Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hétvégén ünnepel Barót

Hétvégén ünnepel Barót Kovászna megye

A tavalyi tapasztalatokra támaszkodva augusztus 5–6-án ismét Keleti-tó partján lévő városbirtok ad otthont az idei Barót-napoknak. A szervezők indoklása szerint a városközpont így „nyugodt, csendes és szellős marad, és kimarad a kényelmetlen forgalmi dugókból, a megnehezített közlekedésből, a zsúfoltságból és a zajból.”

A kétnaposra tervezett rendezvénysorozat programját igyekeztek úgy összeállítani, hogy minden korosztály megtalálja a neki megfelelő szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget. Az ünnep szombaton délben, a helyi egyesített fúvószenekarok – egyben toborzónak szánt – felvonulásával veszi kezdetét, akik a külső buszmegállóból indulva vonulnak végig a városon, fel a tó partjára. Az ünnepélyes megnyitó után a Szarvasi Fúvószenekar műsora következik, majd 15 órakor a szombati nap legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye, az Erdővidéki Néptánctalálkozó, ahol erdőfülei, olaszteleki, nagybaconi, bölöni, baróti néptánccsoportok lépnek fel, továbbá a Felsőrákosi Hagyományőrző Asszonykórus és a Köpeci Református Dalárda, de 18 órától István Ildikó népdalkoncertje is izgalmasnak ígérkezik azok számára, akik szeretik a népi hangzást.

Közben, 15 órától a Kárpátok Őrzői Egyesület íjászbemutató tart, a testvérvárosok küldöttségei és a helyi civil szervezetek képviselői pedig a gasztronómia iránti fogékonyságukról adnak tanúbizonyságot. A néptánctalálkozót a Székelyudvarhelyi Néptáncműhely folklórműsora követi 19.30-kor, az estét pedig a sarkadi Grund zenekar szolgáltatta utcabál zárja 21 órától.

Hirdetés
Hirdetés

Vasárnap ökumenikus istentisztelettel kezdenek, ebéd után, 13 órától a Halvirág bábszínház szórakoztatja a gyerekeket. Ezt a Nem vagyunk mi kevesebbek, sőt többek baróti zenecsoport előadása követi, majd 14 órától a Mozaik és a Syncron (Barót), illetve a Dinamika (Nagybacon) tánccsoportok lépnek színpadra, utánuk, 16.30-korv pedig a kolozsvári Operettissimo együttes.

A tánc és az opera mellett a humor is helyet kap a Szomszédnéni Produkciós Iroda jóvoltából, míg a nap egyik kiemelkedő programpontját a helyi Flashback zenekar koncertje képezi 19 órától. A baróti városünnepet az anyaországi Magna Cum Laude koncertje, valamint tábortűz zárja.

A két nap során állandó programok is várják az érdeklődőket, így például a Kreatív Kalandorok Önkéntes csapata folyamatosan a gyerekek rendelkezésére áll, de lesz vidámpark és csúszda is, továbbá kézműves-sátor, kirakodóvásár, és lacikonyhák sem tartanak szünetet. A városligetbe állandó ingyenes járatot biztosítanak: az autóbuszok szombaton 12.30-kor (visszaindulás 13 órakor), 16.30-kor (17.00), 19 órakor (19.30) és 20.30-kor (23.30) indulnak a református templom parkolójából, vasárnap pedig 12.30-kor (13.00), 16 órakor (16.30) és 18.30-kor (23.30). A közelben lehetőség lesz parkolásra.

Címlapfotó: A Barót-napok helyszíne. A felvétel a tavalyi városünnepkor készült (Barót Polgármesteri Hivatala/Facebook)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. augusztus 2., 20:50
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Ez hiányzik Barótnak, semmi egyébb. 5 percenként veszik el a villanyáramot, a vízünk szüretlen patakvíz amit megszennyez három falú, ha egy kicsit többet esik az eső, a szennyvízaknák kukóba szöknek, a kosz veszi fel a várost, a szegénység és a zülöttség egyre nagyobb és mi ünnepelünk, amolyan bányász módra.

 • User
  Dátum: 2023. augusztus 3., 11:53
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Tobb 10 eveig a kozpontban volt a Varosnap,nem volt semmi forgalmi dugo! A Huszar nehogy mar a hagyomanyokat kovesse,o ki kell tunjon a tobbsegbol! DE a varos rendezessel,karbantartassal is ki kellene tunjon,mert igy koveti az elodeit a lezullesztessel! Barotnak csak bulira van szuksege ugy latszik! A szegenyseg,a munka nelkuliseg emelkedik!!!!!!!!!!!!!

  • User
   Dátum: 2023. augusztus 3., 13:59
   ÉRTÉKELÉS: 12

   Igen tényleg csak ez hiányzik Barotnak , a rossz útak , a por , a kosz, a tönkrement játszóterek , a munkanélküliség, a szegénység , a sok villany elvétel , a mocskos csapvíz ami tönkreteszi a sok kazánt , ez mind nemérdekel senkit , jól van ez az egyszerű embereknek , nagyon szomorú ez a helyzet

 • User
  Dátum: 2023. augusztus 3., 19:56
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Kár,hogy a rönkhúzó verseny elmaradt. Bizisten megnéztem volna ahogy egy hatméteres rönköt kihúznak a hegyoldalon a baróti újgazdagok

 • User
  Dátum: 2023. augusztus 5., 22:25
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Csúcs a program. Tényleg. Kár, hogy aki kritizálni meri, az utolsó elégedetlen, akinek semmi nem elég, aki kötekedik, aki nem csinál semmit, csak kommentál — dugják be az elégedetlenkedők száját leginkább a polgármester barátai, a hivatal alkalmazottai, a helyi Rmdsz-esek, szóval azok, akiknek megélhetésük, hogy „jól van ez így”.

  Nézzenek szét, hogy más városokban mi a felhozatal. Nem sok egy kicsit a szombati napra csupa folklór és rezesbanda? S amúgy miért kopott ki a pénteki nap? S amúgy mi az, hogy egy városnapokon tábortűz van? Hogy fogadja Barót a budafoki vagy dabasi küldöttséget? Mit visznek magukkal a vendégek? Ejj, ezek tábortüzet raktak, szalonnát sütögettek, mint az egyszeri 48-as honvédek, s a tűznél melengették a talpukat?! Tekintsünk Bárótra, múltjára. Polgáribb ennél ez a település.

  Érdemes lenne tudomásul venni, hogy Barót nem falu, s nem falusi stílusra kellene városnapokat rendezni. Érdekes, ezt valahogy minden eddigi vezetőség tudta, s nem kellett külön magyarázni, hogy az „utcabál a Grund zenekarral” az csak utcán lehet, nem a mezőn.

  A gyöngyszem a Városliget. Budapesten is van egy. Polgármester úr, ha már Budapestről lemásolta a Városligetet, másolhatna Barótnak Országházat, budapesti minőségű utakat, tömegközlekedést, várospolitikát és budai várat is. Csak mondom. A Dunát ne másolja le, mert azt biztosítja a kanalizálás esőzésekkor.

  De látom, hogy Tusványos mintáját is másolja újabban. A Barót Napok nem Erdély szintű politikai fesztivál, ahol politikai sátrak kell sorakozzanak. Így is elég politikai csatározás volt Baróton, nem hiányzik az évi egyszeri Barót Napokról az Rmdsz udvar.

 • User
  Dátum: 2023. augusztus 6., 11:13
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Köszönjük szépen, hogy a Kuvaszó Napok program- és helyszínválasztási színvonalára hozták a városnapot! Szénacsinálás, természet, népzene, néptánc, népdal, hagyományőrzés, asszonykórus, trombitaszó, toborzó, tábortűz… 1700-as évek. Mikes Kelement nem hívták meg, hogy olvassa fel a leveleit?

 • User
  Dátum: 2023. augusztus 7., 8:27
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Minden varosnap a városban zajlik vilagszerte. Ez banyasznapnak mondható, pokrócos,miccses,sörös hétvégének. Javaslom a polgármesternek és tanácsadóink, vagy csak a.polgarmesternek, mert ugye 99%ban mindent ő csinál Baróton, (a munkatarsak és tanacsosok ezek szerint bábuk, ) hogy jarjon-keljen a világban, tanuljon és főképp ízléses, igényes dolgokat lessen el nagyvárosoktol. Mert ez a varosnap visszalepest jelent. Újítani kell, de ha ujitunk, az jobb és minőségibb kéne legyen, mint az eddigiek. Sajnos ez nem.az volt. Döntse el polgármester úr, milyen minőségében szervez varosnapokat: kisbaconi traktoristakent, aki egész nap dolgozva a mezőn szalonnát süt nap végén a tabortuz mellett , vagy Erdovidek központjában, Baróton, azon a helyen, ahol nagyon korán polgárosodás ment végbe, vásaros hely lett idejekorán, ahol különböző intézmények helyet adhattak volna különböző meghitt, kulturális, minőségi alkalmaknak.

 • User
  Dátum: 2023. augusztus 11., 11:23
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ezen nincs mit szepitteni. Ez ugy gyenge, ahogy volt. Mind teheti fel Demeter Zoltika a kepeket, mert a tenyeken nem valtoztat. FALUNAP volt!