Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hitetlen Tamás megmutatta magát a szacsvai templom falán

Hitetlen Tamás megmutatta magát a szacsvai templom falán Kovászna megye

Újabb érdekes falképet tárt fel Szakáts Tamás restaurátor a Réty községhez tartozó kis zsákfalu, Szacsva templomának külső falán. A felújítás alatt álló templom további érdekességeket is tartogathat.

Hirdetés
Hirdetés

Szacsván az országos helyreállítási alapból sikeresen megpályázott 2,4 millió euróból folynak, illetve folytatódnak a kis református templom korában megkezdett szerkezetmegerősítési és felújítási munkálatai, illetve egy látogatóközpont építésének is nekivágnak a templom közelében.

A korábban már részben feltárt, Szent László-legendához tartozó belső falképeknek köszönhetően lett ez a templom egyik objektuma az országosan kiemelt figyelmet (és finanszírozást) élvező Szent László-útnak, mely egyike a Hívogató Románia-programba belefoglalt 12 kulturális-turisztikai útvonalnak.

A templomhajó külső, északi oldalán nemrég újabb XIV. századi falképekre bukkant Szakáts Tamás restaurátor. A kb. 1,5 x 1,5 négyzetméteres falmélyedésben két jelenet is kirajzolódik: az egyik a királyok imádása (bár helyszűke miatt itt csak egy király járul a Kisjézust ölében tartó Szűz Mária elé), míg a másik töredéken a hitetlen Tamásnak sebeit feltáró Krisztus szerepel – magyarázta a Székelyhonnak Jánó Mihály művészettörténész, a Szent László-falképek elismert szakértője, aki közösségi oldalán adott hírt a felfedezésről.

„Ritkaság az, hogy kívül vannak e falképek, de maga a kompozíció is érdekes. Festőjük ugyanaz, aki a benti freskókat is kivitelezte” – vélekedett Jánó Mihály, aki reméli, hogy a külső falon feltárt további festményrészletek is összeállnak majd értelmezhető, „olvasható” jelenetekké.

Fotó: Jánó Mihály/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük