Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Felszámolás alatt a sepsiszentgyörgyi RGT-nadrággyár

Felszámolás alatt a sepsiszentgyörgyi RGT-nadrággyár Kovászna megye

A Kovászna Megyei Törvényszék döntése alapján felszámolási eljárás indult a dr. Bock Industries cégcsoporthoz tartozó sepsiszentgyörgyi RGT-nadrággyár ellen. Bár a gyár július végéig még teljesíti szerződéses kötelezettségeit, közel 250 alkalmazottnak kell új munkahely után néznie.

Hirdetés
Hirdetés

„A gyár adminisztrátora szerint a fő befektetőkkel és a részvényesekkel még nincs letárgyalva, hogy mi lesz ezután, hivatalos átiratot még nem kapott a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség” – mondta a Székelyhonnak Kelemen Tibor igazgató, aki szerint több nadrággyár szűkíti, összevonja különböző egységeinek tevékenységét. Az említett cégcsoporthoz tartozó baróti nadrággyárat is bezárták, a személyzetet Sepsiszentgyörgyre szállítják.

A munkaerő-foglalkoztatási ügynökség  szempontjából azonban az a fontos, hogy aki akar, az még dolgozhasson – mondta Kelemen, akinek tudomása szerint az RGT alkalmazottjaiból már többen elszivárogtak az utóbbi időben, de még még mindig több mint 200-an vannak. A szomorú dolog az, hogy a kollektív munkaszerződésben nincsen meghatározva, hogy joguk van végkielégítéshez, tudtuk meg a hivatal vezetőjétől.

Edler András György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi Kamara elnöke érdeklődésünkre közölte, a gyár már 2022 óta csődvédelem alatt áll, ami azt jelenti, hogy a csődbiztos által készített terv alapján még megpróbálják fenntartani a tevékenységét, kielégíteni a beszállítóknak való tartozásokat. Úgy tűnik, ez nem sikerült, mert az ANAF oldalán március 31-én feltüntetettek szerint az RGT összesen több mint 16 millió lejes adóval, illetékkel tartozik az államnak és további 77 cég felé van adóssága.

A dr. Dietrich Bock vezette cégcsoport több mint harminc éve van jelen a megyében, több nadrággyárat is működtetett, a 2000-res évek elején még 1700 alkalmazottat foglalkoztatott. Az egyik legnagyobb egységüket, az esztelneki RHM Pants-t 2020-ban zárták be a koronavírus-járvány okozta szerződéskiesések miatt.

De nemcsak ez nehezítette a könnyűipari létesítmények helyzetét: az ágazatban felerősödött a konkurencia, csökkentek az árak, sok cég Európán kívülre költöztette a termelést, a nadrággyáraknak pedig olyan új elvárásoknak is meg kellett felelniük, mint a fenntarthatóság, a magasabb szintű társadalmi felelősségvállalás, a testreszabott termékek iránti igény, magyarázta a cégcsoport igazgatója, aki az utóbbira okra reagálva akkor az online, egyéni igények alapján készített termékek előállításában látott megoldást.

Fotó: RGT Romania/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások