Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Helyi igény szülte képzések

Helyi igény szülte képzések Kovászna megye

Közös fejlesztési stratégiában, szoros együttműködésben gondolkodik a megyei és a megyeszékhelyi önkormányzat, illetve a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) és annak sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozata, erről tárgyaltak tegnap a Sepsiszentgyörgyre látogató Soós Anna és Markó Bálint rektorhelyettesek a megyei tanács elnökével, Tamás Sándorral és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesterrel, illetve Cziprián-Kovács Loránd főigazgatóval és a szakok vezetőivel. A tárgyalások eredményeiről a sajtónak is beszámoltak a vendégek és a vendégfogadók.

Soós Anna bevezetésképpen elmondta, a BBTE diákjai és oktatói 50 ezres közösséget tesznek ki, a felsőoktatási intézmény 522 alap-, illetve mesterképzést, ezen kívül doktori és egyetem után képzéseket is kínál.

Hirdetés
Hirdetés

Ezekből Szentgyörgyön az első két típus létezett eddig, mivel azonban ma már alapkövetelmény az élethosszig tartó tanulás és fejlődés, egy héttől egy évig terjedő időtartammal terveznek továbbképzéseket szervezni, például az informatikusoknak és a turisztika-földrajz szakosoknak. Egy pilóta-program keretében pedig, aki az egyetem didaktikai mesterképzésére beiratkozik, még fölvehet az alapképzéséből 90 kreditet, és kétszakos diplomát kap.

Sok gyakorlati szakembert terveznek bevonni a helyi igényeket kiszolgáló képzésekbe, panzió- vagy szállodavezetőket, turisztikai irodavezetőket, akik a vidéki turizmusban érdekelteket oktatnának, és a vállalkozókat, hallgatókat pedig nemcsak Háromszékről, hanem a szomszédos megyékből is igyekeznek idecsábítani. Ugyanakkor a közigazgatásban dolgozók képzésére és továbbképzésére is van programcsomagja az egyetemnek, ezzel is élni szeretnének, számtalan téren hasznosítható ez a tudás, például a közbeszerzésekben vagy pályázatírásban – részletezte Tamás Sándor.

Új fejezetet szeretnénk nyitni a kihelyezett tagozat életében, mondta Antal Árpád polgármester. Nézetében nagyon sok, már egyetemet végzettnek jól jöhet az a lehetőség, hogy rövid idő alatt versenyképes tudást szerezhet, amivel jobb jövedelem reményében pályát is válthat. Fontos megerősíteni a magyar nyelvű közigazgatást, amely nagy érték Háromszéken, mondta, és beszámolt arról, hogy kampányígéretéhez híven az egyetemmel együtt ezer személynek lehetősége lesz 1000 lejes önkormányzati támogatással jó, legalább egy szinttel magasabb román nyelvtudást szereznie, illetve a románok is élhetnek a magyar nyelv elsajátításának ezzel a lehetőségével. A gyakorlatban még az egyetemet végzettek között is sűrűn előfordul, hogy nem tudnak eléggé jól az állam nyelvén ahhoz, hogy munkájukat jól végezzék.

A kiválóság kötelez – summázott Markó Bálint, utalva arra, hogy a BBTE évek óta a legnagyobb és legjobb romániai egyetem. Az intézmények közötti együttműködés felvállalása a régió még dinamikusabb fejlődéséhez járulhat hozzá – vélekedett.

A következő időszakban erre a közös munkára vonatkozóan majd egy szerződést is aláírnak a tárgyaló felek. A lényeg, hogy sokféle, rugalmas, a helyi igényekhez alkalmazkodó képzés lesz majd, az online oktatás lehetőségeivel élve, tehát az ország bármely pontjáról bekapcsolódó kiváló oktatókkal, vagy a jelenléti oktatásban. Arra vonatkozóan, hogy konkrétan milyen szakok, képzések indulnak a következő tanévtől, később szolgálnak információval a tárgyaló felek.

Jelenleg a kihelyezett tagozat közigazgatás, közgazdaság és környezettudomány szakán összesen 358 diák tanul. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.