Felhívás!

Húszmillió eurós beruházás

Hátránnyal indultunk, de az elsők között sikerült pontot tenni egy hosszú folyamat végére, fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke miután aláírták a lécfalvi központ üzemeltetési szerződését. A tervek szerint a nyáron akár be is indulhat a megye integrált hulladékkezelési rendszere.

2015 őszén adták át a hulladékkezelő-központot Lécfalván, amelyben hulladékok szortírozására, szállítására, feldolgozására alkalmas speciális járművek, szelektív válogatócsarnok, komposztáló tér is található. A beruházás révén negyven új munkahely létesül, és a hulladéktároló-feldolgozó megközelítőleg 40 éves távra oldja meg Kovászna megye szeméttel kapcsolatos gondjait.

Mi a hasonlóság egy sporteredmény és egy hulladékgazdálkodási szerződés aláírása között? – tette fel a kérdést Tamás Sándor, kijelentve: hinni abban, hogy lehet eredményt elérni. Kovászna megye tanácsának elnöke aláhúzta, tíz év munkája előzte meg azt, hogy a 374 napot tartó közbeszerzés után pénteken aláírhatták a szerződést az ECO Bihor Kft.-vel, amely üzemeltetni fogja a lécfalvi központot. Azt is megjegyezte, Romániában 32 megyében épült ki integrált hulladékkezelési rendszer, és Kovászna megye a harmadik, ahol el is tudják indítani ezt.

– Ez a megyei önkormányzat legnagyobb értékű pályázata, 20 millió euró: ebből 14 millió eurót az EU biztosított, 3 milliót a román kormány, és több mint 2,3 millió eurót a megyei önkormányzat. Barót kivételével minden közigazgatási egység részese a rendszernek, de belátható időn belül az erdővidéki város is csatlakozik – fűzte hozzá a megyetanácselnök, aki szerint a munkának nincs vége, hiszen pályázati forrásból vagy önerőből bővíteni szeretnék.

– Egy normális országban egy ilyen üzemeltetési szerződés aláírása nem kiemelt pillanat, de Romániában sajnos annak számít – emelte ki Ambrus József is, aki szerint nem szabályos, hogy hónapokig tart egy közbeszerzési eljárás. A Kovászna Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere Közösségi Fejlesztési Egyesület igazgatója megjegyezte, Kovászna megye volt az első az országban, ahol bezárták a vidéki szemétdombokat, és az elsők között sikerült kiépíteni egy, az európai követelményeknek megfelelő rendszert, amely elsősorban a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjából életbevágóan fontos.

Dr. Pásztai Zoltán, az ECO-Bihor Kft. ügyvezetője elmondta, a szerződés aláírásától számítva 6 hónapon belül az üzemeltetőnek be kell szereznie a szükséges engedélyeket, és meg kell kezdenie a központ működtetését, azonban szeretnék 3-4 hónapon belül megnyitni a lécfalvi központot.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások