Felhívás!

Az önkormányzatok fellebbeztek

A számvevőszék ellenőrei a megye több közigazgatási egységénél fedeztek fel könyvvizsgálási, közbeszerzési vagy kifizetési gondokat. A szabálytalanságok becsült értéke 61,8 millió lej, derül ki a 2015-ös évre szóló jelentésből. Az önkormányzatok fellebbeztek.

A jelentés szerint az elmúlt évben a Kovászna Megyei Számvevőszék 34 akció keretén belül ellenőrizte a 2015-ös évre szóló pénzügyi tételeket, és ezek során több szabálytalanságot is azonosítottak törvénytelen vagy alaptalan kifizetésekkel, valamint beruházási szerződésekkel kapcsolatosan. Például a Kovászna Megye Tanácsa esetében megállapították, hogy „nem gazdaságosan” költöttek el közpénzeket, amikor más kiadási tételekben „elrejtve” utaltak ki pénzalapokat a tanács alárendeltségébe tartozó intézmények – mint a Székely Nemzeti Múzeum, a megyei művelődési központ vagy a Művészeti és Népiskola – fenntartására és működésére.
Henning László, a megyei önkormányzat alelnöke érdeklődésünkre kifejtette, a számvevőszék a végzésekben külön kezeli a könyvvizsgálási gondokat, amelyeknek nincsenek pénzügyi vetületei. Ilyen nézeteltérés volt például az, hogy a múzeum épületét vagy más vagyontárgyakat hol kell elkönyvelni, de ezzel nem okoztak kárt a költségvetésben. Utólag a megyei tanács egy jelentésben rögzítette, hogy ezt a kérdést hogyan oldották meg.
Másfelől van az, amikor a számvevőszék tényleges kárt is megállapít. „Egyetlen egy ilyen, 34 ezer lejes tétel volt egy építkezésnél, a gyermekjogvédelmi igazgatóság esetében, de ezt is megfellebbezték”, tette hozzá Henning.
Az éves jelentésben szerepelnek a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnál tett ellenőrzés során tapasztalt szabálytalanságok is. Az ellenőrző hatóság azt kifogásolta, hogy a szépmezői ipari park létesítésekor 128 182 óra munkadíjat fizettek ki, ami naponta átlag 145,6 munkás mobilizálását jelentette volna, miközben a dokumentumok azt mutatják, hogy naponta átlag 13,91-en dolgoztak. Az önkormányzat megfellebbezte a végzést.
A számvevőszék azt is megállapítja, hogy hét kézdivásárhelyi utca felújítására vonatkozó, összesen 1,29 millió lej értékű beruházásokat úgy „osztottak fel”, hogy mindegyik szerződést a törvényes száz­ezer eurós felső határ alá lehessen besorolni, és így közvetlenül adhassák ki a munkálatokat egy kivitelezőnek. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.