Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az RMDSZ megerősítette befolyását Sepsi- és Orbaiszéken

Az RMDSZ megerősítette befolyását Sepsi- és Orbaiszéken Kovászna megye

Sok tanácsosi helyet veszített az Erdélyi Magyar Szövetség Háromszéken, helyükre többnyire RMDSZ-es jelölt, esetleg valamelyik román párt képviselője került – derül ki a választások utáni erőviszonyokat feltérképező, vagyis az ősztől megalakuló helyi tanácsok összetételét kutató helyzetfelmérésből.

Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád polgármester minden eddiginél magasabb legitimitással, a szavazatok több mint 82 százalékával kezdheti meg ötödik mandátumát egy 21-es létszámú, színtiszta RMDSZ-es tanács élén, amelyben eddig az ellenzéket két EMSZ-es és egy PNL-s tanácsos képviselte.

Illyefalván Fodor Imrét leváltotta Benkő Árpád Jenő független polgármesterjelölt, a 11 tagú tanácsban jelenleg 7 RMDSZ-es, 4 EMSZ-es foglal helyet, ősztől pedig 6 RMDSZ-es, 4 EMSZ-es és 1 PSD-s.

Árkoson Máthé Árpádnak nem volt kihívója, a tanácsban szintén egyeduralkodó lesz az RMDSZ, képviselet nélkül marad az EMSZ, amely eddig egy helyet birtokolt a 11-ből.

Gidófalván Porzsolt Levente váltotta szintén RMDSZ-s elődjét, Jancsó Ernőt, a 11 tagú tanácsban az ellenzéket egyetlen EMSZ-es jelölt képviseli az eddig 2 pártbeli és 2 független helyett.

Kőröspatakon Kisgyörgy Sándor polgármester is folytathatja az elkezdett munkát, minden helyet vitt az RMDSZ a 11 tagú tanácsban is – az EMSZ itt 3 helyet veszített.

Bodokon a községet több mint 30 éve vezető Fodor István ellenjelölt nélkül győzött, a 11 tagú tanácsban is egypártrendszer uralkodik, csak az RMDSZ-nek van képviselete. Pontosan ugyanez a helyzet a mikóújfalusi tanácsban is, Demeter Ferenc polgármester tehát gond nélkül folytathatja a munkát.

Málnáson Szotyori Angéla újrázott, a 9 tagú tanácsból kiesett az EMSZ (jelenleg még egy helyet birtokol), a helyi önkormányzat jövőbeli összetétele hasonló a bodokihoz és mikóújfalusihoz.

Sepsibükszádon Bács Márton Csaba marad eddigi községvezetői poziciójában, a tanácsban eggyel megfogyatkozott az RMDSZ-esek száma, ősztől 9 RMDSZ-es, 1 független és egy MPE-képviselő alkotja a helyi önkományzatot.

Kökösben az RMDSZ-es Tăraș Silviu polgármester a következő összetételű helyi önkormányzattal vezetheti tovább a községet: 7 RMDSZ-es tanácsos, 2 PSD-s, 1 PNL-s, visszaosztással az AUR is kapott 1 helyet.

Uzonban Bordás Enikő polgármester második mandátumát kezdheti, a helyi önkormányzatban nőtt az RMDSZ súlya: eddig 9 -en képviselték, ezután 11-en fogják és pont ezzel a két hellyel fogyatkozott meg a PNL tanácsosainak száma (3 helyett 1), a PSD helyett viszont az EMSZ képviselteti magát 1 személlyel.

Maksán Vitályos Lajos (RMDSZ) nyert PNL-s ellenfelével szemben, a 9 tagú tanácsban 1 helyet megcsípett a PNL, a többiek azonban a polgármesterrel alkotnak pártközösséget.

Rétyen Dombora Lehel polgármester marad funkcióban. A község dolgait 11-es létszámú színtiszta RMDSZ-es tanácsban tárgyalják meg, az EMSZ elveszítette 1 helyét.

Nagyborosnyón a korábbi alpolgármester és jelenlegi tanácsos Kanyó Antalnak (RMDSZ) sikerült leváltania PSD-s felettesét, Ilie Nicolaet. Jelenleg 6 RMDSZ-es, 7 PSD-s alkotja a tanácsot, ősztől 9 RMDSZ-es és 4 PSD-s fogja.

Hídvégen az RMDSZ nem jelölt polgármestert, maradt Cucu Alexandru, a tanácsba 1 RMDSZ-esnek sikerült bejutnia, a többi 10 tag a román pártokat képviseli.

Orbaiszéken a helyzet változatlan

Kovászna város polgármestere, Gyerő József a szavazatok közel 80 százalékát magáénak tudva győzött, a 17 tagú tanácsban 11 hely az RMDSZ-é, 3 a PSD-é, 2 a PNL-é, és 1 az MPE képviselőjéé.

Gelencén senki nem fenyegette Ilyés Botond János polgármester pozícióját, a helyi önkormányzatban tovább növelte erejét az RMDSZ, 11 helyett 13 jelöltjét juttatta be, 1-1 helyet szerzett meg az MPE és a Pro Europa párt.

Barátoson Tánczos Szabolcs polgármesternek nem volt ellenjelöltje, a tanácsban egyhangú döntés várható, mind a 9-en RMDSZ-esek.

Zágonban az RMDSZ-es Kiss Augustin újrázik, a 13 tagú tanácsban 2 PSD-s és 2 PNL-s foglalhat helyet a 9 RMDSZ-es mellett.

Zabolán Fejér Levente folytatja polgármesterként, a jövendő tanácsban 2-vel nőtt az RMDSZ-esek száma, kiesett a PSD, viszont sikerült 1 helyet megszereznie az EMSZ-nek, tehát a számok a következőképpen alakulnak: RMDSZ -11 hely, PNL – 1, EMSZ – 1.

Kommandón továbbra is élvezi a helybeliek bizalmát Kocsis Béla polgármester, a 9 tagú tanácsban egyetlen MPE-s képviseli az ellenzéket a 8 tagú RMDSZ-es többséggel szemben.

A kézdiszéki és erdővidéki települések eredményeit korábbi összeállításunkban olvashatja.

Fotó: Haáz Vince

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. június 14., 8:02
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Egy dolog nagyon elszomorit, espedig, hogy a korospataki polgarmester uresfejunek nevezi azokat a korospataki polgarokat, aki akarattal nem tettek a pecsetet a megfelelo helyre vagy nem tettek egyaltalan. Nem polgarmester ur, azert tortent ez, hatha ebbol tanulsagot szur le, hogy hanyan szavaztak volna maskepp, ha meg lett volna jelolt. Maradok a remennyel, hatha valami csak valtozik a faluban az elkovetkezo negy evben!