Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Hasznosítani a tudást

Hasznosítani a tudást Kovászna megye

November 4-én, pénteken a sepsiszentgyörgyi Kovács kastélyban orvosi, természettudományi, szociológiai és pszichológiai, biológiai és társadalomtudományi témákban művelődhettek mindazok, akik részt vettek a Hallgatói ösztöndíjasok konferenciáján, ahol az egyetemi alap- és mesterképzés végzettjei és doktoranduszok mutatták be vizsgadolgozataik lényegét.

Hirdetés
Hirdetés

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat 2014 óta ítél meg négy hónapig folyósítandó 300, 500, illetve 1000 lejes ösztöndíjat azoknak a végzős egyetemista, mesterképzős, illetve doktorandusz hallgatóknak, akik a város lakói, vagy dolgozataikat a városhoz köthető témakörökben írják. Idén 21 fiatal nyerte el ezt a támogatást, amelynek az is feltétele, hogy a nyilvánosság előtt is összefoglalják kutatásaik lényegét.
Mint a megnyitón Vargha Fruzsina alpolgármester elmondta, évről évre egyre többen jelentkeznek a programba, így az elbírálóknak is nehéz a sok tudományterületen született szakdolgozatokat megítélni. Zsigmond József helyi tanácsossal, a program egyik kezdeményezőjével együtt arra biztatta a fiatalokat, ha van olyan projektjük, amely a városfejlesztésben hasznosítható, legyenek proaktívak, jelezzék, mert jó eséllyel támogatást fognak kapni a megvalósításhoz.

A pénteki konferencián tömbösített előadásokat a tudományterület egy-egy képviselője vezette fel, így az orvosi és társadalomtudományi szekció dolgozatait Fejér Szilárd kutató kémikus, a jogtudományi témakört Vidican Vlad ügyvéd, a pszichológiai témájú dolgozatokat dr. Antalka Ágota pszichológus, a történelmi témájúakat Tóth-Bartos András történész, míg a művészettel kapcsolatos kutatásokat Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ igazgatója. Mint lapunknak Zsigmond József elmondta, azért is hívtak meg kívülállókat, tanácsosokat, illetve minden érdeklődőt – ez minden városlakónak nyitott rendezvény volt –, hogy vigyék hírét, illetve ha lehet, hasznosítsák a kutatásokat. Az önkormányzat ezt már megtette, például a román–magyar nyelv oktatása kisebbségi helyzetben levő gyermekeknek témájú dolgozat néhány gondolatát beépítették a város nyelvoktató programjába, és hasznát vették egy mérnök hallgató a Gyöngyvirág utca felújításáról született disszertációjának is, amely éppen akkor született, amikor a város nekifogott az említett utca felújításának.

Ez alkalommal többek között a melanómák sebészeti menedzs­mentjéről, az alkotmánybíráskodás sokszínűségéről, őrkői sikertörténetekről, serdülőknek szóló reziliencia-programról, a kelet-európai államszocialista rendszerek giccskultúrájának örökségéről, az uzoni kúriákról, udvarházakról hallhattak a jelenlevők, így az ösztöndíjasok is képet alkothattak arról, mi érdekli kortársaikat.

Arra vonatkozóan, hogy vajon ezen fiataloknak mik a jövőbeli tervei, Sepsiszentgyörgyön maradnak-e vagy sem, egy többoldalas kérdőív keretében válaszoltak az ösztöndíjasok, ám ezek feldolgozása még hátravan, a kiértékelés eredményeiről majd szintén tájékoztatják a lakosságot – mondta a helyi tanácsos. Az ösztöndíjprogramnak van egy alumni csoportja, amelyben minden eddigi nyertes hallgató benne van: a város nem ereszti el a kezüket, tájékoztatja őket a helyi lehetőségekről, illetve próbálja őket hazacsábítani. A többórás konferencia állófogadással ért véget.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük