Felhívás!

Huszonkilenc éves Covid-áldozat

Huszonkilenc éves Covid-áldozat Kovászna megye

Elhunyt a koronavírus legfiatalabb áldozata Kovászna megyében. A 29 éves fiatalembernek súlyos tüdőgyulladása is volt, egyéb társbetegségekben azonban nem szenvedett. A súlyos koronavírusos esetek száma továbbra sem csökkent a megyei kórházban.

Az elmúlt hét összesített adatait közölte sajtóértekezleten a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház vezetője, András-Nagy Róbert. Mint mondta, jelenleg 86 koronavírus-pozitív személy fekszik a kórházban, illetve megfigyelés alatt tartanak 11 gyanús esetet is. Ez utóbbiak közül egy páciens súlyos állapotban van az intenzív osztályon, a többiek az erre a célra létrehozott osztályon fekszenek.

A 86 pozitív közül 71 páciens a Covid-fertőző osztályon fekszik, 4-en pedig a nefrológián; az itteni, dialízisre szoruló betegek száma csökkent. A sebészeten 6 beteg van jelenleg, ketten általános sebészeti, négyen ortopédiai problémákkal, van egy Brassó és egy Prahova megyei is köztük. Az intenzíven egy gyanús páciens van kritikus állapotban, 8 pozitív beteg szintén súlyos állapotban, egy személy pedig intubálva. Az elmúlt héten 54 személy ment haza a kórházból.

Roșu Mátyás orvosigazgató a páciensek állapotáról elmondta: továbbra sem kezelnek aszimptomatikus vagy gyenge lefolyású betegséggel küszködő személyt, az esetek mind súlyosak, majdnem minden ágynál szükséges az oxigénpótlás. Ezzel kapcsolatban kiemelte: az oxigénellátást biztosító cég egyre nehezebben tud eleget tenni a kéréseknek, hiszen más megyékbe is szállítania kell, éppen ezért kialakítják a régi oxigéntartály és a fertőző között a kapcsolatot.

Az elmúlt héten 14 páciens hunyt el, 29 és 84 év közöttiek, mindannyian súlyos állapotban voltak. A legfiatalabb egy 29 éves férfi volt, aki vasárnap került a sürgősségre nagyon súlyos tüdőgyulladásos állapotban, akkor még „gyanúsként”. Az intenzív osztályon noninvazív oxigénellátást kapott, de ez nem volt elegendő, így intubálták. Sajnos ez sem segített az állapotán, szaturációja 40 százalékos volt a normális 99 helyett, hétfőről keddre virradóra hunyt el. Túlsúlyos volt, valószínűleg hormonális problémái is voltak.

Az orvosigazgató arról is beszámolt, hogy bár a betegellátással nincsenek problémák, a személyzethiány továbbra is gondot okoz, a fertőzőn dolgozó kollégák reggel 7-től délután 4-ig dolgoznak folyamatosan, de a napi jelentések száma is megnőtt, így ez is leterheli a személyzetet.

András-Nagy Róbert menedzser a megnőtt adminisztratív feladatok elvégzése mellett azt is elmondta: három villámellenőrzést is tartottak az elmúlt hetekben a kórházban. Az egészségügyi minisztérium, a közegészségügyi igazgatóság, a katasztrófavédelmi igazgatóság vizsgálódott, utóbbi 10 ezer lejes bírságot rótt ki, mivel az intézménynek nincs tűzvédelmi engedélye. Az ellenőrző szervek többnyire elégedettek voltak a Covid-beteg­utak megoldásával, kisebb problémákat jeleztek, például, hogy a sürgősségi gipszelő egy helyiségben van a sebészettel, vagy nincs elég személyzet a kórházban, amit egyébként eddig is tudtak – mondta az igazgató. A karácsonkői tragédiával kapcsolatban úgy véli, az egészségügy teljes reformra szorul, elsősorban új kórházakat kellene építeni a jelenlegiek helyett. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások