Felhívás!

Három halálos munkabaleset

Három halálos munkabaleset Kovászna megye

Tegnap a háromszéki munkafelügyelőség vezetősége sajtótájékoztatón ismertette a tavalyi év statisztikáit. Lapunk érdeklődésére számos érdekes esetre is fény derült: például tavaly egyetlen munkahelyi tevékenységek miatt beállt betegséget jegyeztek fel, egy hivatásos zenész panaszkodott különféle fájdalmakra.

Az intézmény vezetősége, Ördög Lajos főfelügyelő, valamint Liliana Balmuş és Dumitru Marinescu főfelügyelő-helyettesek kifejtették, azért nem tartottak hamarabb beszámolót, mert a munkájuk éppen kiértékelés alatt állt, amire végül „nagyon jó” minősítést kaptak.
Az elmúlt esztendőben Háromszéken amúgy 47 710 aktív, egyéni munkaszerződéssel dolgozót, illetve 77 095 napszámost tartottak nyilván. Akárcsak az előző években, most is kifejtették, a számok alapján elmondható, a megyében a munkaadók egyre tudatosabbak lesznek, és a törvényességet választják.
Mind a munkaviszonyok, mind a munkavédelmi biztonsági ellenőrzések során a megelőzést tartották fontosnak, ezzel magyarázható a viszonylag kevés kirótt bírság. A munkaviszonyok ellenőrzése terén 771 alkalommal (ebből 147 esetben panasz nyomán) indítottak kivizsgálást, és 83 pénzbeli bírságot szabtak ki összesen 435 ezer lej értékben (közel 29 ezer lejt már törlesztettek is az érintettek), illetve munkavédelem, biztonság terén 760 alkalommal ellenőriztek, és 154 500 lej összértékre bírságoltak.
Érdeklődésünkre kiderült, hogy a tavaly jegyzett munkabalesetek többsége fakitermelések, erdei munkálatok során, illetve szállítás közben történt. A megyében 66 munkahelyi balesetet tartottak nyílván, ebből 5 volt végzetes, ám a nyomozások során végül csupán 3 minősült tényleges munkabalesetnek.
Tavaly egyetlenegy munkahelyi tevékenység okozta betegséget jelentettek a felügyelőségen (ezt még vizsgálják): egy hivatásos harmonikás – egyéni vállalkozó – panaszkodott különféle, a zenélés miatt keletkező ízületi- és hátfájdalmakra. Ha kedvezően bírálják el esetét, akkor betegnyugdíjban részesülhet a panaszos – magyarázták a szakemberek.
Beszélgetésünk során arra is fény derült, hogy megyénkben főként a konfekcióban nem tartják be a terhes alkalmazottak jogait, így a hölgyek nem megfelelő munkakörülmények között kénytelenek dolgozni (emelnek, vagy túlzott nedvességben, hőben tevékenykednek).
Az alkalmazott várandós kismamák 101 alkalommal panaszkodtak az elmúlt esztendőben, illetve 30 ellenőrzést is tartottak ezen a téren, akik végül 18 munkaadót (többségében textilgyá­raknál, konfekcióban) büntettek, és kötelezték az érvényben lévő törvények betartására.
A kollektív munkaszerződések terén Liliana Balmuş kérdéseinkre elmondta, hogy az alkalmazottak általában tisztában vannak jogaikkal, csupán azok a kifogások nem igazolódnak utólag, amelyeket interneten, elavult, régi hírforrásokból „kapnak fel” a panaszosok, aztán anélkül, hogy dokumentálódnának, rögtön szaladnak a felügyelőségre jelenteni. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.