Felhívás!

Hétmillió lejes veszteség

A Szociáldemokrata Párt (PSD) a választási ígéreteinek egy részét úgy akarja betartani, hogy a városoktól vesz el pénzt, hívta fel a figyelmet Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere ismételten aláhúzta, támogatja a személyi jövedelemadó csökkentését, de megoldást kell találni arra, hogy az önkormányzatok bevétele ne csökkenjen.

A kormány azt ígéri, hogy a városok a jövő évben is megkapják azt az összeget, amit 2017-ben begyűjtenek abszolút értékben, vagyis kompenzálják a személyi jövedelemadó 16-ról 10 százalékra csökkenése miatt kieső pénzt, de ebből levonják annak az összegnek a felét, amely az önkormányzatnak a számláján volt 2016 végén, magyarázta sajtótájékoztatóján Antal Árpád.

Tény, hogy az önkormányzatoknál van pénz, de nem azért, mert nem szerették volna elkölteni, hanem egyrészt sokan félretettek pénzt az uniós pályázatok önrészére, másrészt pedig a hosszadalmas közbeszerzési procedúrák miatt nem tudtak leszerződni bizonyos összegeket. Most viszont az történik, hogy ezt elvenné részben a kormány, ami veszteséget fog jelenteni. A másik pedig az, hogy a jól gazdálkodó önkormányzatoknak minden évben nőtt a személyi jövedelem­adóból származó bevétele, Sepsiszentgyörgy esetében 10–15 százalékkal, de ezt a növekedést már startból nem kompenzálja a kormány. A városvezető számításai szerint Sepsiszentgyörgy jövő évben mintegy 7 millió lejt veszít.

Antal Árpád azt is aláhúzta, hogy az önkormányzatoknak a személyi jövedelemadóból helyben maradt összegek jelentik a legnagyobb saját bevételt, de nem állítható az, hogy eddig is igazságos lett volna a rendszer, hiszen például a fővárosi első kerület személyi jövedelemadóból származó bevétele ugyanannyi, mint egész Moldváé.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.