Felhívás!

Időben készüljön nyugdíjazására!

Időben készüljön nyugdíjazására! Kovászna megye

Még mindig nem alhatnak nyugodtan a kovásznai Textile Blue Wash nadrággyár volt dolgozói. Miután ez év júniusában egyik napról a másikra a létbizonytalanságba taszították őket, járandóságaik megítéléshez szükséges papírjaikat is késlekedik kiadni a cég. Ez azonban nagy felkiáltójelet állít minden munkavállaló elé. Nagy odafigyelés kívántatik a munkaidő igazolásához, és erre most kell odafigyelni, ha igazságos nyugdíjat akarunk.

Arról, hogy a Négyfaluban bejegyzett cég könyvelőjétől, amely munkapontként működtette a kovásznai egységet, milyen huzavona után sikerült megszerezni a dolgozók juttatásainak megállapításához szükséges igazoló iratokat, Kelemen Tibor munkaügyi igazgató beszélt a havi sajtótájékoztatón. Állítása szerint a Blue Wash könyvelője nem akarta lepecsételni a kiadandó iratokat, mivelhogy ez már nem törvényi kötelezettség. Intézmények vagy cégek által más jogi személyek számára kiállított dokumentumoknál azonban ez ma is kötelező, így végül is eljutottak a szükséges dokumentumok a munkaügyhöz.

Másik figyelmeztető példa lenne annak az őrkői öreg cigánynak az esete – lapunk is írt róla – akinek múlt héten leégett a lakókonténere, és a tűzben odaveszett a munkakönyve. Így most nagy bajban van, mert nehéz megszereznie a munkaigazolásokat a már felszámolt, nem létező vállalatoktól (pl. az IMASA-tól).
A nyugdíjhoz szükséges papírok beszerzése más számára is problémát jelenthet, ezért Köllő Piroskától, a Kovászna Megyei Nyugdíjpénztár szóvivőjétől kértünk további felvilágosítást.

Elmondása szerint 2001 előtt a munkakönyv volt az a szent dokumentum, amelyre alapozták a nyugdíjszámítást, 2001 áprilisától azonban már a pénzügy elektronikusan tartja nyilván a kifizetéseket, illetve a járulékok, köztük a társadalombiztosítás befizetését is a jogi személyek, vállalkozók által. Az időtől errefelé bárki rákereshet saját adataira az egységes elektronikus adatbázisban, az országos nyugdíjpénztár honlapján való regisztrálás után, ahol saját jelszóval férhet hozzá adataihoz.

A megyei nyugdíjpénztár csak a rá tartozó adatokat kapja meg a pénzügytől a személyi szám alapján, így arra vonatkozóan nincs információja, hogy egy cég például rendesen befizette-e alkalmazottjai után az államnak járó összegeket. Köllő Piroska tud olyan esetről, amikor egy nyugdíjazás előtt álló személyre vonatkozóan a pénzügy nem igazolta a szükséges munkaidőt (szerződéses időtartamot), azt utólag kellett kijárnia az illetőnek. Végül rendeződött a helyzete, miután a volt munkaadója rendezte mulasztását az állam felé, befizette a társadalombiztosítást, és ezt az adóhivatal is igazolta.

Bár sok törvénymódosítás volt az eltelt közel két évtizedben, a jelenlegi szabályozás szerint a nyugdíj kiszámítása a munkaszerződéssel dolgozók esetében független attól, hogy az illető fizetett vagy sem társadalombiztosítást. A magánvállalkozóknak viszont kötelező hozzájárulni a nyugdíjalaphoz.

Mivel az időközben felszámolt háromszéki cégek teljes dokumentációját átvették archiválásra szakosodott más megyei vállalkozások, a kézdivásárhelyi volt fakitermelő vállalat munkásai például egy brăilai cégtől kell, hogy igényeljék munkaidejük igazolását. Nyilván azok is, akik hozzájuk hasonló helyzetben vannak, jobb, ha időben eljárják a szükséges papírokat. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.