Felhívás!

Helytállásból jeles

Helytállásból jeles Kovászna megye

„Szórakoztass, hogy szórakozhass” – ezzel a jelmondattal indult útjára az Ifjúsági Klub Újfaluért (IKÚ) egyesület. A hét alapító tag egy téli délutánon játszani ült össze, akkor pattant ki fejükből az ötlet, hogy ha ők jól érzik magukat, akkor ezt miért ne lehetne kicsit átalakítva a falu közösségére is rávetíteni. Jelenleg 15 tevékeny fiatallal működik az egyesület, amely középiskolás diákokból, egyetemistákból és felnőtt, munkahellyel rendelkező személyekből áll össze.

Az első rendezvények során még mindent önerőből biztosítottak a csapat tagjai, otthonról vitték, ami éppen kikerült. Későbbiekben az egyesületet jogilag is bejegyezték, könnyebb lett az anyagi források megteremtése, így a rendezvények is egyre nagyobbra, színvonalasabbra sikerültek – mutatja be a Mikóújfaluban tevékenykedő ifjúsági szervezet aktivitását Oláh Orsolya, a csapat szóvivője, hozzátéve, hogy a kiváló eredményekhez elsősorban a kihívásokban összekovácsolódott lelkes társaság kitartása vezetett. Ki kell emelni az egyesület vezetőjének, Demeter Norbertnek a hozzáértését, aki minden helyzetben helytáll, tanácsokkal, ötletekkel látja el a csapattagokat. Beszédes tény, hogy az elmúlt hat évben nem is történt elnökváltás. Fontos számukra a hatékony együttműködés, éppen ezért minden évben szerveznek maguknak egy „csapatösszerázót”, ahol átformálhatják, vagy éppen erősíthetik a csapatszellemet. Ugyanakkor részt vesznek más egyesületek által szervezett eseményeken is.

Hat év után kialakultak állandó rendezvények, de évente vannak olyan változatos programok is, amelyek minden korosztályhoz szólnak. Egyik ilyen például a nyári sátortábor, amely a fiatalokat célozza meg, egy másik összejövetel a sport kedvelőinek szól, a téli Mikulás-kupa teremlabdarúgó-bajnokság. A kosaras bálra azért büszkék, mert egy közkedvelt hagyománynak biztosít folytonosságot. Ide fiatal házaspárok hivatalosak, az IKÚ tagjai által előadott színdarabok megnézése után, hajnalig tart a mulatság. Mindhárom rendezvény több mint száz résztvevőt mozgósít egyszerre.

Mindezek mellett helyet kapnak a köz(ös)séget (sz)építő munkálatok: 2018-ban szemeteskukákat helyeztek ki a falu különböző pontjaira, de minden évben szerveznek szemétszedést és borvízforrás-tisztító akciókat. Tavaly másodjára szerveztek adventi ünnepségsorozatot, de több könyv- és fotókiállításban, facsemeteosztásban és ültetésben, moziestben, kokárda- és adventikoszorú-készítésben is jeleskedtek a fiatalok.

Példaértékű kapcsolatot tartanak fent a polgármesterrel és a helyi tanáccsal, a kezdetektől fogva fontos szerepet vállalnak fel a község jeles rendezvényein is. Legfontosabb céljuk továbbra is, hogy szórakozással, közösségépítéssel megszólítsák a falu összes lakóját, de a környező településeken élőket is.

A koronavírus-járvány miatt az egyesület tagjai segítségüket ajánlják fel az idősebb korosztálynak, bérmentesen elintéznek minden olyan szükséges ügyet (bevásárlás, számlafizetés, gyógyszerkiváltás, favágás, stb.), ami veszélyeztetné az idősek egészségi állapotát.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.