Felhívás!

Húszezer lejes bírság

Építkezéssel foglalkozó cégeket, illetve autószervizeket ellenőrizett a Kovászna Megyei Munkaügyi Felügyelőség: a szombaton lejárt kampány eddig összesített adataiból kiderült, hogy megyénkben is megpróbálták kihasználni a járvány miatti zűrzavart egyes munkaadók.

Ördög Lajos munkaügyi főfelügyelő elmondta, az említett területeken mind munkaügyi, mind pedig munkavédelmi szempontból is átvilágításokat, ellenőrzéseket végeztek.

– Hétvégén zártuk az ellenőrzőkampányt, az eddig feldolgozott adatok tükrében elmondható, hogy nem minden meglátogatott egységnél ügyeltek kellőképpen a papírformaságokra, az itt jegyzett hiányosságok miatt három alkalommal szabtunk ki fejenkénti 4 ezer lejes bírságot, de olyan munkaadót is tetten értünk, aki a 75%-os jövedelem lehetőségével élve felfüggesztette az alkalmazottja munkaszerződését, de továbbra is dolgoztatta ezt. A szabálysértő munkaadót 20 ezer lejre megbírságoltuk – részletezte Ördög.

Faggatózásunkra, hogy az utóbbi időben – főképpen a szükségállapottal járó szigor lazítása óta – mire panaszkodtak a legtöbbet a háromszékiek, Ördög kifejtette, hogy a munkaszerződések felbontására, munkaviszony-megszűntetésekre, ezek megkérdőjelezhető szabályosságára jegyezték fel a legtöbb panaszt. De olyan incidenseket is jeleztek, amikor az alkalmazottnak nem fizették ki a betegszabadságát, vagy a több hónap alatt ledolgozott munkájáért sem kapta meg a bérét, mi több, azóta az alkalmazó cég is eltűnt a „térképről”.

Az elkövetkezőkben (a héten rajtoló akciósorozat keretében), az illetékesek országos kampány részeként öregotthonokban fognak ellenőrzést tartani – összegezett a munkaügyi főfelügyelő.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.