Hirdetés
Hirdetés

Háromszéken a diszpécserszolgálathoz kellene mentőorvos

Háromszéken a diszpécserszolgálathoz kellene mentőorvos Kovászna megye

 A Kovászna Megyei Mentőszolgálat tavaly július óta hat szakorvossal dolgozik, de még mindig nagy hasznát vennék egynek, aki a diszpécserszolgált munkáját segítené, ami szó szerint életeket mentene – osztotta meg lapunkkal Cimpoi Cristian Ciprian, a mentőszolgálat menedzsere.

Legutóbb 2018 elején küszködtek a Hargita megyeihez hasonló súlyos szakemberhiánnyal Háromszéken, akkor mindössze három orvossal dolgozott a mentőszolgálat. A helyzet tarthatatlan volt, hiszen többször is önkéntes munkát végeztek az életmentők, ami azt jelenti, hogy munkaidejük után is a betegek szolgálatában álltak.

Ma már sokkal fényesebb a helyzet, hiszen jelenleg 136 alkalmazottal dolgoznak, közöttük hat szakorvos, 58 asszisztens, 52 mentős, ugyanakkor hatan diszpécserszolgálatot teljesítenek, a többiek pedig adminisztratív feladatokat látnak el. Tevékenységüket Sepsiszentgyörgyön, Kovásznán, Kézdivásárhelyen, Baróton és Bodzafordulón végzik, ahol a mentőszolgálat alegységei működnek.

„Hat orvos dolgozik a sürgősségin és egy rezidens, a hatból öt mentőn teljesít szolgálatot, egy pedig gyermeknevelési szabadságon van, de amint lehetséges, ő is el fogja végezni a szükséges képzést, hogy mentőautóra kerülhessen” – ismertette a helyzetüket a mentőszolgálat ügyvezetője. 

Cimpoi Cristian korábban a kovásznai szívkórház vezetője volt, 2018-ban vette át a háromszéki mentőszolgálat irányítását elődje, Török Zsuzsanna nyugdíjba vonulását követően.

„Amikor idekerültem, 2018-ban is csak három orvosa volt a mentőszolgálatnak, úgyhogy tudom, milyen nehéz dolguk lehet a Hargita megyei kollégáknak. Mi most mondhatni szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen az öt orvossal minden nap, éjjel-nappal le tudjuk födni a megye területét. Mindig készenlétben áll egy orvossal kiegészült egységünk a központnál, Sepsiszentgyörgyön, és oda megyünk, ahol szükség van ránk” – fogalmazott.

A szentgyörgyi központ mellett minden városban van egy-egy mentőegység, de azokon jól képzett asszisztensek teljesítenek szolgálatot.

Az igazgató külön kitért a diszpécserszolgálatra is, ahová meglátása szerint szükség lenne egy orvosra. „Ez azért is rendkívül fontos, mert sok információ oda fut be, sok fontost döntést kell meghozni, és egy jól képzett személy sokat segíthet abban, hogy melyik esethez milyen egységet küldjön” – érvelt az igazgató.

Tavaly körülbelül 22 500 alkalommal riasztották őket, ebből 1200 alkalommal az orvosi egységre is szükség volt, hozzávetőleg 22 ezer személyt láttak el, köztük 3 ezer gyereket. Éves átlaggal számolva ez naponta 60 beavatkozást jelent, havonta átlagban 1800 alkalommal küldtek ki mentőt sürgősségi orvosi ellátásra.

Az intézmény vezetője szerint a Kovászna Megyei Mentőszolgálat az ország egyik legjobb autóparkjával rendelkezik. Összesen 30 bevethető mentőautójuk van, ebből a legrégebbi 2002-es, a legújabbakat pedig 2019-ben vásárolták. Egy korábbi összesítés szerint Sepsiszentgyörgyön 19, a kézdivásárhelyi, kovásznai, baróti állomásokon 3–3, Bodzafordulón pedig 2 mentőautó áll rendelkezésükre.

„Ugyan autószerelő műhelyünk nincs, de a mérnökök és a technikai igazgató nagyon figyel arra, hogy minden autónk használható legyen” – mondta el lapunknak Cristian Cimpoi. 

 

Fotó: Kovászna Megye Tanácsa

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. január 31., 13:36
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Mikor lesz az,hogy a haszontalan hivasokat nem szallitjak be a korhazba? Hajhullas,borbetegseg,fogfajas…..ezekre nincs kompetencia? Akkor a diszpecser jarjon tovabbkepzore,ahol megtanitjak mi a surgosseg es mi a taxi!

 • User
  Dátum: 2023. január 31., 22:48
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Amikor utoljára mentőre volt szükségem, édesanyám élet-halál között volt, hívtam a 112-őt, irányították a mentőt, és a diszpécser alig-alig tudott magyarul. Én beszélek románul, de abban a sokkban hirtelen csak az anyanyelvem jutott eszembe. Alig tudtunk zöldágra vergődni. Azóta évek teltek el, remélem már nem aktuális ez a probléma.

 • User
  Dátum: 2023. január 31., 23:56
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Az utóbbi temesvári mentősök elleni közhangulatkeltés után, csoda lesz, ha még valaki elmegy mentősorvosnak. hogy majd kiabáljanak utána, hogy “gyilkosok”. Krónikus betegek utolsó pillanatban mennek be a sürgősségre, olyanok, akiknek nincsen biztosításuk és ezért nem is járnak megelőző kezelésre, majd félholtan, ha ott múlnak ki, a mentőorvos a hibás.

 • User
  Dátum: 2023. február 2., 11:13
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Nem büntetést fizessen,hanem a szolgáltatást,jó sokat 19%tva -val.Másképpen hangzik,és akkor van egy pontos tarifa mint a buszon ,nem lehet vitatkozni és kibújni alóla.