum: 2024. június 12., 8:12
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Immar meg van a szek ,iroda,johet a munka. Szeretnenk latni hamar ennyien onokre szavaztak,hogy tesznek is a szavazokert valamit! Legyen eredmeny minden telepulesen,lassunk eredmenyt,de nagyon hamar! Nem 3 ev mulva kezdjenek el dolgozni,mikor kezdodik a kovetkezo valastas!

  • User
   Dátum: 2024. június 12., 11:10
   ÉRTÉKELÉS: 10

   Gelence a történelmi Orbaiszékhez tartozott. További orbaiszéki falvak: Barátos, Cófalva, Haraly, Hilib, Imecsfalva, Kovászna, Körös, Páké, Papolc, Páva, Széklelypetőfalva, Székelytamásfalva, Szörcse, Orbaitelek, Zabola és Zágon. Kevésébé köztudott, hogy pl. Bita és Lécfalva viszont Kézdiszékhez tartozott! : )