Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Időbe telik a sepsiszentgyörgyi volt cigarettagyár „meghódítása”

Időbe telik a sepsiszentgyörgyi volt cigarettagyár „meghódítása” Kovászna megye

Nem túl látványos még a változás, de mégis tapasztalható elmozdulás a sepsiszentgyörgyi cigarettagyár átalakítását illetően: az 1900-as évek elején épült, ipartörténeti műemlék épületeknek új funkciókat szánt a város, de ezzel a feladattal legjobb szándéka ellenére is nehezen birkózik meg az önkormányzat. A közösségi-kulturális központtá való átalakulás lassú folyamat.

Hirdetés
Hirdetés

A több mint három hektáron elterülő épületegyüttes egyik kevésbé patinás, a múlt század hatvanas éveiben felhúzott raktárépületében stílszerűen a kommunizmus múzeumát rendezné be a város. Ez a beruházás áll a legközelebb a megvalósításhoz, még akkor is, ha ez „csak” annyit jelent, hogy van rá finanszírozás – nem is kevés, 11,4 millió euró az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretéből – és folyamatban van a tervezés.

Mivel azonban a közbeszerzést tervezés-kivitelezésre írták ki, a sepsiszentgyörgyi Baumeister építővállalat már készíti a terepet a beavatkozás tényleges elkezdéséhez. Folyamatban van annak a dohány- és cigarettakészletnek az áthordása is az átalakításra szánt raktárból egy másik épületbe, amelyet még a csődeljárás folyamán foglaltak le az utolsó tulajdonos Tobacco Galaxytól és amely felett most a vám- és pénzügyőrség rendelkezik.

A Kommunizmus múzeumának látványterve. Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Az utcafronton levő nagy gyáregység mögött, a belső udvaron levő két kisebb épületben természettudományos élményközpont lesz, a budapesti Csodák palotájához vagy a mosonmagyaróvári Futura központhoz hasonló, ennek ügyében még most folynak a tárgyalások az építészekkel, illetve az installációk lehetséges kivitelezőivel. A munkálatok még nincsenek leszerződve, ezután hirdetik meg a versenypályázatot – mondta lapunknak Tóth-Birtan Csaba alpolgármester.

Az irodáknak helyet adó épületre vonatkozóan a budapesti Hagyományok Háza nyilvánított vásárlási szándékot, de a versenytárgyalást még ezután írja ki az önkormányzat.

A legnagyobb gyárépület átalakítása azonban még mindig fejtörést okoz a városvezetésnek. Bár a nyári rendezvényeknek – mint amilyen az éppen ezen a hétvégén megrendezett Magyar Feltalálók Napjához kötődő kiállítás – nagyon jó helyszínt jelentenek a hatalmas terek, azokat télen nem kifizetődő kifűteni, ennek figyelembevételével kell új funkciót, megoldást találni az épületnek – közölte az alpolgármester.

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük