Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Hogy megérje Erdélyben jövőt tervezni!”

„Hogy megérje Erdélyben jövőt tervezni!” Kovászna megye

Oltean Csongor közgazdásszal korábbi interjúnkban többek között az ifjúsági szervezetekben végzett munkájáról beszélgettünk, most arról kérdeztük, miként tervezi a parlamenti munkáját az RMDSZ-színekben induló képviselőjelölt.

– Milyen tulajdonságait, tapasztalatait tartja erősségének, amelyek alkalmassá teszik a közéleti szerepvállalásra?

– Elsősorban az, hogy meg tudom hallgatni az embereket, és kíváncsi vagyok véleményükre. Most, a kampányban, ez még nagyobb hangsúlyt kap. Fiatal munkaadókkal és munkavállalókkal találkozom, sokan közülük külföldről tértek haza, és itthon tervezik a jövőt. Ezekből a beszélgetésekből építkezem.

Hirdetés
Hirdetés

– A MIÉRT jelöltjeként miként tervezi a parlamenti munkáját? Hogyan látja a fővárosi politizálás lehetőségeit, miként készül rá?

– Kezdem azzal, hogy szeretek focizni, és kapus vagyok. A kapus pedig az a játékos, aki legjobban átlátja a pályát. Így vagyok a MIÉRT-tel is. Átlátom az erdélyi magyar fiatalok gondjait, és mögöttem több ezer magyar fiatal van, akik azt kérik tőlem, hogy képviseljem az ő ügyeiket a román parlamentben. Meggyőződésem, hogy most, amikor ilyen bizonytalan időket élünk, kell egy magyar ember a román törvényhozásba, aki napi kapcsolatban van az erdélyi magyar fiatalokkal, és aki továbbítja javaslataikat a törvényhozásba. Igen, vannak fiatal szakpolitikusaink a parlamentben, de a kettő nem ugyanaz.

– A kampánya alatt is nagyon sok fiatallal találkozott. Melyek azok a sürgősen megoldandó problémák, amelyeknek a parlamentben is hangot adna? Milyen megoldási javaslatai vannak ezekre?

– Tisztában vagyok azzal, hogy nehéz ügyet vállaltam: azt akarom, és azért fogok dolgozni, hogy Erdélyben megérje magyar fiatalként is családot alapítani és jövőt tervezni! A világjárvány és annak hatásai mindannyiunkat érintenek Romániában, időseket, fiatalokat, gyerekeket egyaránt. Az RMDSZ járványkezelési és gazdaságélénkítő programot dolgozott ki, amelyekkel az itthon dolgozó fiatalokat is segíti. Ösztönözzük a munkavállalókat arra, hogy munkahelyüket elveszítő személyeket alkalmazzanak, fiatalokat és időseket egyaránt. Kapjanak támogatást azok a vállalkozók, akik 29 év alatti és 50 év fölötti személyeket alkalmaznak, akik elvesztették állásukat. Támogassuk azokat a fiatalokat, akiknek vállalkozásuk kritikus helyzetbe került a járvány miatt, ugyanakkor a fenntarthatóság jegyében, támogassuk, hogy továbbra is nyissák ki a piacokat. Közösségünk és az erdélyi fiatalok biztonságát csak akkor tudjuk megteremteni, ha ott vagyunk, ahol a döntéseket hozzák. Ezért fontos, hogy december 6-án ott legyünk minél többen, és megmutassuk: a fiataloknak igenis számít az, hogy erős képviseletük legyen a román parlamentben.

– Alig két hét van még hátra a kampányból. Az utóbbi hetekben szinte minden Bihar megyei települést meglátogatott, de nemcsak… Milyen tapasztalati vannak? Támogatják Oltean Csongort a Bihar megyeiek, és támogatják az erdélyi fiatalok? Hogyan lehet elvinni a szavazókat december 6-án választani?

– Bár nem vagyok Bihar megyei, találkozásaim alatt az itteni emberek bizalmukba fogadtak és támogatásukról biztosítottak. Nemcsak problémákról beszélünk, hanem a törvényhozásba ültethető javaslatok is elhangzottak. Az erdélyi magyar fiatalok pedig továbbra is támogatásukról biztosítanak. De most azt kell megértenie minden erdélyi magyarnak, hogy a december 6-ai választás időpontját nem mi tűztük ki, és nem értünk ezzel egyet. Ülhetünk otthon, lehetünk dühösek, de a parlament nélkülünk is megtelik. És akkor mások fognak dönteni rólunk, olyanok, akik nem a mi javunkat akarják. Most magunkért kell kiállnunk, és ott kell lennünk a választásokon!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. december 9., 18:23
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Törekedő ez a Csongi, de nem jött össze neki sem az Európai Parlamenti képviselőség, sem most, hogy Bihar megye parlamenti képviselője legyen pedig hülyére kampányolt. Kovászna Megye Tanácsból is kimaradt. Nem kell búsulni, hogy munkanélküli maradt, legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint havi 6 700 lejt kap az RMDSz kolozsvári ügyvezető elnökségétől mint programigazgató Máskülönben rá is érvényes az a mondás, hogy aki nem tud érvényesülni a saját szakmájában (közgazdász) elmegy politikusnak.