Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Háromszéken is garázdálkodik

Háromszéken is garázdálkodik Kovászna megye

Bármennyire is ellenszenves a média tényközlése, amit sokszor „ijesztgetésnek” címkéznek, az a tény kétségbevonhatatlan, hogy a vírusok a mi kedvünk ellenére is szaporodnak, és újabb változataikkal macska-egér harcot folytat a tudomány. A koronavírus brit változata már Háromszéken is domináns, erősítette meg lapunknak dr. Fejér Szilárd, a Pro Vitam klinika laboratóriumának vezetője, és ez a változat legalább négyszer olyan fertőző, mint a Kínából elterjedt eredeti.

Sokszorosan nagyobb a víruskoncentráció a fertőzöttekben, igazolta Fejér Szilárd. Saját hétéves lányánál is ezt a változatot mutatta ki a teszt az elmúlt hetekben, az első két nap után hirtelen megugrott a vírusok száma, szerencsére ennek ellenére sem alakult ki súlyos betegség nála. Pedig éppen ezt írják a brit vírus számlájára, hogy nagy számban fertőz meg fiatalokat és gyermekeket, sokaknak súlyos megbetegedést okozva.

– Ez csak a nagy számok törvényéből adódóan van így – mondta a kutató. – Nyilván, ha sok a fertőzött, akkor sok köztük a súlyosabb beteg is.

Hirdetés
Hirdetés

Megfigyelése szerint a labortesztek 80%-nál áll fenn az angol variánsra jellemző gyanú, bár nem mindegyik tesztfajta – több van ugyanis – mutatja ki, hogy a tavalyi „klasszikus” vagy brit variáns a tettes. A további beazonosított mutánsokat – a dél-afrikai vagy brazil vírusváltozatot – egyelőre a kereskedelmi forgalomban levő tesztek nem, csak a kutatólaboratóriumokban használtak mutatják ki, bár idővel járványügyi szempontból nő annak a fontossága, hogy ezek terjedése is pontosan követhető legyen – vélekedik a kutató. Ugyanis ezek még a későbbiekben is okozhatnak helyi járványokat: a dél-afrikairól kimondható, hogy a brit gyártmányú AstraZeneca oltással beoltottaknál az immunválaszt megkerülve is ki tudott váltani enyhe vagy középsúlyos lefolyású fertőzést, míg a brazil vírus is meg tudta fertőzni a betegségen már átesettek egynegyedét. Viszont érdemes hangsúlyozni, hogy totális vakcinakikerülést nem ismer a tudomány, az oltások tehát nem haszontalanok, szerepük az, hogy biztonságosan felkészítsék a szervezetet a vírussal való találkozásra.

Háromszéken az utóbbi időben nőtt a járványügyi esetszám, ez pénteken 2,06 ezrelék volt a megyeszékhelyen, de mint Fejér Szilárd elmondta, a tesztek pozitivitási aránya most hasonló a január eleihez, egyértelműen növekvő arányt mutat a múlt hónap vége óta. A napi laborminták száma az utóbbi időben 150–200 körül mozgott, míg a járvány legkiugróbb szakaszában 650 volt, ez jelenti a labor kapacitásának felső határát is. 2020 április 2-tól a mai napig a laborban 53.854 mintát elemeztek ki, ebből 8595 pozitív, bár nem mind Háromszékről származott.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások